På bakken med den fantastiske udsigt ud over Brabrand Sø tager den nye udgave af Café Æblehaven form. Det er et år siden, coronaen ændrede 33-årige Sebastian Kromanns arbejdsliv. Her fortæller han om baggrunden for sin kærlighed til området og sine visioner for stedet.
”Der er åbenbart en mening med alting. Det er jo i virkeligheden coronaen, der har sørget for, at det hele – også familielivet – nu kan gå op i en højere enhed.”
Før coronaen satte alt i stå, levede han af at producere festivaller og koncerter, men så blev kalenderen ryddet, og der var rigeligt med tid til at lægge nye planer. Det var dér, han pludselig fik idéen til en kaffe- og iskiosk på bakken med den smukke udsigt.
I løbet af kort tid havde han fået en midlertidig tilladelse af Aarhus Kommune, og i slutningen af juni 2020 kunne han åbne for salg af is, kaffe og kolde drikke.
I det hele taget er der sket meget i familiens liv de sidste par år. I oktober blev familien forøget fra seks til syv. Og året før rykkede de fra en lejlighed på Stadion Allé til landstedet i Ormslev med en fantastisk udsigt over Aarhus Ådal.
Det var her, Ivalo og Leif Falk boede i den lange årrække, hvor de satte deres store præg på Aarhus Friskole – hvor Sebastian Kromann også har gået.
Nu er ejendommen totalrenoveret – herunder også det lydstudie, hvor Mek Pek fortsat kommer og øver.
”Selvom jeg er et bybarn, har jeg altid gerne villet bo på landet. Men kæresten skulle først lige være klar til det,” siger han.
Sebastian Kromann holder af landlivet, og han var endnu kun teenager, da han fik sine første kreaturer. I dag har han cirka 25, der græsser en del forskellige steder rundt om Brabrand Sø, hvor de sørger for at holde græs og andre bevoksninger nede.
Voksede op i Haveforeningen Søvang
Men hvor opstod interessen for området ved Brabrand Sø, hvor Café Æblehaven nu ligger?
Ja, faktisk er Sebastian Kromann vokset op i Haveforeningen Søvang lige ved siden af. Som dreng kravlede han i de træer, der nu er med til at skabe stemningen på den store skrånende naturgrund syd for Sylbækvej.
Han så tidligt muligheder i området, og allerede mens han gik i gymnasiet, købte han kolonihaven ved siden af. Den solgte han dog igen i 2014.
Men ved siden af haveforeningen havde Gunnar Gertsen sin vognmandsforretning indtil 2016, hvor han gik på pension. Sebastian Kromann havde da allerede en aftale med vognmanden om, at han kunne overtage grunden.
”Jeg er jo kommet i området, fra jeg var dreng, og har tænkt, at der på grund af den fine beliggenhed var potentiale i området. Jeg har egentlig ikke tænkt så meget på, om jeg kunne tjene penge. Det var mere, fordi jeg holder meget af det sted her,” forklarer han.
En helt ny bydel
Men tiden gik, og Sebastian Kromann havde travlt med sine mange opgaver i Kromann Projekt ApS, der stod for logistik og afvikling af blandt andet festivaller som Heartland og Copenhell, Festugens åbningskoncert og såmænd også Sculpture by the Sea.
Forrige sommer købte han en tilstødende grund, hvor der i en årrække havde ligget en ruin af et gammelt sommerhus. Pludselig rådede han over et ganske stort jordareal, der nu er i spil som en del af Café Æblehaven.
Ydermere har han forpagtet marken lige vest for området. Her har han som så mange andre steder omkring Brabrand Sø udsat kreaturer.
Han ser store muligheder i hele området nordvest for Sylbækvej, hvor ejendomsselskabet Domis og CASA A/S om få år går i gang med at rive Brabrand Mejeri og andre industribygninger ned for at skabe en helt ny bydel.
”Der kommer til at ske så meget i området, når blandt andet det gamle mejeri og listefabrikken bliver afløst af boliger. Jeg tror, det her sted vil komme til at spille rigtig godt ind og levere synergier i arbejdet med at skabe det gode byliv.”
På 12. sabbatår
Det hele startede med et fritidsjob i Tivoli Friheden som 13-årig. Her arbejdede han i 8-9 sæsoner og var senest parkchef. Derfor er is-salg ikke fuldstændig fremmed for ham.
Her stoppede han i 2010 for at blive selvstændig. Især de senere år har været rigtig gode for Kromann Projekt ApS – men 2020 var til gengæld ikke værd at skrive hjem om. Trods den fine start med Æblehaven gav regnskabsåret et underskud på 600.000 kr..
Men arbejdslivet er blevet mere familievenligt. Tidligere rejste han rundt i landet det meste af sommeren i forbindelse med de mange koncerter og festivaller.
Nu kan han nøjes med en ”almindelig” arbejdsuge på op til 12 timer dagligt plus lidt i weekenden.
”Jeg kører på 12. sabbatår,” smiler han.
”Jeg har aldrig haft et almindeligt 8-16-job, og det får jeg nok heller ikke.”
Han har ikke helt opgivet sine tidligere opgaver som producer og arbejder fortsat for blandt andet australske Sculpture by the Sea, der overvejer midlertidige skulpturparker andre steder i Skandinavien.
Hans kæreste er ansat på Aros Kunstmuseum, hvor hun arbejder med partnerskaber. Hun er allerede i gang igen på jobbet, og derfor er Sebastian Kromann i øjeblikket derhjemme mandag og tirsdag, hvor han passer den lille nyfødte.
Løftet til kommunen
Resten af tiden går lige nu med færdiggørelse af Café Æblehaven. I disse dage bliver selve caféen og den nye cykel-servicestation færdiggjort, og om få dage ankommer en ny toiletbygning.
Allerede nu er Café Æblehaven åben dagligt kl. 10-21, men først om cirka en uge er det meste færdigt. Han regner så med, at der skal fuld fokus på driften af stedet.
”Vi skal passe på, at vi ikke spreder os for meget. Jeg har også lovet kommunen, at jeg ikke får flere ideer lige nu,” siger han med et grin.
Han har fået tilladelse til at drive stedet de kommende tre år. Sidste år blev han tvunget til at lukke i oktober, men håbet er, at det er muligt at holde åbent det meste af året.
”Jeg skal lige gøre mig nogle erfaringer med, hvor lang tid vi kan holde åbent i slutningen af året. Måske kan vi holde åbent året rundt – men i perioder måske kun weekender og ferie. Det må tiden vise.”
Læs også: