Fortællingen om Tousgård er historien om Brabrands udvikling fra landbrugsområde til tæt bebygget bydel. Gennem mere end 100 år har ”Den hvide gård med den røde lade” ligget midt i ”orkanens øje”. Nu har Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv samlet gårdens omskiftelige historie.
Vores historie
Engdalskolen fylder 90 år: Har du minder og små historier fra din skoletid?
Her i efteråret kan Engdalskolen fejre 90 års fødselsdag. Eller Brabrand Kommuneskole som den hed i 1934. Torsdag d. 19. september inviterer skolen til fødselsdagsfest. Men inden da søger Engdalskolen gode historier fra alle, som gennem årene har gået på skolen.
Han har skrevet Brabrands historie: August F. Schmidt var Danmarks flittigste forfatter
Det er ikke mange byer eller sogne i Danmark beskåret, at have en historisk beretning på hele otte bind – men det har Brabrand og Årslev. Børge Nielsen har skrevet denne artikel om historiker og forfatter August F. Schmidt, som har udført det enorme arbejde.
Hans Broges Parken indvier Stifternes Bænk med gratis kagebord
En lille gruppe beslutsomme mænds møde på en bænk i Hans Broges Bakker i 1948 skulle få stor betydning for hele bydelens udvikling. Mødet blev afsæt for stiftelsen af Brabrand Boligforening. På søndag d. 28. april kl. 14 indvies Stifternes Bænk til ære for stifterne.
Da Brabrand for 90 år siden fik sin egen idrætsforening
Brabrand Idrætsforening kan i 2024 fejre 90 års jubilæum. Men hvad er historien bag tilblivelsen af Brabrands store idrætsforening, der nu har over 3000 medlemmer? Her fortæller Børge Nielsen om, hvordan idrætten blev samlet i én forening i Brabrand.
En afgørende fodboldkamp for Brabrand Idrætsforening
Torsdag eftermiddag vandt Brabrand IF en vigtig sejr i 2. division for mænd, da det blev 1-0 på udebane over Thisted FC. Men det var helt andre ting, der var på spil i 1954, da Brabrand IF gik på banen til kampen mod Århus KFUM. Her får du beretningen fra en af holdets spillere, Børge Nielsen.
Vil du hjælpe med at samle Tousgaards historie?
Gennem mere end 180 år har Tousgaard tronet på toppen af Brabrand. Gennem Gellerups omskiftelige historie har ”Den hvide gård med den røde lade” spillet en central rolle i lokalområdet. Nu skal gårdens historie samles, og i den forbindelse eftersøges oplevelser på og med gården.
Lokalhistorie: Brabrand fik en letbane allerede i 1930´erne
Inden længe skal politikerne i Aarhus tage stilling til, om der skal etableres en ny letbane-forbindelse til Brabrand. Men ideen om en letbane er slet ikke ny, kom det frem på onsdagens lokalhistoriske aften. Faktisk havde Brabrand frem til 1939 en direkte letbane-forbindelse ind til Aarhus.
Lokalarkiv tager dig med tilbage til tidligere tiders Brabrand
Er du interesseret i, hvordan dit lokalområde har udviklet sig gennem tiden, så har du her i januar chancen for at få mere viden. Brabrand-Årslev Lokalhistoriske fortsætter traditionen med lokalhistoriske aftener, hvor du blandt andet kan høre om rostadion og jernbanen i Brabrand gennem 117 år.
Hvorfor ser City Vest sådan ud? Arkitekter fandt inspiration i bl.a. Finland, Frankrig og England
Hvor kommer inspirationen til City Vests særprægede arkitektur egentlig fra? Spørgsmålet har længe naget Vores Brabrands redaktion – men det viser sig, at selv de største kendere af arkitekt Knud Blach Petersens virke har svært ved at svare på spørgsmålet.