Der findes asbest i taget og stoffer som PCB, bly, nikkel og zink i overfladerne i lejlighederne i Søvangen, konkluderer en rapport fra konsulentfirmaet Cowi. Men der er ingen sundhedsrisiko ved at bo i lejlighederne under renoveringen, understreger Brabrand Boligforening.
Vores Brabrand beskrev kort før jul, hvordan en del beboere i etageejendomme i boligområdet Søvangen føler sig stressede og utilpasse over renoveringprojektet, der er stærkt forsinket og af en del opleves som uoverskueligt.
Blandt andet fortalte en af beboerne i den sydligste etage-ejendom på Annettevej, Louise Christiansen om hverdagen med sin otte-årige søn. Hun føler, at hun ikke længere kan holde ud at bo i lejligheden på grund af den stress, hun oplever, at renoveringen medfører i hverdagen.
”Jeg har haft virkelig mange sygedage på grund af de store mængder støv, der går lige i bihulerne. Der er så meget støv overalt, når de arbejder. Der ligger et tykt lag støv over det hele,” sagde hun og udtrykte frygt for, om der er sundhedsfarlige stoffer i byggestøvet.
Direktør i Brabrand Boligforening, Kristian Würtz, afviser, at der er nogen sundhedsmæssig risiko forbundet med at bo i lejlighederne under renoveringen.
”Det er meget vigtigt for os, at beboerne skal kunne være trygge ved at bo i lejlighederne under renoveringen, og hvis nogen oplever noget, der gør dem utrygge, må de endelig kontakte projektkontoret,” siger Kristian Würtz.
”Men vi har naturligvis været ekstra opmærksomme omkring eventuelle sundheds-risici, og der er lavet grundige forundersøgelser som optakt til renoveringsprojektet.”
Kristian Würtz henviser til en omfattende rapport udarbejdet af det rådgivende ingeniørfirma COWI på basis af en screening af bygningerne for asbest PCB, klorerede paraffiner og tungmetaller i 2021.
”Betryggende undersøgelser”
Rapporten nævner ikke støvet som følge af renoveringsarbejdet men beskriver resultatet af stikprøver foretaget på de synlige overflader i byggeriet, der blev opført i 1950´erne.
Cowi konkluderer blandt andet, at ”der må forventes at være asbest i hele tagrummet, på spær, isolering, overflader m.m. og i teknisk isolering på ligestræk, samt bøjninger på tekniske installationer mv.”, og at ”alt maling på altangulv og altanvægge er farligt affald pga. indhold af PCB og metaller.”
Desuden vurderer Cowi, at al maling på tapet og vægoverflader, samt puds må vurderes at være farligt affald pga. indhold af zink, og at eksisterende maling på badeværelse bag nye fliser og klæber er forurenet med PCB, bly, nikkel og zink, der dog vurderes som under grænsen for farligt affald.
På afdelingsmødet i Søvangen i september blev der yderligere udtrykt bekymring for indholdet af byggestøvet, og der blev derfor efterfølgende taget prøver af støvet i nogle lejligheder, oplyser Kristian Würtz.
”Der ligger betryggende undersøgelser til grund for arbejdet i lejlighederne og omkring bygningerne, men hvis man har yderligere spørgsmål, vil jeg virkelig opfordre til, at man går ned og taler med projektkontoret,” siger han.
Flere beboere har over for Vores Brabrand udtrykt forundring over, at håndværkere er iført særlige dragter og åndedrætsværn, når de arbejder i lejlighederne, mens de selv som beboere ikke har nogen form for beskyttelse mod byggestøvet.
Til det svarer direktør Kristian Würtz, at der gælder særlige regler for håndværkere, når de går på arbejde hver dag.
”Det betyder ikke, at støvet er er sundhedsfarligt,” siger han.
Utryghed over asbest
Som beskrevet oven for, lød vurderingen i Cowi-rapporten, at der er asbest i taget og i hele tagrummet på etagebygningerne i Søvangen. Og det er under arbejdet med udskiftning af køkkener desuden blevet opdaget, at der lå rester af asbestholdige plader under nogle af gulvene.
”Det var byggeaffald, der i sin tid burde være fjernet, men som ikke har udgjort en sundhedsrisiko i de mellemliggende år. Det vil nu blive håndteret forsvarligt,” siger Kristian Würtz.
En beboer, Laurits Bloch, har i en artikel i Stiften udtrykt tvivl, om man som beboer nu også kan være sikker på, at der ikke er en sundhedsrisiko ved at bo i lejlighederne under renoveringen.
”Hvis jeg havde børn, ville jeg ikke bo her,” sagde han til avisen.
I et nyhedsbrev til beboerne kort før jul understreger Brabrand Boligforening over for beboerne, at der ingen sundhedsrisiko er:
”Det er vigtigt at understrege, at asbest kun udgør en sundhedsrisiko, hvis støv med nåleformede fibre frigives og indåndes. Så længe asbesten er sikkert indkapslet i tagpladerne, er der ingen fare,” skriver boligforeningen.
Asbest blev tidligere meget anvendt i tag-plader af fibercement, der blev produceret frem til 1986, og derfor er det også tilfældet i de tagplader, der er brugt i Søvangen.
”Når tagene skal udskiftes, vil det blive udført under nøje overholdelse af gældende regler og sikkerhedsforanstaltninger. For at sikre, at arbejdet udføres forsvarligt og uden risiko for jer som beboere, har vi engageret professionelle eksperter med specialviden inden for håndtering af asbestholdige materialer,” skriver Brabrand Boligforening.
Arbejde forsinket i op til tre måneder
I nyhedsbrevet undskylder entreprenøren Nordstern i øvrigt for de gentagne forsinkelser af arbejdet, der har betydet at en del beboere oplever processen som kaotisk og uoverskuelig:
”Der har været uforudset arbejde, som har medført, at tidsplanen bliver ændret. Vi forventer at aflevere det indvendige arbejde på Annettevej 30-36 i første kvartal af 2025. Taget på Annettevej 30-36 forventes afleveret i første halvår af 2025,” skriver Nordstern.
Den oprindelige plan var, at det indvendige arbejde i den sydligste blok på Annettevej, blok M, skulle have været færdigt inden jul.
Læs også:
Beboere i Søvangen presset til bristepunktet: ”Ingen ved hvornår vi får vores hjem igen”