”Tulip-grunden” og ”den gamle Tulip-fabrik” har Aarhus Kommune, medierne og byggeselskabet A. Enggaard A/S døbt området på Høiriisgaardsvej, hvor der nu bygges 300 boliger. Men navnet Tulip klinger negativt i mange Brabrand-borgeres ører. Man ønsker i stedet fabrikkens oprindelige navn, JAKA, fremhævet.
”Jeg arbejdede der i 14 år både i JAKA-tiden og da det blev til Tulip, og for mig er fabrikken i Brabrand JAKA.”
Sådan lyder en af kommentarerne i Facebook-gruppen Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, hvor navnet på den tidligere konservesfabrik og kommende aktivitetshus i den seneste uge er blevet debatteret.
”Jeg ved godt, at Tulip tog over på et tidspunkt, men er der nogen i Brabrand, der kender og omtaler det som andet end JAKA”, spørger en tidligere Brabrand-borger, Kurt Baagø, i gruppen. Og svarene i de mange kommentarer er fuldstændig entydige: Det er JAKA-navnet, alle forbinder fabrikken med: Forkortelsen for Jydske Andelsslagteriers Konservesfabrik Amba.
”Tulip har ikke bidraget med noget positivt”
Det er også budskabet fra Gunnar Jensen, Brabrand, som i 20 år – fra 1972 til 1992 – var ansat i virksomhedens økonomiafdeling. Hans kone var ansat hele 38 år i receptionen.
”Det falder mig meget for brystet at kalde bygningen for ”Tuliphuset”. Jeg har set JAKA vokse op til en omsætning på 1,5 milliard og ca. 550 ansatte. Tulip har ikke bidraget med noget positivt overhovedet. Man overtog en fantastik arbejdsplads med virkelig gode produkter, og så lukkede man fabrikken ned”, siger Gunnar Jensen.
Han reagerer på invitationen til det møde, det nyetablerede bylivskontor på grunden har inviteret til i morgen, onsdag kl. 17-19. I invitationen betegnes den tidligere konservesfabrik som ”Tuliphuset”.
”Efter min mening har Tulip ikke nær den samme ære af fabrikken, som JAKA havde. Man har kun ladet bygningerne ødelægge og forfalde. JAKA, til gengæld, stod for fornyelse og udvikling: Der blev blandt andet udviklet nye fødevare-teknologier, der stadig anvendes i dag”, siger Gunnar Jensen.
Han nævner blandt andet en særlig teknik til at pakke frisk kød, sådan at det ikke bliver gråt og kedeligt i køledisken. Han fremhæver også dybtræks-teknikken og de såkaldte slicede pålægsprodukter. Alt dette blev udviklet i JAKA´s udviklingsafdeling.
Intet er besluttet endnu
”Rigtig mange i Brabrand taler om, at området og fabriksbygningerne i hvert fald ikke bør hedde noget med Tulip. Man kan måske godt kalde området noget med Tulipgrund. Men der bør bestemt stå noget med JAKA på facaden”, siger Gunnar Jensen.
Han besøgte i sidste uge bylivskontoret, der ligger i et hus på hjørnet af Høiriisgaardsvej og Truevej, og talte med arkitekt Peter Skjalm og procesdesigner Thea Green.
De lyttede begge opmærksomt til Gunnar Jensens bemærkninger og svarede, at navnene på området og den tidligere fabriksbygning på ingen måde ligger fast. Der har været mange forslag oppe at vende, men intet er besluttet endnu.
Så måske er der håb endnu for de, der mener, at JAKA-navnet bør æres ved at indgå i navnet, når den tidligere konservesfabrik på et tidspunkt genopstår med nyt indhold. Som en af dem skriver på Facebook:
”Det er JAKA før, nu og for altid. Ellers kan personalet jo ikke hedde jakanesere. Er der nogen, der har hørt om tulipnesere?”