Hvor andre ser en forfalden nedrivningsmoden betonbygning, ser arkitekt Anna Mette Exner en bevaringsværdig ejendom med masser af muligheder. Sammen med andre iværksættere på øverste etage af Gudrunsvej 78 har hun stiftet foreningen KollektivByen, der ønsker at overtage bygningen fra Aarhus Kommune.
Udsigten er fantastisk. På den anden side af parkeringspladsen ved City Vest glider øjnene hen over Aarhus Ådal, og i horisonten fylder Aarhus mere og mere.
Her flyttede arkitekt Anna Mette Exner ind i 2016. Ud over udsigten har hun nu fået nogle gode og hyggelige kontorlokaler til sin virksomhed, Anna Mette Exner Arkitektur, der blandt andet arbejder med renovering og ny brug af fredede og bevaringsværdige bygninger.
Og ikke mindst: Hun har fået selskab af en række andre mindre virksomheder, der alle har det til fælles, at de har valgt at udvikle sig i det fællesskab, der her er opstået.
Kollektivisterne på 3. etage i den slidte bygning har netop tegnet en ny to-årig lejeaftale med ejeren, Aarhus Kommune, og er i den forbindelse sprunget ud som virksomhedsfællesskabet KollektivByen.
Bygningen rummede i Gellerups ungdom et hotel, og har siden været Kultur- og Aktivitetscenter. I dag bor Gellerup Bibliotek i stueetagen og Familiecentret på en af de andre etager.
“Vi har en rigtig god historie at fortælle”
Tidligere betalte lejerne ikke meget mere end forbruget, men den nye aftale har medført krav om en leje, der ligger tættere på markedsprisen. Men det er Anna Mette Exner ikke trist over:
”Nu har vi to år til at vise, at KollektivByen er kommet for at blive. Det er så fedt at være her, og ingen af de nuværende lejere er her for pengenes skyld. Vi har en rigtig god historie at fortælle omverdenen”, siger Anna Mette Exner.
Sammen med to andre arkitektvirksomheder har hun stiftet foreningen KollektivByen. De to andre er Hele Landet og Byrumklang.
De fleste af de øvrige virksomheder – se navnene i bunden af artiklen – opererer i andre brancher men har det til fælles, at de er veletablerede, veldrevne virksomheder, der vokser.
Vores mission er, at vi gennem veldrevne virksomheder skaber et stærkt fællesskab, som er et synligt aktiv for Gellerup. Når vi profilerer vores virksomheder og Kollektivbyen, gør vi det med udgangspunkt i Gellerup og potentialet i bydelen. Vi er her for at vise, at en mangfoldig bydel er et attraktivt sted at være og et aktiv for hele Aarhus.
Man skal deltage i fællesskabet
Når man lejer sig ind i KollektivByen, kan man samtidig blive medlem af foreningen. Men Anna Mette Exner kan ikke love, at alle får lov til at flytte ind.
”Alle er i princippet velkomne, men vi går efter virksomheder, som vil være en del af fællesskabet her. Folk skal have deres primære arbejdsplads her og have lyst til at spise frokost sammen, sparre og arbejde sammen med hinanden”, siger hun.
Og så er der også nogle praktiske ting, der skal gøres, som i ethvert andet bofællesskab.
”For at være her skal nye lejere ville mere end kun at passe sig selv. Og så er det også vigtigt for os, at de har etablerede virksomheder, sådan at de også vil kunne være her på længere sigt.”
Hun forklarer, at fællesskabet allerede er så veletableret, at medlemmerne højst sandsynligt ville flytte sammen et andet sted, hvis de ikke længere kunne være på Gudrunsvej.
En festkjole i en mudderpøl
Set udefra virker bygningen slidt og forfalden. Men Anna Mette Exner mener, at bygningen er bevaringsværdig og sammen med de øvrige bygninger omkring den lille plads foran Gellerup Kirke udgør et velfungerende byrum.
”Her er de nederste etager åbne og danner en overgang mellem privat og offentligt. Byer skal rumme det hele: Kultur, arbejde, boliger. Ellers er de døde enten om aftenen eller om dagen. Det var en dårlig idé at adskille arbejde og fritid med isolerede monofunktionelle boligblokke.”
Hun betegner bygningerne som ”en festkjole i en mudderpøl”: Den ser forfærdelig ud, når man tager den op. Men hvis man bruger sin fantasi, kan man se, at kjolen kan renses og tages på igen.”
En modningsproces
Anna Mette Exner lægger ikke skjul på, at målet på længere sigt er at købe bygningen af Aarhus Kommune.
Det er fortsat uafklaret, hvad Aarhus Kommune ønsker. Indtil nu har meldingen været, at bygningen skal sælges, sandsynligvis med nedrivning for øje. Men de seneste måneder har flere andre projekter trukket i en anden retning.
Blandt andet planlægger en projektgruppe at starte en Gellerup Højskole i bygningen over for. Dette projekt har tilsyneladende bred opbakning i Aarhus Kommune.
”Der sker rigtig meget her i området i øjeblikket. Der sker en modningsproces, hvor man hele tiden bliver klogere. En god by er som en levende organisme, der vokser og udvikler sig i en langsom proces. Man må tage et skridt ad gangen og hele tiden evaluere og blive klogere. Måske var fejlen ved Gellerupparken, at det blev tænkt og opført færdigt i ét hug. En god by bliver aldrig færdig.”
Håber på melding fra kommunen i løbet af foråret
Kollektivbyens indbyggere gør, hvad de kan, for at påvirke stemningen omkring bygningen. De inviterer gæster ind og fortæller om mulighederne og viser den fantastiske udsigt frem.
Hvordan tror du, det ser ud for jer her om to år?
”Jeg kan jo kun gætte – men jeg tror, vi stadig er her. Måske har vi taget nogle flere af husets etager i brug. Og jeg tror, at vi får forlænget lejeaftalen yderligere.”
Hun regner med, at der i løbet af foråret kommer en melding fra Aarhus Kommune.
I løbet af de næste par år flytter husets øvrige brugere ud. Familiecentret rykker om kort tid ind i Aarhus Kommunes nybyggede kontorhus, Blixens, over for Bazar Vest. Gellerup Bibliotek flytter først, når Sports- og Kulturcampus er færdigbygget i foråret 2021.
De bor i KollektivByen: Brugbar Grafik, SoPhoto, VisionPilot, Effectlab, Danø Arkitektur, byMOE, Pænt Goddag, Center for Mindfulness, Ruslandseksperten, VisionPilot og OurTradeHub, Hele Landet, Byrumklang og Anna Mette Exner Arkitektur.