![](https://voresbrabrand.dk/wp-content/uploads/2024/12/Allan-Stjernholm-dec-24-scaled.jpg)
Julen er ikke bare hjerternes men også slagterens fest. Efter flytningen fra City Vest til Søren Frichs Vej har slagtermester Allan Stjernholm og hans personale rygende travlt i dagene op til jul. De kommende dage langer slagtermesteren og hans personale op mod 600 stykker fjerkræ over disken.
Vi køber ikke så meget fersk kød, som vi gjorde en gang. Til hverdag står den på færdigretter og den slags hurtige løsninger.
Sådan har det været i nogle år for Slagter Stjernholm, og den udvikling er bare blevet endnu mere markant efter flytningen til Godsbane-kvarteret. Også selvom nogle af de ”gamle” kunder fra City Vest-tiden hen over året stadig er flinke til at komme jævnligt forbi i den nye butik.
Men op til jul er det anderledes. And, kalkun, gås og stegt fjerkræ generelt er på menuen i rigtig mange hjem. Små 600 stykker fjerkræ bliver der i de kommende dage langet over disken hos Slagter Stjernholm. Cirka halvdelen har man i slagterbutikken stegt på forhånd.
”Det handler nok meget om traditioner. Men mange af vores kunder skal have besøg af hele familien, og så er det et stort arbejde at få stegt 2-4 ænder. Så er det lettere, at vi gør det for dem,” forklarer han.
”Det gør mig stolt!”
Det er groft sagt den vildeste uge i hele året, slagtermester Allan Stjernholm og hans folk er gået ind i.
Især d. 22. og 23. december er der travlt i slagterbutikken. Sidste år havde Slagter Stjernholm små 600 ekspeditioner d. 23. december. Men stemningen er god, fortæller slagtermesteren:
”Folk er så ved at være færdige med alt det andet, de skal, og skal så lige en tur forbi slagteren.”
Han holder fast i, at butikken holder åbent om formiddagen d. 24. December, hvor der kl. 9-11 er udlevering af fjerkræ til julefesten.
”Det er virkelig hyggeligt, og vi elsker selv at være på arbejde den dag. Det gør mig stolt at drive en af de få slagterforretninger, der efterhånden er tilbage.”
Populære ribeyes
Halvandet år efter afskeden med City Vest efter 50 år i indkøbscentret har Slagter Stjernholm efterhånden fundet sine ben på Søren Frichs Vej 7.
”Vi får lagt lidt på hele tiden. Specielt dem, der bor her i kvarteret, skulle lige vænne sig til, at der var kommet en slagterbutik. Men jeg oplever, at der kommer flere kunder, som ugerne går,” siger han.
Det har taget en yderligere drejning i retning af sandwiches og færdigretter. Men også i Godsbanekvarteret kan de li´ en god bøf – og særligt ribeye er der god efterspørgsel på hos midtby-folket.
Der er blevet færre af de kendte kunder fra City Vest-tiden, men Allan Stjernholm håber, at en del vil holde ved og fortsat jævnligt besøge slagterbutikken.
”Det er klart, at det måtte tage en drejning, efter at vi forlod Brabrand, fordi flere af City Vest-kunderne naturligt falder fra. De var vant til at handle lokalt og kommer ikke så ofte som før,” siger han.
Gratis parkering lige ved butikken
Nogle klager over, at det er svært at finde en parkeringsplads i området, men der har han nu fundet en løsning, der kan matche parkeringsmulighederne ved indkøbscentret i Brabrand.
Mellem etageboligerne lige over for slagterbutikken er der gratis parkering i to timer. Han oplever, at stamkunderne fra Brabrand her har fundet en hurtig og nem løsning, mens de handler i butikken.
Og endnu lettere er det, når man skal afhente større menuer: Så får man en kode til porten til Dirch Passers Gade 11, så man kan køre direkte til butikkens kølerum og afhente sine varer.
Fuld kærlighed til nytårsmenuen
Men i de kommende uger er alt som i gamle dage. Knap er juledagene overstået, før Slagter Stjernholm er i gang med at forberede nytårsmenuer.
I de senere år er det blevet populært at bestille den fire-retters menu, som slagterbutikken hvert år tilbyder i nye variationer.
”Jeg synes selv, det er virkelig lækkert. Man kan efterhånden købe nytårsmenu alle steder – men vi laver alt fra bunden. Laks, kød, sauce, det hele. Her vil man få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige,” lover han.
Begejstringen er ikke til at tage fejl af, når han fortæller om de fire retter – fra klassikeren oksemørbrad i moderniseret udgave bl.a. med langtidsbraiseret estouffade af oksetykkam til forretten med hjemmelavet rødbede-rimmet laks marineret i Fanø rom samt den meget populære Ø-laks fra Samsø røgeri.
Alt får slagtermesterens fulde kærlighed. Blandt andet sørger han selv for, at laksen får helt den rette tid i marinaden, før han er tilfreds.
”Vi er nok lidt for dårlige til at fortælle folk om, hvad der ligger bag vores menuer. Vi bruger mange af vores egne niche-produkter – blandt andet den her laks, jeg tit snakker så meget om, fordi den er så sindssygt lækker,” fortæller han.
Holder lukket lige efter nytår
På årets sidste dag kommer folk forbi og henter deres nytårsmenuer, mens andre køber lidt kød til aftenens nytårsmiddag – og kl. 14.00 åbner Allan Stjernholm en flaske champagne og skåler med sit personale og siger tak for i år – og så holder butikken ellers lukket resten af uge 1.
”Vi holder nytårsferie, ligesom sidste år. Det er en hård tid for mine ansatte med mange overarbejdstimer, så det er oplagt at kunne gi´ nogle fridage. Og ikke ret mange kunder har brug for at handle hos os lige efter jul og nytår,” siger Allan Stjernholm, som selv ser frem til nogle gode fridage i sommerhuset på Samsø.
Men lige nu ser han frem mod nogle travle men hyggelige dage i butikken:
”Nogle synes, det er en stressende tid, men jeg glæder mig bare til at gi´ den fuld gas. Vores kunder er virkelig glade op til jul, og vi får besøg af mange, som vi ellers ikke ser så tit.”