I disse dage er det præcis 60 år siden, Brabrand Erhvervsforening blev stiftet. Gennem mere end halvdelen af foreningens levetid stod grosserer Finn Ørntoft i spidsen for den lokale erhvervsforening – og i det hele taget i en lang årrække var en central person i Brabrand.
”Jeg har bare så svært ved ikke at være i aktivitet hele tiden!”
Det fortalte Finn Ørntoft selv til Brabrand og Omegns Avis, da avisen i 1973 interviewede den driftige erhvervsmand. Han var på det tidspunkt ikke bare formand for det, der dengang hed Brabrand Handels- og Industriforening. Han var også involveret i talrige andre aktiviteter i Brabrand.
Finn Ørntoft var blandt andet aktiv i Brabrand Kirkes menighedsråd i en lang årrække – bl.a. som formand – og var her blandt initiativtagerne til at opføre Gellerup Kirke og Skjoldhøj Kirke samt sognegården i Brabrand. I 1982 startede Finn Ørntoft også Danske Kirkers Forsikrings Service.
Desuden var han en del af det daværende Brabrand-Årslev Sogneråd, sad i bestyrelsen for flere andre foreninger i Brabrand samt var formand for Århus Fashion Group, som han tog initiativ til som indehaver af kjolefabrikken Ørne Modeller. Og så sad han også i 10 år i Aarhus Byråd for de konservative.
”Men lad mig lige understrege, at jeg ikke selv har forsøgt at blive indblandet i så meget, men i de fleste tilfælde er blevet opfordret dertil fra anden side,” sagde Finn Ørntoft til den lokale avis.
Han var ikke en mand, der gjorde meget ud af sin magt og indflydelse i Brabrand, der dengang var noget mindre, end bydelen er i dag. Men han havde omvendt ikke det mindste imod at sætte sig for bordenden, når der skulle træffes beslutninger.
36 år som formand
Det var også ham, der i begyndelsen af 1960´erne kunne se, at der var behov for at stifte en ny erhvervsforening, der skulle hedde Brabrand Handelstandsforening. Senere kom den til at skifte navn en del gange.
De mange handlende i Hovedgaden var truet på deres omsætning af den kommende omfartsvej, Silkeborgvej, der ville bringe hovedparten af trafikken uden om den lokale handelsgade – og den nye forening skulle gøre de handlendes indflydelse gældende i sognerådet.
Det var også den naturligste ting i verden, at Finn Ørntoft blev formand for den nye forening. I 36 år var han formand for erhvervsforeningen, der undervejs skiftede navn flere gange. I 1998 blev han udnævnt til æresmedlem.
Var med til at anlægge nyt industrikvarter
Faderen P.S. Ørntoft blev i 1940 præst i Brabrand, og familien fulgte selvfølgelig med. 16-årige Finn var den ældste i en børneflok på seks. Han tog realeksamen på Aarhus Katedralskole og kom i lære på et forsikringskontor, inden han i to år var soldat i Fredericia.
Han blev derefter sælger og senere ekspedient i en herretøjsbutik og senere handelsrejsende – og som 25-årig blev han i 1949 selvstændig med en engros-forretning i trikotage og beklædning. Det foregik hjemme i kælderen i villaen på Hougårdsvej, fortalte han i interviewet i 1973 til Brabrand og Omegns Avis.
Omsætningen voksede støt, og han kunne efterhånden koncentrere sig helt om sin egen virksomhed. Pladsen derhjemme blev for trang, og han købte derfor en villa på Skovbakkevej 12, hvor han indrettede systuer, lager og kontor.
I 1965 blev virksomheden til et aktieselskab med navnet Ørni Modeller A/S og med datterselskab i Ry.
Han var i 1960´erne som medlem af Brabrand-Årslev Sogneråd med til at anlægge industrikvarteret ved Holmstrupgårdvej. Og i 1967 flyttede han virksomheden til Holmstrupgårdvej 22.
”Vi har forsøgt at specialisere os i lange kjoler og laver i det hele taget kun kjoler i dag. Udover de lange kjoler er det hovedsagelig pyntekjoler, der produceres,” fortalte Finn Ørntoft i avisinterviewet i 1973. Han var da en af landets største producenter af lange festkjoler med ca. 50 ansatte, der var beskæftiget i fem forskellige systuer.
Mens mange danske tøjvirksomheder gik over mod mere uformel beklædning som for eksempel cowboybukser, holdt Ørni Modeller fast i selskabstøjet.
”Heldigvis er danskernes tøjvaner blevet bedre, i hvert fald set med mine øjne,” sagde Finn Ørntoft muntert.
Løb rundt om Brabrand Sø som 75-årig
Sammen med en anden lokal producent af dametøj, Mogens Skovbon, tog han initiativ til at stifte Århus Fashion Group, der bestod af 12 århusianske producenter af damekonfektion.
Foreningen stod for fælles indkøb og var også aktiv, da virksomhederne begyndte at eksportere. Ørni Modeller eksporterede kjoler til både Norden og Nordtyskland. I 1987 solgte Finn Ørntoft virksomheden.
I sine unge dage havde Finn Ørntoft været en habil løber i AGF Atletik, og han vedligeholdt interessen, til han var højt oppe i årene. Således tog han som 75-årig stadig hyppigt turen rundt om Brabrand Sø.
Finn Ørntoft blev i 1948 gift med Gudrun. Parret fik tre børn og boede gennem det meste af ægteskabet i Brabrand med udsigt til søen. I 2012 flyttede parret til Harlev, da Gudrun Ørntoft var ramt af Alzheimer. Han mistede sin hustru i 2014 og døde selv i 2016 efter kort tids sygdom.
Læs også: