
Om få uger kan Slagter Stjernholm i City Vest fejre 50 års jubilæum. Men det er svært at smile lige nu, hvor forretningen bl.a. på grund af energikrisen gennemlever det hårdeste år af dem alle. Hvis der ikke sker en drastisk bedring, må Allan Stjernholm overveje, om han kan fortsætte driften.
”Det er som en ond drøm!”
Slagtermester Allan Stjernholm læner sig tilbage og bliver lidt fjern i blikket. Det er svært at være positiv, når elprisen de seneste måneder er tredoblet fra 10.000 til 30.000 kr. om måneden. Og pengene skal tages ud af en stadig faldende omsætning i slagterbutikken.
Slagter Stjernholm er midt i det sværeste år af de næsten 50 år, butikken har haft sin faste plads på det, der tidligere hed madtorvet i City Vest. Først eftervirkningerne efter corona-nedlukningen, så energikrisen, hvor elprisen tordner i vejret. Og ved siden af den usikre fremtid for City Vest.
”Under coronaen var jeg egentlig ikke specielt nervøs, men snarere frustreret. Det her er meget værre. Energikrisen kan vi ikke klare os igennem, hvis det varer ved.”
Samtidig med, at City Vest generelt har oplevet et fald i antallet af kunder, har Slagter Stjernholm de senere år mistet 30 procent af ekspeditionerne i butikken.
”Havde jeg haft dem, ville jeg nok være mere fortrøstningsfuld. Tidligere har vi kunnet lave et lille overskud, men vi er nu ikke bare tæt på afgrunden – vi er skubbet ud over kanten. Vi må så tære på egenkapitalen, men det kan man kun til en vis grænse.”
Tror stadig på projektet
Allan Stjernholm er 42 år og tredje generation i butikken. Han havde regnet med, at han skulle drive slagterbutik resten af sit arbejdsliv. Men udviklingen de sidste par år har fået ham til at reflektere over fremtiden. Skal han til at lave noget andet?
”Jeg er stadig meget glad for mit arbejde. Jeg har ikke haft en eneste dag i 15 år, hvor jeg har været træt af at skulle på arbejde. Og lige nu ville jeg ikke ane, hvad jeg så skulle lave i stedet for at drive slagterbutik. Så jeg tror da stadig så meget på projektet, at det ikke er kommet dertil. Jeg håber og tror, at vi bliver reddet på målstregen.”
Tre generationer i slagterbutikken
Trods de dystre udsigter vil Slagter Stjernholm d. 1. november markere 50 års-jubilæet for både slagterbutikken og hele indkøbscentret. Det er den eneste af City Vests butikker, der har været med hele vejen fra starten i 1972.
Men faktisk er det ikke helt rigtigt – for Allan Stjernholms farfar, Frank, overtog først butikken, efter at den havde været åben et lille års tid. Derfor bliver det først og fremmest en markering af, at slagterbutikken har været i butikscentret i 50 år.
Frank var uddannet slagter og havde blandt andet arbejdet Jaka-fabrikken. Han åbnede ikke alene slagterbutik i Brabrand, men forsøgte sig også blandt andet i Viborggården, på Kridthøj Torv og i Tranbjerg.
Butikken hed Slagter Frank, indtil næste generation, Lars, overtog den i 1977. I den forbindelse skiftede butikken navn til Slagter Stjernholm, som markering af en ny og frisk start.
”Både min far og jeg er uddannet i radiobranchen og har haft helt identiske forløb, hvor vi har arbejdet nogle år i elektronikbranchen, før vi gik ind i slagterfaget. Men hvor min far blev kastet for løverne med det samme, drev jeg butikken sammen med min far i seks år, før jeg overtog det hele.”

Allan Stjernholm havde en god ven, som var kok, og de talte om, at de skulle lave noget sammen. Så de ringede til far Lars for at høre, om de kunne overtage butikken.
”Vi aftalte, at vi fik et ”fjumreår”, inden vi skulle overtage det hele. Det blev et hårdt år, hvor vi var her nærmest i døgndrift. Min kammerat valgte at stoppe, men jeg valgte at fortsætte. Jeg har jo selv haft en far, som var selvstændig.”
Ingen kan være effektiv 80 timer om ugen
71-årige Lars Stjernholm kommer fortsat de fleste dage og kører ud med frokostretter til kunderne. Men det har de sidste mange år været Allan, som har været ene-ejer, og han kan se et skifte i forholdet til arbejdstid:
”Når lokummet brænder, må man bare være her. Jeg har selv haft en far, der gjorde det. Men jeg tror omvendt ikke, at løsningen altid er bare at arbejde noget mere. Ingen kan være effektiv 80 timer om ugen.”
Allan Stjernholm har selv op mod 55 arbejdstimer om ugen. 50 i butikken og nogle stykker derhjemme.
”Jeg har også en familie, jeg skal passe. Tiden har ændret sig: Min far var den første, der kom, og den sidste der gik, mens min mor gik hjemme og lavede regnskab og passede børn.”
Allan Stjernholms kone er også selvstændig, samtidig med at hun også ordner regnskabet for slagtervirksomheden.
”Jeg synes ikke vi har siddet på vores hænder”
Han kan se tilbage på en årrække med masser af udvikling. Butikken er udvidet to gange, der er kommet en fiskebutik og stor satsning på mad ud af huset.
”Var det bare én selv, der havde lavet fejlene. Men jeg synes, vi har prøvet alt. Når vi har fredagsmøde, siger jeg til mine medarbejdere, at de kan være stolte. Mange andre ville have smidt håndklædet i ringen langt tidligere.”
En af de store beslutninger var, da han i 2018 besluttede at udvide butikken med friske fisk.
”Jeg er rigtig glad for, at vi gjorde det, så vi ikke havde sendt den handel ud af centret. En af fordelene her er, at vi har god plads i kælderen til at producere og klargøre varerne.”
Han har ligeledes i en periode under coronaen udvidet med endnu et butikslokale med salg af gavekurve og mere luksusbetonede produkter.
”Jeg synes ikke, vi har siddet på vores hænder. Vi har gjort alt for at forsøge at fastholde og trække nye kunder til.”
Allan Stjernholm advarer mod, at der de kommende år vil være meget få slagterbutikker tilbage i Aarhus.
”Uden energikrise ville det ellers have set ganske fornuftigt ud for de slagterbutikker, der er tilbage. Men hvis du er ung og har lidt penge på bogen, så er det nok ikke en slagterbutik, du vil investere i.”
Ind i simresæsonen
Convenience, kalder man det i fagsproget. At maden er færdiglavet og næsten lige til at sætte på bordet. Folk vil gerne ha´ nemme, hurtige løsninger, og det mærker de også hos Slagter Stjernholm. Salget af færdigvarer stiger, mens der sælges mindre fersk kød – bortset fra i grillsæsonen.
”Men nu går vi ind i simresæsonen, som vi kalder det, hvor folk gerne vil lave mad. Så sælger vi heldigvis mere kød. De gode gamle retter kommer på komfuret igen, og vi sælger for eksempel kalvehaler og osso buco. Og vores pølsemager brokker sig heller ikke. Folk vil stadig købe vores gammeldags produkter som for eksempel hjemmelavet rullepølse, frikadeller, spegepølse og leverpostej.”
Allan Stjernholm anbefaler i det hele taget folk til at købe kvalitet – i de mængder man har brug for, så man undgår madspild. Han opfordrer til, at man slukker for kummefryseren og går ned til slagteren hver dag og køber friske varer – og lader slagteren betale for strømmen.
”Det vigtigste, jeg kan gøre, er at minde folk om, at hvis de sparer på nicheprodukterne nu, så er vi der måske ikke, når de kommer tilbage. Heldigvis går vi ind i vores gode periode nu og op til jul. Så må vi krydse fingrene for, at det lykkes.”