![](https://voresbrabrand.dk/wp-content/uploads/2022/01/Hgaden-august-1963.jpg)
Det er næsten 60 år siden, Brabrands erhvervsdrivende gik sammen og stiftede Brabrand Handelstandsforening. De havde brug for at stå sammen, da Silkeborgvej skulle føres uden om den livlige handelsgade. Her kan du læse om det lokale erhvervslivs rivende udvikling gennem 60 år.
Da grosserer Finn Ørntoft i februar 1962 bød velkommen til den stiftende generalforsamling i Brabrand Handelstandsforening, var Hovedgaden stadig en driftig handelsgade med masser af butikker. Men de handlende havde allerede på det tidspunkt set de truende skyer i horisonten.
I samarbejde med Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv har Vores Brabrand været i arkiverne for at finde information om baggrunden for stiftelsen. Og det står klart, at der især var én hovedårsag til, at de Brabrands næringsdrivende fandt sammen om den nye forening:
Entreprenører var i fuld gang med at anlægge en omfartsvej uden om Brabrands handelsgade, hvor langt de fleste af byens butikker lå. Vejen mod Silkeborg skulle altså ikke længere gå ind gennem byens butikscentrum. Det var i sig selv en trussel mod det ellers blomstrende handelsliv i Brabrand-Årslev Kommune.
![](https://voresbrabrand.dk/wp-content/uploads/2022/01/f88dcb0f98484f92a4ac2521a6f6d573-218x300.jpg)
”Der er ingen tvivl om, at der er og bliver brug for en handlekraftig forening til at tage sig af de problemer, der er og vil opstå, og som er fælles for hele kommunen,” stod der dagen efter i referatet fra den stiftende generalforsamling i Brabrand og Omegns Avis.
Til bestyrelsen valgtes grosserer Finn Ørntoft, slagtermester Nørgaard Thomsen, radiotekniker Jørgen Loft, købmand H. Mortensen og bogtrykker Chr. Pedersen. Urmager Kn. Trangbæk og isenkræmmer Sv. Hansen blev suppleanter.
Det var altså først og fremmest gadens handlende, som sad i foreningens første bestyrelse – suppleret af Finn Ørntoft, som på det tidspunkt var i gang med at skabe en af Brabrands større virksomheder, der producerede festkjoler til kvinder. Ham kommer vi til at høre meget mere om.
“Man så virkelig frem til festerne”
Der var altså nok af udfordringer for de handlende – men som vi alle ved i dag, lykkedes det ikke at bekæmpe udviklingen. Til gengæld fik man skabt et tæt sammenhold blandt de næringsdrivende i Brabrand.
Der blev diskuteret store spørgsmål som byudvikling og udfordringer med myndighederne – men også nære ting som for eksempel juleudsmykning og en flagallé i gaden.
Og så var festerne et helt særligt kapitel. Foreningen holdt nogle fabelagtige fester, der ikke bare samlede medlemmerne og deres ægtefæller i deres stiveste puds – men også tiltrak nye medlemmer, som hørte om det blomstrende sociale samvær.
”Det var mest en selskabsforening i de år. Man så virkelig frem til festerne – og der blev holdt virkelig mange. Det foregik ofte på Årslev Kro, men også en gang i mellem på Hotel Merkur i Viby eller på Hotel Scandic,” fortæller Helge Jørgensen, som blev foreningens anden formand.
Men det blev han først i 1998. De første 36 år var Finn Ørntoft foreningens ubestridte hovedmand. De årlige generalforsamlinger var et kapitel for sig. Her mødte grossereren op med en stor stabel avisudklip, husker Helge Jørgensen. Så talte han om landets politiske situation i, hvad nogle af medlemmerne oplevede som ganske lang tid.
Uenighed om motorvejens placering
Finn Ørntoft var stærk kritisk over for de forskellige regeringer, vi havde gennem 1960erne. De tilgodeså ikke erhvervslivets problemer i tilstrækkelig grad, mente han. Lokale initiativer blev dog også omtalt, f.eks. nybyggerier og kloakeringer.
Og bagefter var der som regel bankospil, hvor formand Finn Ørntoft var opråber – og traditionen tro sagde ”nummer 99”, når han med vilje vendte brikken med nummer 66 forkert.
Der var dog også glødende diskussioner om lokalområdets udvikling. Blandt andet var der i 1970´erne stor uenighed om placeringen af den påtænkte motorvej. Store dele af erhvervsforeningens medlemmer ville gerne have haft den til at løbe øst om Brabrand Sø – nogenlunde hvor Åby Ringvej ligger i dag.
Stor vækst i Brabrands industri-virksomheder
Allerede gennem 1970´erne begyndte Brabrands erhvervsliv at ændre sig. Det blev afspejlet i flere navneskift: Brabrand Handelstandsforening blev til Brabrand og Omegns Handelstandsforening og senere i 1973 til Brabrand og Omegns Handels- og industriforening – inden man endte med Brabrand Erhvervsforening.
![](https://voresbrabrand.dk/wp-content/uploads/2022/01/Hgaden-1986-Kresten-Skjaerlund.jpg)
Det var især erhvervsudviklingen ved Edwin Rahrs Vej og Holmstrupgårdvej, der begyndte at slå igennem, samtidig med at handelslivet i Hovedgaden sygnede mere og mere hen.
Udviklingen er fint beskrevet af Aarhus Stiftstidende i fyldige tillæg om Brabrands erhvervsliv i både 1976 og 1987. Her er det tydeligt, hvor eksplosivt, virksomhederne i de år voksede både i antal og størrelse.
Fra rugbrød til tætningslister
I 1976 talte Stiften i alt 57 virksomheder i Brabrand, mens det 11 år senere blev til 108 virksomheder – alle i det samme område Edwin Rahrs Vej og Holmstrupgårdvej. Mens der i 1976 var 2000 ansatte i Brabrands erhvervsvirksomheder, var der i 1987 3200 beskæftiget i industrivirksomhederne i 8220 Brabrand.
”Mange virksomheder er vokset. Nogle er gået ned. Nye er kommet til. Ikke en grund er ledig i dag,” skrev Stiften i 1987.
”På få år har Brabrands industrikvarter udviklet sig til et af de største i Aarhus Kommune. Kun industribyen i Holme har flere virksomheder.”
”Så forskellige produkter som vafler til iskager, rugbrød, elektronik, kjoler, lydmaskiner, betonelementer, datasystemer, tætningslister og varmekedler er blandt de varer, der bliver fremstillet af virksomhederne i Brabrand.”
![](https://voresbrabrand.dk/wp-content/uploads/2022/01/Rahrs-Tekniske-Forretning-.jpg)
Opgangstiderne mærkede man også i Brabrand Erhvervsforening, hvor antallet af medlemmer var vokset til 120. Der blev stadig holdt hyggelige sammenkomster og generalforsamlinger – blandt andet på Mackenzie Pub i City Vest.
I 1998 overtog Helge Jørgensen formandsposten, og da han tre år senere blev alvorligt syg, overtog også Erik Vestergaard posten. Også Erik Sørensen og Kim Møller Rasmussen har været formænd, inden Susanne Lee Jørgensen de seneste år har stået i spidsen for erhvervsforeningen.
Fest igen når 60-års jubilæet fejres
Når Helge Jørgensen ser tilbage på erhvervsforeningens udvikling, hæfter han sig ved, at der ikke bliver holdt nær så mange fester som da han selv om Finn Ørntoft var formænd. Samtidig forsvandt også det meget politiske islæt, da Finn Ørntoft ikke længere var formand.
Til gengæld har Brabrand Erhvervsforening især i de senere år været en vigtig medspiller i udviklingen af 8220 Brabrand. I 2009 stod Brabrand Erhvervsforening for konferencen ”Fra integration til lige vilkår”, hvor daværende borgmester Nicolai Wammen og flere topchefer i dansk erhverv talte. Og senest holdt foreningen en konference om erhvervsudviklingen i det vestlige Brabrand, blandt andet Logistikparken i Årslev.
Og nu skal der så være fest igen i Brabrand Erhvervsforening. I anledning af 60-års jubilæet er der planlagt en stor jubilæumsfest d. 10. Marts på Årslev Kro, hvor blandt andre Lis Sørensen optræder.
Læs mere: