Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen:
Brabrand Under Besættelsen 1940 -1945
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Anmeldelsen er skrevet af Jens-Jørn Rodevad
Bogen om perioden fra 1940 –1945 i Brabrand er spændende læsning, med både store helte, men også om stikkeren og så om alt mulig andet om livet i Brabrand under den 2. verdenskrig.
Det der greb mig var den meget præcise og veldokumenterede tekst, uden grammatiske fejl (det må skyldes en dygtig korrekturlæser). Teksten var underbygget med gode relevante billeder.
Der var også hyggelige stunder
Udover trængslerne og det alvorlige,der var dagligdag i de 5 trange år, er der også plads til hyggelige stunder. På side 13 hygger Lilly og Kaj, Grete og Kesse sig på Brabrand Kro, det populære mødested i Brabrand på den tid. Billedet er fra 1940.
På side 14 kan vi se på et billede fra 1943. Igen er det Lilly og Kaj, der hygger sig med andre Brabrand-folk på Constantia, udflugtsstedet på den anden side af søen.
Lilly og Kaj Jensen var medindehavere af den gode butik ”Slagter Jensen” på hovedgaden i Brabrand. Lilly og Kaj var i mange år min families gode venner og genboer på det, der Lindeallé og senere ændrede navn til Donsvej.
Den alvorlige del
Da jeg havde læst denne fremragende beskrivelse om Brabrand under besættelsen, fandt jeg en bog frem, som min far Hugo Rodevad efterlod sig. ”De sidste timer” er afskedsbreve fra de henrettede danske Patrioter, bogen er fra 1945.
Min far var modstandsmand. Først i en gruppe i Taulov nær Fredericia, der var et knudepunkt for togtrafikken. Transporten med tog, var væsentlig for værnemagten, for at få krigsmateriel og soldater fra Tyskland til blandt andet Norge. Ud af gruppen i Taulov blev 3 unge mænd angivet og henrettet i april 1945. I gruppen i Fredericia blev 6 unge mænd angivet og henrettet. Heldigvis var Hugo blevet kaldt til Aarhus for at tage del i modstandskampen her, så han undgik at blive taget til fange og henrettet.
En tid med livet som indsats
Det var for mange unge kvinder og mænd en alvorlig og farefuld tid, der kunne betyde, at de satte deres liv ind for at opnå frihed for andre, her beskrevet i et digt af Kaj Munk:
Drenge, I Drenge, som døde,
I tændte for Danmark i dybeste Mulm
en lysende Morgenrøde.
Fakta
”Brabrand Under Besættelsen 1940 -1945”
Ved: Vibeke Harsberg, Lars Nikolajsen og Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Udgivelsesår: 2020
Bogen kan købes ved henvendelse til:
Henrik Andersen 30683343
Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv
Består af 8 personer og en historisk interesseret hund. Den frivillige arbejdsgruppe er meget interesseret i billeder eller andet materiale, der omhandler Brabrand, Årslev, True eller Gellerup. Arkivet holder til på: Gellerup Bibliotek, Gudrunsvej 78, 8220 Brabrand
August F. Schmidt
Dansk Folkemindeforsker og lokalhistorisk forfatter. Født 4. august 1899 i Gesten. Død 17. juli 1965 i Aarhus. Lavede 6 bind om Brabrands historie + et sammenfattende bind udgivet af Brabrand-Årslev Kommune i 1962. Skrev utallige bøger om historiske emner i perioden fra 1950-1965.