Som mange ved, kan Brabrand Idrætsforening i år fejre 90 års jubilæum. Der kan nævnes mange højdepunkter gennem årene – men for Brabrand IF Tennis var et af dem året 1977. Her rykkede Brabrand op i landets bedste række – og to af klubbens unge talenter spillede opvisningskamp mod bl.a. Björn Borg.
Lars Aagaard Pedersen fortæller levende, mens vi sidder og bladrer i gamle billeder og læser i gulnede avisudklip. Han var selv en del af en gylden periode på tennisbanerne i Hans Broges Bakker i 1970´erne.
”Der var så mange juniorspillere dengang. Brabrand var Jyllands bedste klub på ungdomsniveau og vandt næsten alle rækker ved de jyske mesterskaber,” fortæller Lars Aagaard, som selv blev jysk mester hvert år fra u14 til u18 og aldrig på ungdomsniveau oplevede at tabe til en jyde.
Fodbold og håndhold tiltrak ikke på samme måde bydelens unge dengang. Det var på tennisbanerne, børn og unge i Brabrand søgte hen for at hygge sig og dyrke sport.
”På eliteniveau var tennisafdelingen førende i Brabrand. Det var her, det virkelig rykkede. Der var plads til alle, og vi havde det vanvittig sjovt. Det var på tennisanlægget, vi brugte al vores tid,” husker Lars Aagaard.
”Vi var på anlægget hele tiden og sad på spring, hvis en bane skulle blive ledig. Der var lige så mange medlemmer som nu – ca. 350 medlemmer –og kun 3 baner. Der var et pres på banerne uden lige.”
Legendariske E. From Rasmussen
Tennisafdelingens storhedstid begyndte tilbage i 1947, hvor Ejler From Rasmussen kom til. Hans arbejde for tennissporten i Brabrand blev legendarisk, og han var med til at skabe spillere som Susanne Brandt, Allan Rasmussen, Ejnar From Rasmussen, Henrik Vestergård, Carsten Stenulm, Lars Aagaard og Thomas Gyorkos.
På den tid, hvor Lars Aagaard var ungdomsspiller, var Ejler From Rasmussen stadig en legende i foreningen, hvor han stod for en stor del af opgaverne og gik under tilnavnet ”gamle From”.
”Det var virkelig en mand, alle havde stor respekt for. Når han bad de unge om at komme og hjælpe med at ordne baner eller andre ting – så kom man. Når vi juniorer sad ved klubhuset og drak en bajer, kunne én pludselig råbe ”gl. From kommer” – og så flygtede alle op i skoven. Han skulle ikke finde os med en øl i hånden,” husker han.
Desuden var den finsk-fødte tilflytter Reaino Nysøen især i årene 1973-75 en central person i den blomstrende tennissport i Brabrand.
Serve-es på Björn Borg på matchbolden
Og så kom muligheden, der skulle blive den helt store oplevelse for de to Brabrand-talenter Carsten Stenulm og Lars Aagaard.
I 1977 havde svenske Björn Borg allerede vundet Wimbledon tre gange og var nok det største tennisnavn i verden. Reklamemanden Ole Frederiksen arrangerede et opvisningsstævne i Århus Stadionhal, hvor han skulle spille mod
italienske Corrado Barazutti, som netop havde været semifinalist ved de åbne amerikanske mesterskaber i Forest Hills.
Og så skulle de to stjerner spille en doublekamp med deltagelse af to af de største danske talenter – og her blev Carsten Stenulm og Lars Aagaard fra Brabrand udvalgt. Carsten Stenulm skulle spille med Björn Borg og Lars Aagaard med Corrado Barazutti.
De to sidstnævnte vandt kampen 6-1 og 6-3. Lars Aagaard husker, at han på matchbolden lavede et serve-es på Björn Borg.
”Det var en kæmpe oplevel
se. Man var jo pavestolt. Björn Borg kom dér med tre wimbledon-titler, og vi spillede foran et par tusinde tilskuere. Efter kampen blev jeg trukket hen og interviewet af den kendte tv-journalist Leif Hjortshøj,” husker Lars Aagaard.
Brabrand snød favoritterne
1977 var i det hele taget et stort år, hvor Brabrand også spillede sig tilbage i landets bedste række, hvor klubben også havde været i 1968. Den oplevelser husker Lars Aagaard også klart:
”Vi skulle spille på udebane mod Hørsholm-Rungsted, der havde hentet Jan Leshley hjem fra udlandet og var kæmpe favoritter. De havde allerede inden kampen lagt champagnen på køl,” fortæller han.
Kampen skulle spilles om lørdagen, men det øste ned over hovedstadsområdet, og kampen blev udsat til dagen efter. Det gav Brabrand mulighed for at ændre på holdkortet. Peter Frise, som også var musiker, blev hjemme i Brabrand, og Brabrand mødte med en ny opstilling, der fuldstændig tog fusen på favoritterne.
I den sidste mixeddouble skulle Brabrand bare vinde et enkelt sæt – og det klarede Carsten Stenulm og Susanne Brandt lige præcis. Oprykningen var hjemme.
Det betød, at storhold som B93 og OB ventede sæsonen efter – og også giganterne fra KB besøgte anlægget i Hans Broges Bakker.
”Da havde vi kun et lille lokum ved siden af klubhuset, og folk som brødrene Tom og Finn Christensen på over 2 meter måtte nærmeste bakke ind. Men det havde vi det jo fint med i mange år,” siger Lars Aagaard.
Nåede 450 medlemmer
Brabrand måtte rykke ud igen, men tennissporten var fortsat en stor tiltrækningskraft i bydelen i mange år, hvor Lars Aagaard selv i en lang periode var træner og senere også formand og kasserer i klubben.
Det blev tid til yderligere en udviddelse af anlægget, da grosserer Jens Christensen solgte et stykke jord til Aarhus Kommune. De nye baner medførte endnu mere medlemsfremgang, så tennisafdelingen på et tidspunkt havde 450 medlemmer.
Op gennem de første par årtier i det nye årtusinde lå medlemstallet betydeligt lavere – men corona-tiden betød en ny opblomstring for Brabrand IF Tennis, hvor medlemstallet igen har været oppe omkring 350 medlemmer.