Mad-iværksætteren Claus Meyer har skabt gourmet-restaurant, kokkeskole og en ny fremtid for unge i Bolivia. Smag á la Gellerup har de samme visioner for madkulturen i Aarhus Vest. På torsdag bliver de bragt sammen på Gellerupscenen til en event om madkulturer og iværksætteri.
Smag á la Gellerup dukker igen op i bybilledet og til arrangementer rundt omkring i Østjylland. Det sker ofte i form af en gul madbil, men madglæden kan også tage mange andre former. Senest var Smag á la Gellerup eksempelvis til stede med en grønthandel på Smukfest og med en sambusa-workshop på Aarhus Food Market.
Der har været stille om Smag á la Gellerup i et par år, men Aysha Amin og Alexander Muchenberger har overtaget navnet og tankerne bag initiativet. De kalder Smag á la Gellerup for et madkooperativ med rødder i bydelens mangfoldige madkultur. En platform hvor lokale aktører kan dele deres passion for mad.
”Vi er ikke et projekt som så meget andet i Gellerup. Vi vil skabe en platform, hvor vi sammen kan hjælpe hinanden med at tage ansvaret tilbage og selv markedsføre vores bydel. Vi vil bevare og styrke stoltheden over alt det, vi kan i Gellerup”, siger Aysha Amin, som selv har boet i Gellerup hele sit liv.
”Vi opfinder ikke noget eller henter eksperter ind udefra. Vi bruger, hvad vi har her i Gellerup. Der bor omkring 80 forskellige nationaliteter herude med så mange spændende madkulturer. Smag á la Gellerup skal hjælpe med at gøre det synligt, hvad Gellerup kan byde på i mad og smagsoplevelser”, siger hun.
Klar til partnerskaber
Og hvad skal det hele så blive til? En restaurant, en catering-virksomhed eller måske madskoler? Aysha Amin og Alexander Muchenberger ved det ikke endnu. Måske bliver Smag á la Gellerup lidt af det hele.
”Det er umuligt at sige, hvor vi er om fem år. Vi har ikke noget fast mål, men masser af ideer. Det afhænger også af, hvilke partnerskaber vi kan lave med andre, som kan se det samme potentiale”, siger Alexander Muchenberger.
”Vi er ikke afgrænset af noget. Der er ingen dagsordener vi skal overholde. Vi vil gerne være med til at binde tingene sammen og er klar til at indgå partnerskaber med alle, som vil det samme som os”.
Smag á la Gellerup er først og fremmest en branding-platform, hvorunder der kan skabes nye madprodukter og samarbejder mellem forskellige aktører, som har glæden og nysgerrigheden over for mad til fælles.
Foreløbig arbejder de to tæt sammen med tre lokalt baserede mad-virksomheder:
- Metins´ Grill som står for det tyrkiske køkken med bl.a. restaurant i Bazar Vest.
- Faour som har rødder i arabisk madkultur og er berømt for sine falafler. Faour har butik i Klostergade.
- Saakin Sambusa repræsenterer den østafrikanske/somaliske madkultur
Mødet med Claus Meyer
Rundt omkring i verden har mad-iværksætter Claus Meyer i årevis gjort, hvad Smag á la Gellerup prøver at gøre i Brabrand: Gøre plads til og styrke lokaldrevne initiativer og genvinde stoltheden hos madaktører.
På torsdag mødes de på Gellerupscenen, hvor Food Film Festival viser filmen “A Taste of Sky” om hvordan Claus Meyer skabte gourmetrestauranten Gustu i Bolivia. Restauranten er samtidig kokkeskole, en socialøkonomisk virksomhed og en vej ud af fattigdom for mange unge bolivianere.
Efter filmen, fortæller Claus Meyer kort om at finde sin egen vej frem igennem maden, og Smag á la Gellerup vil introducere deres samarbejde med mad-aktører i Aarhus Vest.
”Vi er meget stolte over, at Food Film Festival vil samarbejde med os og har valgt at sætte os sammen med Claus Meyer. De ser nogle fællestræk i den måde vi arbejder på, og det han gør,” siger Alexander Muchenberger.
Troen på egen kultur
Aysha Amin og Alexander Muchenberger ser et Gellerup, hvor iværksætterkulturen allerede trives. Men de oplever, at mange vælger at starte traditionelt med et pizzaria eller salg af fordansket pitabrød. Hvorfor ikke være stolt af og tro på den madkultur, man kommer fra, spørger de.
Men måske er det på vej. Retro-bølgen trives rundt omkring. De gode gamle danske tarteletter er vendt tilbage. Også i det libanesiske køkken går man tilbage til rødderne. Så hvis man nu kommer fra Nordirak – hvorfor så lave pizza i stedet for f.eks. dolma?
”Det handler også om selvtillid. At man oplever at det, man står for, har værdi. Og at man kan se, at man er en del af noget større, i stedet for at se sig selv som en minoritet. Man er del af noget globalt. En global majoritet,” forklarer Aysha Amin.
”Vi er ikke et projekt”
Aysha Amin og Alexander Muchenberger arbejder i forvejen sammen på flere andre fronter: Om kunstplatformen Andromeda8220, som ofte inviterer til events i og omkring lokalerne i stuen på Gudrunsvej 78. Og om aktiviteter i forbindelse med den årlige arkitekturfestival CAFx.
”Vi er selv madelskere og vil gerne være med til at brande Gellerup for noget positivt. De fleste andre projekter i Gellerup er problembaserede, men vi er netop ikke et projekt men en privat virksomhed, der er baseret på at arbejde tæt med andre aktører i lokalmiljøet”, siger Alexander Muchenberger.
Smag á la Gellerup kan kontaktes her og er i øvrigt i de kommende uger involveret i disse begivenheder i Gellerup:
Onsdag d. 4. september kl. 12-15 viser Food Film Festival på Gellerupscenen filmen “The Heat: a kitchen (r)Evolution”, hvor man møder kvindelige mad-pionerer. Efter filmen kommer Susanne Højlund fra Aarhus Universitet sammen med en kok og sætter fokus på kokke-uddannelsen og mad som iværksætteri.
Torsdag d. 5. september kl. 11.45-14.30, ligeledes på Gellerupscenen kan du møde Claus Meyer og Smag á la Gellerup i forbindelse med visning af filmen ”A taste of Sky”.
Fredag d. 20. September kl. 16.30-23.00 byder Andromeda8220 og Smag á la Gellerup på ”Gentrifried Friday”, hvor der vil være friturestegte retter skabt af lokale madaktører fra Gellerup samt fernisering af “Wicket Leeks” af kunstner kollektivet Flux Factory fra New York.
Læs også
Smagen af Gellerup: Mangfoldig madkultur som forretningsidé