
Mette Marie Ostenfeld fra Brabrand er som en del af AURA med til at sikre, at der er strøm til din hårtørrer, tv, brødrister – og alt det andet du regner for en selvfølge i din hverdag. Som direktør for elhandel i AURA Energi følger hun den grønne udvikling tæt – og sikrer at strømmen bliver leveret til den bedst mulige pris.
Det går godt for det lokale elselskab, AURA Energi. Forleden kunne selskabet offentliggøre et rekordoverskud på 145 mio. kr.
Mette Marie Ostenfeld er som direktør for elhandel ansvarlig for, at AURA Energi får købt tilstrækkeligt med strøm hos producenterne, så det matcher forbruget hos kunderne.
”Vi er som regel ret gode til at forudsige forbruget, hovedsagelig baseret på vores viden fra tidligere. Men af og til bliver vi overraskede af udviklingen. For eksempel var vi ikke forberedt på, at folk sidste år ville være så meget mere hjemme på grund af coronaen og derfor også ville bruge mere strøm,” siger hun.
Virksomhedens fagfolk bruger alle kræfter på at forudsige så præcist som muligt, hvor meget strøm østjyderne skal bruge i den nærmeste fremtid, sådan at man har aftaler på plads om mængde og pris.
Den grønne strøm er nu ved at være konkurrencedygtig
Som direktør er Mette Marie Ostenfeld med til at sikre, at AURA både er en fornuftig forretning, og at virksomheden følger med i den grønne omstilling. Og den udvikling har den enkelte forbruger i virkeligheden pænt med indflydelse på:
”Hvis kunderne aktivt ønsker grøn strøm, er de direkte med til at påvirke udviklingen. Der koster stadig en lille merpris, men forskellen er ikke længere ret stor,” siger hun.
For hver kunde, der bestiller grøn strøm, køber AURA Energi oprindelses-certifikater, der sikrer, at den tilsvarende mængde strøm kommer fra bæredygtige energikilder. På den måde kan den enkelte kunde være med til at drive el-produktionen i en grønnere retning.
”I starten var den grønne udvikling i høj grad drevet af kunderne, men i dag sker udviklingen næsten af sig selv. Omkostningen ved grøn el-produktion er faldet meget – f.eks. via solceller – så prisen på den grønne strøm er ved at være konkurrencedygtig.”
Strømmen er et blandingsprodukt
Selvom AURA Energi nu i princippet kan skaffe al den grønne strøm, det skal være, kan hun dog ikke garantere den enkelte forbruger, at strømmen er 100 procent bæredygtigt produceret. Og det kan ingen elselskaber garantere.
Strøm er nemlig et blandingsprodukt. Det betyder, at den kommer fra både fossile brændsler og vedvarende energikilder og populært sagt blandes sammen i én stor gryde, inden den kommer ud af stikkontakten derhjemme.

Blandt andet er vi i Danmark nødt til importere en vis mængde kul-strøm fra Tyskland og en sjat A-kraft-strøm fra Frankrig for at gardere os mod svingninger i de grønne strøm-leverancer, for eksempel når det ikke blæser tilstrækkeligt i Danmark til, at der kan produceres nok vindenergi.
”Hvis man i dag bestiller grøn strøm, kan vi ikke garantere, at den er 100% bæredygtigt produceret, da det er den samme el, alle får. Men ved at købe certifikater, der berigtiger at en given mængde strøm er grønt produceret, er vi med til at skubbe på den grønne omstilling.”
Da Mette Marie Ostenfeld i realiteten køber grøn strøm ind på kundernes opfordring, kan hun tydeligt mærke deres ønske om at gå i en mere bæredygtig retning. Og det er også en retning, AURA Energi aktivt støtter.
”Vi vil også gerne være grønne. Det er vores strategi – og det er min klare fornemmelse, at vores nyvalgte bestyrelse også har stærkt fokus på det. De er jo valgt af vores 109.000 andelshavere, altså vores ejere. Det er dem, der sætter retningen.”
20 procent af regningen at handle om
AURA Energi er en sammenslutning af Brabrand Elselskab, Galten Elværk, Viby El-værk og Østjysk Energi, der i 2016 besluttede at gå sammen. AURA betjener fortsat langt de fleste borgere i de fire områder, selvom det siden da er blevet langt lettere at købe el hos andre selskaber.
Siden 2003 har man selv kunnet vælge, hvor man vil købe sin strøm. Det har i perioder ført til massive kampagner fra elhandlere, som har lokket med store besparelser.
Men i virkeligheden er der ikke de store besparelser at hente, forklarer Mette Marie Ostenfeld. Langt størstedelen af elregningen ligger fast i form af distribution, moms og afgifter, og det er så kun de tilbageværende knap 20 procent, der kan handles om.
Innovation: Intelligente energisystemer
Til gengæld er der stadig økonomisk noget at hente ved at bruge strømmen på det tidspunkt af døgnet, hvor den er billigst.
Den teknologiske udvikling fører i retning af intelligente energisystemer, der selv kan træffe beslutning om at bruge strømmen, når den er billigst. Det vil især have betydning for energi-slugere som elbiler og varmepumper. Mange elbiler kan selv finde det bedste tidspunkt i løbet af natten for opladning af batteriet. Og det samme er på vej for varmepumper.
”Vi taler meget om intelligente energisystemer. I AURA vil vi gerne være med på den nye teknologi, men vi skal også finde ud af, hvornår markedet er modent.”
I AURA´s udviklingsafdeling udfører man løbende eksperimenter i samarbejde med lokale virksomheder.
Et eksempel kunne være en virksomhed, der dagligt har brug for at lade en stribe trucks op. Den dyreste løsning vil være at lade dem op lige efter fyraften, for strømmen koster mest i tidsrummet 17-20.
Det første skridt vil være at sætte en timer på, så opladningen først går i gang efter midnat. Men med det næste teknologispring vil ladesystemet selv kunne se 12 timer frem og vælge det billigste tidsrum til opladningen.
”Vi er på vej i den retning. Teknologien findes, hvor vaskemaskinen selv finder det billigste tidspunkt at vaske på. Jeg kiggede efter det, da vi for nylig var ude og købe ny vaskemaskine. Men det er stadig en lidt dyr løsning. Der skal nok være større forskelle i strømprisen, før det kan tjene sig hjem,” siger hun.
Travlt med at sætte ladestandere op
Ud over elhandel er Mette Marie Ostenfeld direktør for AURA Entreprise, der står for vedligeholdelse af gadebelysning, for virksomhedens el-installationsafdeling samt for det nye forretningsområde, E-mobility, der tilbyder lade-standere til elbiler, både privat og i det offentlige rum.
”Vi har virkelig travlt i den afdeling. Men vi kan også se, at folk virkelig spørger grundigt ind, før de vælger en elbil og en ladestander. Vi får virkelig mange henvendelser og spørgsmål.”
I den udvikling kan AURA især gøre en forskel ved at sikre, at der er lade-standere nok. Blandt andet har AURA investeret aktivt i Spirii, der er en af landets førende udbydere af ladestandere. AURA sælger ladestandere over hele landet og hjælper med at installere dem. Også på dette område er de fleste opgaver dog primært i nærområdet.
Desuden har virksomheden taget en beslutning om, at man gerne vil være med til at øge udbredelsen af el-delebiler.
AURA Energi har i øjeblikket cirka 25 el-delebiler i Østjylland, blandt andet på Stenaldervej og Ingasvej i Brabrand, hvor man i et samarbejde med Brabrand Boligforening har placeret to eldrevne delebiler.
Mette Marie Ostenfeld, 55 år, direktør for Energi og Teknik i AURA Energi. Hun er uddannet cand. merc. fra CBS og kom til AURA Energi fra et job som salgs- og kundedirektør i EWII. Inden da har hun i en årrække været ansat i TDC i forskellige lederjobs.