
På mandag d. 5. maj er det præcis 80 år siden, Danmark blev befriet efter fem år med tysk besættelse af landet. Det markeres i Brabrand med en udstilling og et foredrag om besættelsestiden og krigens afslutning af Lars Nikolajsen og Vibeke Harsberg fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Det var den 4. maj om aftenen – helt præcist kl. 20.36 – at meddelelsen kom i radioen midt i den normale nyhedsudsendelse: De tyske tropper i Danmark havde overgivet sig. Fem års tysk besættelse var slut.
Budskabet udløste glæde og begejstring i hele landet – naturligvis også i Brabrand, hvor folk strømmede ud på gaderne og fejrede befrielsen, rev mørklægningsgardinerne ned og tændte lys i vinduerne.
“Vi har ikke ret mange præcise beretninger fra den aften, men man kan nok sammenligne med den aften i 1992, hvor Danmark vandt EM i fodbold, og folk også samledes på gaderne i vild jubel og festede sammen,” fortæller historiker Lars Nikolajsen, Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Sammen med Vibeke Harsberg fra lokalarkivet har han samlet, hvad kan kan finde fra aftenen og den følgende dag, hvor den tyske kapitulation trådte i kraft kl. 8 om morgenen.
Faktisk er det ikke ret meget tekst- eller billedmateriale, lokalarkivet har fra befrielsen i Brabrand, og man vil meget gerne høre fra lokale folk, som enten har materiale liggende eller historier at fortælle.
Men en del véd man dog, og i anledning af 80-årsdagen for befrielsen d. 5. maj holder Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen mandag kl. 10.30 et foredrag på Gellerup Bibliotek om Brabrand under besættelsestiden, lokale modstandsfolk og borgernes dagligdag.
Nyd en kop krigskaffe
Undervejs i foredraget kan du “nyde” en kop ægte krigskaffe, som de to historikere selv har fremskaffet.
I stedet for ægte kaffe, der under krigen var stort set umuligt at skaffe, drak de fleste en kaffe-erstatning af mærket Rick´s. Blandingen bestod af 60 procent brændt rug og 40 procent cikorie – en plante der mange steder voksede i grøftekanten. Mange vil huske sloganet “Det er Rick´s der drik´s”.
“Det er svært beskrive, hvordan det smager. Men det lugter nogenlunde, som når man åbner en dåse plasticmaling,” fortæller Lars Nikolajsen med et glimt i øjet.
Den oplevelse kan man altså selv få under foredraget på Gellerup Bibliotek. Desuden har de to historikere samlet materiale til en udstilling på biblioteket med billeder og centrale dokumenter.
Hverdagens bøvl og besvær
Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen udgav i 2020 bogen “Brabrand under Besættelsen” i anledning af 80-året for besættelsen af Danmark i 1940. Her kan du læse om hverdagslivet i Brabrand i de fem krigsår 1940-45.
”I Brabrand havde man stort set alle de samme udfordringer som alle andre steder i landet. På den måde var Brabrand et billede på hele besættelsestiden. Der var alt fra sabotage, stikkere, værnemagere og henrettelse til indsamling af spild og frosne lokumsspande.”
Sådan lyder en del af teksten på bagsiden af bogen om de fem krigsår, og hvordan de blev oplevet i lokalområdet.
De to historikere vil i foredraget fortælle om en dagligdag med masser af bøvl og besvær – blandt andet med at finde brændsel. I løbet af krigen måtte de flotte vejtræer langs Silkeborgvej derfor lade livet.
Men det var også en tid med alle hverdagens almindelige glæder og sorger, fester og manifestationer som for eksempel Alsang i Brabrand Bakker.
Og så var der hele modstandsbevægelsen, hvor en del Brabrand-borgere huskes for deres indsats i sabotage-aktioner m.m.
Det gælder blandt andre Alf Tolboe Jensen, Hans Frederik von Lillienskjold, Frits Obelitz, Magda Baes Hansen og Ellen Margrethe von Lillienskjold, som alle vil blive omtalt af Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen.

“Landsforrædder, Tugthuslem og Tyskersvin”
Alt var dog ikke fest og glæde, da besættelsestidens afslutning blev fejret i Brabrand. Allerede d. 5. maj gik jagten ind på de personer, som havde hjulpet tyskerne under krigen.
“Mange mennesker havde ophobet en stor frustration i løbet af besættelsestiden, og den skulle ud, da den umiddelbare glæde og fejring var overstået,” fortæller Lars Nikolajsen.
Også i Brabrand blev blandt andet flere erhvervsfolk afhentet af frihedskæmperne og deres mange medløbere. Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv ligger blandt andet inde med en skriftlig beretning fra en fabrikant, som blev afhentet i sit hjem i Brabrand den 5. maj ved 20-tiden. Han blev sammen med andre afhørt i en administrationsbygning i Åbyhøj, inden han sammen med andre blev kørt til internat på Marselisborg Gymnasium.
I skrivelsen fortæller han om et “uforglemmeligt ophold” i administrations-bygningen, hvor “et slæng af pigebørn, åbenbart Frihedskæmpernes kærester” opholdt sig i det lokale, hvor der blev foretaget visitation og konstateret identitet.
““Du, Carl! Ska´ han dér hænges” sagde et af Pigebørnene med Henblik paa mig. “Gu´ ska´ han ej, han ska´ skyjes,” sagde en anden Danekvinde,” skriver han blandt andet.
“Iøvrigt var det relativt korte Ophold paa dette Sted præget af, at alle drak Pilsner Øl – af Flaske – og at man havde faaet mere end en enkelt. Endvidere af uhøviske Tilråb, særdeles kraftige endda, hvortil kom Tiltaleformer som Landsforrædder, Tugthuslem, Tyskersvin osv,” skriver fabrikanten.
Som nævnt eftersøger lokalarkivet beretninger og materiale fra krigens afslutning i Brabrand. Materialet kan sendes til post@brabrandarkiv.dk eller afleveres personligt, når Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv holder åbent den første lørdag i hver måned kl. 10-13 eller efter personlig aftale.
97-årige Børge Nielsen er vokset op i Brabrand og husker stadig befrielses-aftenen og dagen efter, hvor besættelsen af Danmark blev afsluttet. Det kan du læse om på Vores Brabrand i løbet af de kommende dage.
Mandag d. 5. maj kl. 10.30 kan du på Gellerup Bibliotek opleve foredraget “Brabrand besat – modstand og dagligdag”. Arrangementet er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig.
Læs også:
Da krigen kom til Brabrand den 9. april 1940
Vibeke og Lars fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv har taget arven op efter August F. Schmidt
Brabrand under besættelsen: Trange tider 1940 – 1945
Brabrand under besættelsen: Urolige tider 1942-1945
Hverdagsliv i en krigstid: Sabotage, stikkere og frosne lokumsspande