Somalisk madkultur med et stænk af det nordiske køkken. Det er den slags mad-integration, Roda Ahmed står for i sin virksomhed Saakin Catering. Mange i Gellerup kender hendes lækre sambuusa – trekantet dej med kød- eller grøntsagsfyld – som hun serverer til lokale events.
Når Roda Ahmed præsenterer dagens frokostbuffet for medarbejderne i de fem virksomheder, der har adresse på Rymarken 2, så er der sjældent klassiske danske retter på bordet. Medarbejderne foretrækker hendes bud på madkultur fra hele verden – men først og fremmest fra Østafrika, hvor hun selv kommer fra.
Hun brænder vi for det østafrikanske køkken med alle dets farver, kraft og smags- og sanseindtryk. Og hun drømmer om at bringe det især somalisk mad ind i danskernes hjerter, blandt andet via den traditionelle sambuusa, der også er kendt som samosa.
”Det, der nok gør min mad unik, er at jeg kender det nordiske køkken så godt. Det er i mødet mellem forskellige madkulturer, at det spændende opstår.”
Roda Ahmed er på mange måder et forbillede for kvinder med anden etnisk baggrund, som ønsker at blive en del af det danske arbejdsmarked og måske skabe sin egen virksomhed.
Både som projektleder i Café Fair og i den socialøkonomiske virksomhed Somali Food har hun hjulpet mange kvinder med at begå sig i et køkken og forstå det danske arbejdsmarked.
Det er derfor, hun altid siger ja til at stille op med sine somaliske specialiteter, når der er fest i Gellerup.
Syntes ikke at dansk mad smagte af noget
Vejen hen mod en tilværelse som succesrig mad-iværksætter har dog ikke været helt enkel.
Hun kom til Danmark i 1994 som 18-årig, gift og med sit første barn. Det var midt om vinteren, og sneen gik hende til knæene.
”Jeg så på min far og spurgte: ”Tror du det her land nogensinde bliver grønt?” Det var så koldt, og jeg frøs hele tiden.”
Efter en snak med en jobvejleder startede hun som praktikant på Malling Landbrugsskole, der lå tæt på, hvor hun boede. Først som rengøringsassistent og siden i køkkenet.
Det blev en helt anden hverdag med eleverne, da hun begyndte at servere mad for landbrugseleverne. Først da følte hun, at hun var med til at gøre en forskel i sin hverdag. Og hun fandt hurtigt ud af, at hun sagtens kunne lave klassisk dansk mad med kartofler og sovs.
”I starten syntes jeg ikke, at maden smagte af så meget, i forhold til det somaliske mad jeg var opvokset med. I Somalia har man tradition for at bruge en masse forskellige krydderier. Til gengæld var jeg imponeret af dansk bagværk. Jeg lærte hurtigt at bage brød og lave sandwiches til mine børn.”
Hun fik senere mulighed for at starte på en ny tre-årig cater-uddannelse med grundforløb på Teknisk Skole. Det er herfra, hendes faglige viden om det gastronomiske køkken stammer fra. Men det var ikke nemt med tre små børn, hvoraf den ældste var seks år. Hun var træt, når børnene var lagt i seng.
Da hun 2004 blev færdig med sin uddannelse, havde hun svært ved at få job i køkkenbranchen. I stedet tog hun andre jobs for at få en fod ind for på arbejdsmarkedet.
Solgte 10.000 sambuusa´er på Northside Festival
Det var et afgørende vendepunkt for hende, da hun i 2017 blev ansat som projektmedarbejder i det boligsociale arbejde i Gellerup. Brabrand Boligforening havde brug for en projektleder i Café Fair til opkvalificering af køkkenpersonale.
Senere blev hun projektkonsulent i en ny socialøkonomisk virksomhed, Somali Food, der ansatte somalisk fødte kvinder til kantinedrift. Men hun havde på det tidspunkt fået lysten til at blive selvstændig – og Northside Festival blev en vigtig trædesten.
Hun havde mødt Northsides koordinator gennem sit netværk og søgte derfor om at få en madbod på festivalen, hvor hun ville sælge hendes sambuusaer med chilidressing til de glæde festival gæster.
Efterspørgsel var stor og 10.000 sambuusaer blev der solgt på de tre dage. Her indså Roda, at hendes chilidressing og sambuusa kunne være vejen til en ny fremtid.
”Jeg har lært alt af min bedstemor”
Saakin er navnet på Roda Ahmeds bedstemor, som hun har sine opskrifter på somalisk mad fra. Hun fortæller om, hvordan hun som barn tidligt selv skulle gøre sin morgenmad klar. Da fik hun hjælp af bedstemoderen, som tålmodigt og pædagogisk hjalp den lille pige i gang.
”Til sidst kunne jeg selv. Og sådan lærte jeg også at lave sambuusa. Hun viste mig nogle tricks og hjalp mig i gang. Hun har også haft afgørende betydning for, at jeg blev selvstændig. Hun viste mig, at jeg kunne.”
Gennem årene har hun en del gange været i Somalia for at besøge hende. Det er bedstemoderens opskrifter, hun nu bruger som afsæt for sin madvirksomhed i Danmark.
”Jeg har lært alt af min bedstemor. Hun har en stor plads i mit hjerte.”
Bruger aldrig koriander i Danmark
To forskellige slags chilisauce er Roda Ahmeds første produkter, der er kommet til salg i butikkerne. De produceres i Aalborg med både mango og tamarin/dadel og sælges via fødevaregrossisten Inco, hos Kilic Marked i Bazar Vest og yderligere to butikker i Odense. Hun oplever en stor interesse for de nye produkter.
”Den chilisauce, man køber i butikkerne, er tit så stærk, at man ikke kan smage hvad der er i. Min chilisauce er produceret af rene råvarer uden tilsætningsstoffer.”
Næste skridt bliver sandsynligvis ægte somaliske sambusa, som du kan finde i supermarkedets frysedisk og bare skal give de sidste minutter i ovnen eller på panden. Hun er i fuld gang med at udvikle hele konceptet, inklusive emballagen.
Hun nævner sin chilisauce som eksempel på mødet mellem forskellige madkulturer. 75 procent af den er baseret på hendes bedstemors opskrift, mens resten er inspiration fra det nordiske køkken.
”Et andet eksempel er mine sambuusaer. I Somalia er frisk koriander et vigtigt element, men her i Danmark bruger jeg aldrig det krydderi. Mange her kan ikke li´ smagen af koriander.”
Retter fra hele verden
Hun har sin base i kantinen på Rymarken 2, hvor hun hver dag serverer frokost for medarbejderne i de fem virksomheder JCN Bolig, Data Respons, Inovo, TechPeople og Ensure. Samtidig kan hun bruge det store køkken til at drive sin egen madvirksomhed, Saakin Catering.
”Jeg sætter virkelig stor pris på de mange søde mennesker i de fem virksomheder. Uden aftalen med dem ville jeg være lukket under coronaen.”
I begyndelsen serverede hun hovedsagelig klassisk dansk mad for dem, men der gik ikke lang tid, før de meddelte, at de allerhelst ville have multietnisk mad. ”Hvis vi vil have dansk mad, kan vi lave det hjemme. Vi vil hellere ha´ dine specialiteter,” lød meldingen.
”Det her sted har været den bedste integration for mig. Jeg får næsten tårer i øjnene, når jeg taler om det. Jeg kan ikke beskrive den betydning, det har haft for mig. Måske er jeg den, der står for køkkenet, men det er et fælles projekt. De er utrolige.”
Så nu er der ikke alene østafrikansk mad i buffet´en, men også retter fra resten af verden. Roda Ahmed kalder de ansatte for hendes forsøgskaniner: De afprøver retterne og siger deres ærlige mening.
Hun samarbejder med Aarhus Kommune om at tilbyde praktikforløb for kvinder, der – ligesom hende selv for mange år siden – har brug for en indgang til det danske arbejdsmarked.
Læs mere om Saakin Catering her på hjemmesiden.