I løbet af et år har Esra Alici Pedersen fra Brabrand via sin nyopstartede forening Samværd fået etableret legestuer på 13 plejehjem rundt om i Aarhus Kommune. På mandag d. 24. september åbner også en legestue i hendes eget lokalsamfund på Engsøgård Plejehjem på Engdalsvej. Samtidig slutter hendes egen tid som projektansat, men hun arbejder dog videre som frivillig i foreningen.
En pludselig indskydelse, da Esra Alici Pedersen med barnevogn gik forbi et plejecenter, blev sidste år til et omfattende projekt. Med økonomisk støtte fra Sundheds- og Ældreministeriet kunne hun oprette legestuer på 10 plejehjem i Aarhus, hvor forældre på barsel med deres babyer har kunnet mødes med plejehjemsbeboere og med andre småbørnsforældre til hygge og samvær på tværs af generationer.
Forsøget blev så stor en succes, at de fleste af plejehjemmene er fortsat med legestuerne, efter at projektperioden sluttede. Og nu kommer yderligere seks plejehjem til. Det gælder blandt andet Engsøgård Plejehjem i hendes eget lokalsamfund, Brabrand.
Desuden har en del andre kommuner nu også henvendt sig for at lære af de århusianske erfaringer.
Fra projektansat til 100% frivillig
På mandag kl. 10.00 går det løs i de seks nyoprettede legestuer. Foruden Brabrand åbner de også i Tilst, Risskov, Harlev, Skødstrup og Solbjerg.
For Esra Alici Pedersen er det i øjeblikket en turbulent tid. Mens hun og andre tilknyttede til foreningen de seneste dage har arbejdet intenst på at blive klar til åbning af legestuer på de seks nye plejehjem, er hendes projektansættelse ophørt, og hun får nu ikke længere løn for sit arbejde.
”Nu er jeg 100% frivillig i foreningen Samværd, der driver legestuerne. Men der er stadig mange opgaver med at sikre en langtidsholdbar løsning for legestuerne, sådan at vi også kan udvikle dem”, siger hun.
Hun har vist talent som social iværksætter. Men hun har også opdaget, hvor svært det er for det offentlige system at kunne finansiere den type arbejde. Det betyder, at hun har måttet hoppe fra den ene deltids projektstilling til den næste:
”Jeg forstår ikke helt, hvordan det har kunnet lade sig gøre at nå så langt på et år. Det har været mega spændende og har samtidig passet perfekt i mit familieliv, og jeg har nydt fleksibiliteten i forhold til at kunne hente børnene tidligt fra skole eller daginstitution og til gengæld arbejde om aftenen. Men det har også været hårdt, at man ikke ved, hvad der skal ske om et halvt år. Det er så kortsigtet at være ansat i den type projektstillinger.”
En helt ny finansieringsmodel
Esra Alici Pedersen fik sidste år projektmidler til i løbet af et halvt år at få sat legestuer i gang på 10 plejehjem. Da projektperioden udløb, ønskede de fleste plejehjem at fortsætte, men der skulle så findes en anden økonomisk model.
Det har vist sig, at rollen som musikvært og igangsætter af legestuerne er vigtig, for at der bliver skabt en hyggelig stemning og interaktion mellem beboerne og forældre/babyerne via nogle musik-rytmik-lege. Og det er i løbet af de seneste måneder lykkedes at finde en model, så musikværterne kan lønnes via FO Aarhus.
Da arbejdet med legestuerne ligger i mellemrummet mellem kommunens professionelle indsats og klassisk frivilligt arbejde, har der skullet udvikles en ny finansieringsmodel.
Til at drive legestuerne videre er foreningen ”Samværd” som nævnt blevet stiftet. Denne forening indgik en såkaldt samskabelses-aftale med Sundhed og Omsorg, der betød, at Esra Alici Pedersen kunne arbejde videre med at finde midler, først og fremmest til aflønning af musikværterne.
Løsningen er blevet en model, der betyder at værterne aflønnes via ”Ud af røret”, som FO Aarhus står bag sammen med Aarhus Kommune.
Legestuen på Engsøgård Plejehjem foregår hver mandag mellem kl. 10-12 som åbent hus, hvor du kommer, når det passer dig og din baby. Musikværten Rasmus Nielsen er tilknyttet som vært og byder alle velkommen, sørger for at skabe hyggelige rammer og står i spidsen for 45 minutters baby-ældre-rytmik fra kl. 10.30.
Læs også: Iværksætter ved et tilfælde: Tilbyder legestuer på plejehjem i Aarhus