Hver dag bruges Brabrandstien af i tusindvis af mennesker. Den blev opført i 1950´erne som et beskæftigelsesprojekt. Hør hele historien, når Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv d. 16. og 22. januar inviterer til lokalhistoriske aftener på Gasværket.
Den drivende kraft i skabelsen af Brabrandstien var det socialdemokratiske byrådsmedlem og senere borgmester Svend Unmack Larsen.
I sin tiltrædelsestale som borgmester den 21. juni 1945 fremhævede han, hvor uhyre vigtigt det var at skabe muligheder for byens borgere til at komme ud i naturen. Som eksempel nævnte han Brabrandstien, som på det tidspunkt endnu var på tegnebordet.
For at bekæmpe den stigende arbejdsløshed i 1930’erne gav staten tilskud til kommunale beskæftigelsesprojekter. Da situationen blev forværret efter besættelsen, besluttede Aarhus Byrådet i slutningen af 1940 at søge arbejdsministeriet om støtte til en række projekter. Blandt dem var et forslag til en ”cykle- og gangsti” langs Aarhus Å og Brabrand sø.
Stien skulle begynde ved Ceres og gå langs åen og søen, hvor det var planen at opføre en kaproningsbane. Stien ville blive billig, da kommunen kun skulle betale 25 procent af arbejdslønnen og kunne forvente besparelser til socialhjælp.
I første omgang blev projektet dog ikke til noget, men Unmack Larsen troede gennem årene fortsat på ideen. Han talte varmt for ”den grønne sti” omkring Brabrand sø som ”et storslået projekt, der ville danne led i byens åndehuller”, hvorfor området også burde fredes.
I 1950 kunne projektet endelig sættes i værk efter hårde forhandlinger med ministeriet, omegnskommunerne og grundejerne.
Stien var færdig i 1956 og kostede 3 mio. kr., hvoraf staten betalte to tredjedele i form af tilskud til arbejdsløn. Ifølge en afdelingsingeniør havde arbejdet på stien desuden gjort adskillige ”arbejdshæmmede” duelige til normalt arbejde.
For at mindes Svend Unmack Larsens (1893-1965) store indsats, blev der opsat en mindesten ved Brabrand Rostation med ordene: ”Sv. Unmack Larsen var borgmester i Århus 1945–1958 og tog initiativ til anlæg af Brabrandstien til glæde for tusinder året rundt”.
Naturen blev tilgængelig
Før anlæggelsen af Brabrandstien var området omkring Aarhus Å og Brabrand Sø kun svært tilgængeligt for århusianerne.
I 1890’erne gik der en dampbåd til Fiskerhuset, hvor stien i dag deler sig ved de Tre Broer. Efter åbningen af Hammelbanen i 1907 kunne man tage toget til udflugtsstedet Constantia i Stavtrup.
Det var dog først med friluftskulturens gennembrud i 1930’erne, at byrådet for alvor begyndte at arbejde for at gøre naturen omkring byen tilgængelig for byens borgere med anlæg af cykel- og gangstier.
I årenes løb er Brabrandstien blevet justeret flere steder. Det gælder blandt andet ved idrætsanlægget og hallen i Brabrand. For at få plads til den yderste af boldbanerne ved anlæggelsen i 1960’erne var det nødvendigt at flytte stien længere ned mod søen.
Fredning i 1959
Brabrandstien var fra starten et stort tilløbsstykke. Tidligt blev der dog klaget over, at ”ungdommelige elementer” brugte stien til knallertvæddeløb. Da stiudvalget ønskede, at man skulle kunne nyde naturen og fuglelivet i fred og ro, blev et forbud mod knallerter foreslået. Modstand fra omegnskommunerne gjorde imidlertid, at forbuddet kun kom til at gælde om søndagen.
I 1959, umiddelbart efter, at Brabrandstien var anlagt, kom den første fredningskendelse om Aarhus Ådal. Hensigten var at sikre udsigten ud over søen fra den nyanlagte sti rundt om Brabrand Sø. Af kendelsen fremgår, at der ikke må bygges eller beplantes.
Lokalhistoriske aftener
Du kan høre mere om Brabrandstien og en række andre emner på Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkivs lokalhistoriske aften, der afholdes på Gasværket torsdag d. 16. og onsdag d. 22. januar, begge aftener kl. 19.30.
Aftenens oplægsholdere er Svend-Erik Christiansen og Lars Nikolajsen, som ud over Brabrandstiens anlæggelse vil fortælle om Tousgaard og andre store gårde i Brabrand-Årslev og sted- og gadenavne i Brabrand.
Billetter a 50 kr. reserveres ved at sende en mail til dgg@detgamlegasvaerk.dk. Udfyld feltet med dato – antal billetter – dit navn. Betal ved indgangen med MobilePay eller kontanter.
Tak til Aarhus Wiki for inspiration og viden til artiklen.