Det er ikke mange byer eller sogne i Danmark beskåret, at have en historisk beretning på hele otte bind – men det har Brabrand og Årslev. Børge Nielsen har skrevet denne artikel om historiker og forfatter August F. Schmidt, som har udført det enorme arbejde.
Tekst: Børge Nielsen
Syv bind plus et opsamlingsbind har forfatteren August F. Schmidt skrevet om Brabrand og Årslev, fra oldtiden til vore dage – eller nærmere betegnet til 1962 hvor sidste bind udkom.
Egnsbeskrivelser, sogne, folketro og erindringer interesserede August F. Schmidt – han kom landet rundt. Karakteristisk for det han skrev, var en grundighed baseret på selvstændige kildestudier kombineret med mundtlige oplysninger indhentet ved besøg.
Han rejste i næsten H .C .Andersensk tradition omkring fra sted til sted og for at søge spændende stof. Schmidt har skrevet et utal af bøger – han er ikke uden grund blevet kaldt for Danmarks flittigste forfatter.
August F. Schmidt er født 4. august 1899 i Gesten på Koldingegnen, som søn af mejeribestyrer J. P. Schmidt og hustru Marie. Han startede ved landbruget og var elev på Askov udvidede højskole fra 1917-18. Han kom herefter til København, hvor han var på Døckers studenterkursus og fulgte senere flere universitetsforelæsninger.
I 1921 blev han assistent i Dansk Folkemindesamling, og i 1926 tog han tilbage til Jylland, hvor han blev lærer på Galtrup Højskole på Mors. Samme år blev han gift med Johanne, datter af grosserer P. Hansen og hustru Marie.
Over 5000 bøger
I 1930 skete der et eller andet med Schmidt, som der et sted står skrevet: ”Dette år kastede han alle broer bag sig og viede resten af sit liv udelukkende til forskning af folklore.”
Samme år rejste familien til Brabrand, men forinden havde Schmidt haft et lille bijob, idet han på Jenle i Salling hjalp familien Aakjær med at udtage arkivalier til Det kgl. Bibliotek af Jeppe Aakjærs efterladte papirer. Aakjær var død i 1930.
Det blev et fantastisk forfatterskab, efter at Schmidt var flyttet til Brabrand. Af de bøger August F. Schmidt har skrevet, er kun seks-syv stykker udkommet, før han flyttede til Brabrand og resten er skrevet i Brabrand.
Hvor mange bøger, artikler og afhandlinger i fagtidsskrifter, historiske årbøger og lignende, det er blevet til, har man ikke helt præcist tal på, men man kan få en fornemmelse af det, når man læser Brabrand og Omegns Avis fra 7. august 1959 i anledning af Schmidts 60 års fødselsdag:
”Ved August F. Schmidts 60 års fødselsdag fik han overrakt en bibliografi over sine bøger og tidsskriftsartikler ledsaget af en pengegave på 5.181 kr. – symboliserende en krone for hver bog og artikel han har skrevet.”
Bøgerne har man nogenlunde styr på – de er bl.a. omtalt i Den blå Bog. Artiklernes antal kan man derimod kun gisne om – og til sin tid konstatere, når Schmidts arkiv på Landsarkivet i Viborg kan åbnes.
Der er tale om et stort antal pakker, som alle har forskellige årstal og regler for tilgængelighed. Af bøgerne er 15 bøger sognehistorie i lighed med omtalte bøger for Brabrand og Aarslev – der er f. eks. bøger om Aaby sogn, Viby sogn, Risskov sogn og Tilst-Kasted sogne.
Enestående hukommelse
Andre bøger, cirka 10, handler om personer, som Johan Skjoldborg, Jeppe Aakjær, Thøger Larsen og kunstmaleren Jens Hansen-Aarslev. Der udover er der en stor del bøger om f. eks. Hellig Kilder, Landsbysmeden, Hyrdedreng og Hyrdeliv, Ældre Bondekultur i Mellemslesvig, Arbejdergilder i den danske Landsby, Jenle og Jenlefesterne, Studier i Vider og Vedtægter, Oldermand og Bystævne, Aarhusegnens gamle Landsbyer – for blot at nævne nogle enkelte!
Der er skrevet om August F. Schmidt, at ”han havde den sjældne gave, at kunne huske, hvad han blot én gang havde hørt eller læst”. Det er en god ting – og de mange bøger og artikler er jo tydeligt bevis på, at han besad dette talent.
Som H. C. Andersen udsøgte Schmidt sig i øvrigt med tiden de steder, hvor beværtningen var god, og hvor værten delte hans interesse for at få beskrevet netop denne pågældende persons jordiske lod.
Udover sit forfatterskab engagerede Schmidt sig også i forskellige foreninger og organisationer. Før han kom til Brabrand, var han bl.a. i bestyrelsen for Askov-kredsen og for Københavns Højskoleforening. I Brabrand-tiden sad han bl..a. i bestyrelsen for Askovkredsen for Århus og Omegn 1933-43, for Brabrand Håndværker- og Borgerforening ( som han i øvrigt har skrevet jubilæumsskrift til), for Sønderjysk Forening 1936-37 og formand fra 1946-48, for Historisk Samfund for Aarhus Stift. Desuden var han medlem af Det kgl. Oldskrift-Selskab.
Schmidt fik 1942 tildelt Den Hielmsstjerne-Rosencroneske Stiftelses prismedalje, ligesom han blev Ridder af Dannebrog. I forbindelse med studier til nogle af hans bøger blev han støttet af Carlsbergfondet.
Trolden fra Brabrand
I S. Hjort Eriksens bog fra 1973 ”Sådan var Århus” står følgende om Aug. F. Schmidt:
”En original personlighed var trolden fra Brabrand med kristennavnet August F. Schmidt. Nærmest Danmarksmester i små bøger om folklore og landsbyhistorie. Jeg ved ikke om han blev folkemindesamler, fordi han var en trold. Eller om han var blevet troldagtig at se på, fordi han arbejdede så meget med de farlige emner? Men heldigvis ikke en af de menneskeædende trolde, tværtimod, rund og rar”.
Også Emanuel Sejr omtaler i sin bog ”Århusprofiler” fra 1974 Schmidt. Det sker i forbindelse med et digt af Anton M. Jensen om forstyrrelse fra snakkesalige på Statsbiblioteket. Der står:
”Når man fra læsesalen husker folkemindesamleren August F. Schmidt ved siden af arkivar Poul Rasmussen og erindrer Schmidts poliske ansigt, når han med noget, man kan kalde en gennemtrængende hvisken, fortalte Poul Rasmussen den ene historie efter den anden, mens denne, der hørte til bibliotekets tavse gæster, vred sig af undertrykt morskab.”
En del ældre borgere i Brabrand kan sikkert huske August F. Schmidt – eller ”forfatteren”, som han ofte kaldtes – når han med sin mappe i hånden spadserede rundt i sognene for at møde folk, der kunne fortælle ham om tidligere tider.
Når historierne skulle nedfældes på papir, skete det på gul koncept og med blyant eller pen. Boghandleren i Brabrand havde altid det gule koncept på lager.
August F. Schmdt boede på Hovedgaden 124 ( nu Silkeborgvej ) i Brabrand til sin død 17. juli 1965 i en alt for tidlig alder – kun 66 år. Han ligger begravet på Brabrand Kirkegård og på gravstenen står bl.a.: ”Folkemindeforskeren August F. Schmidt 1899-1965 Denne Egns Historiker”.
Brabrand og store dele af det øvrige Danmark mistede med Schmidts bortgang en stor personlighed – en mand med en viden, der faktisk ikke siden har kunnet erstattes – men heldigvis har vi hans bøger. Århus Kommune burde ved en given lejlighed finde en gade, en vej eller et torv, som kunne få August F. Schmidts navn. Det har han fortjent!
Tak til Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv for lån af billeder.