
Det var svære tider – men der var også plads til fællesskab og fest. Bogen ”Brabrand under Besættelsen” af Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen er en velskrevet og nuanceret fortælling om hverdagslivet i Brabrand i de fem krigsår 1940-45. Bogen kan købes i den kommende uge ved to pop up-arrangementer.
”I Brabrand havde man stort set alle de samme udfordringer som alle andre steder i landet. På den måde var Brabrand et billede på hele besættelsestiden. Der var alt fra sabotage, stikkere, værnemagere og henrettelse til indsamling af spild og frosne lokumsspande.”
Sådan lyder en del af teksten på bagsiden til den bog, Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen har skrevet om de fem krigsår, og hvordan de blev oplevet i lokalområdet.
Det er netop det fine ved bogen: Den fortæller konkret via massevis af små fortællinger om dagliglivet under krigen. Via de mange enkelte nedslag bliver der samlet set tegnet et nuanceret og detaljeret billede af, hvad det ville sige at leve i en krigstid.
Det gælder både de mange besværligheder i hverdagen, hvor det krævede stor opfindsomhed at sikre en hverdag med bare nogenlunde komfort. For eksempel gav manglen på brændsel store problemer. Men også sabotagen, stikkerne og de såkaldte værnemagere fyldte meget. Man vidste ikke, hvem der var ven, og hvem der var fjende.
”Vi kan selvfølgelig ikke give en fuldkommen beskrivelse, men vi har på det lokalhistoriske arkiv mange gode kilder, der belyser Besættelsen”, skriver forfatterne beskedent.
Imponerende kildeudvalg
Men det er virkelig et imponerende bredt og varieret udvalg af mundtlige og skriftlige kilder, der danner basis for bogen. Den viser, at det frivillige arbejde i Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv er uvurderligt og har resulteret i en meget bred samling af materiale, der belyser Brabrands historie.
I bogen behandler Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen de mange forskellige kilder med stor sikkerhed og professionalisme, og man er aldrig i tvivl om, hvad der med sikkerhed skete, og hvad nogen har oplevet.
Brabrand under besættelsen kan læses med stort udbytte, også hvis man ikke er decideret historieinteresseret.
Livet går videre
Koblingerne fra de enkelte små dagligdags begivenheder til den store nationale sammenhæng giver forståelse, samtidig med at det er interessant at læse om livet i lokalområdet – fra hverdagens bekymringer og besværligheder til fortællinger om lokale modstandsfolk, der nat efter nat satte livet på spil.
Det er bestemt ikke trist det hele. Der var også festerne og alle de daglige livligheder, som ikke en gang en krig kan slå ned. Ja, det var svære tider – men i sådan en tid skal der netop også være plads til fællesskab og fest. Vi finder en vej, og livet går videre i alle dets nuancer.
Her kan bogen købes
Brabrand under Besættelsen er på 88 sider og koster 50,-. Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv har til daglig til huse på Gellerup Bibliotek, men da biblioteket er lukket under coronaen, har lokalarkivet fundet nye løsninger på, hvordan bogen kan sælges.
Man kan købe bogen på lørdag den 2. maj i forhallen ved Gellerup Bibliotek i tidsrummet kl. 10.00-13.00.
Bogen kan også købes på tirsdag d. 5. maj, der er jubilæumsdag for befrielsen. Her foregår det ved Frihedsmonumentet på Quistgårdsvej kl. 10.00 – 12.00.
Ved begge lejligheder skal de relevante corona-råd naturligvis følges, understreger lokalarkivet.
Artiklen er en anmeldelse af bogen “Brabrand under Besættelsen” og dermed udtryk for en subjektiv vurdering.