En bro over jernbanen i den vestlige del af Brabrand vil koste cirka 11-12 mio. kr. at opføre. Det konkluderer entreprenør-virksomheden C.G. Jensen i en kort redegørelse, der er finansieret af Brabrand-borgere via crowdfunding. Beløbet er mindre end de 15 mio. kr., som Aarhus Kommune tidligere har anslået.
Torsdag var der fest i Grejsdalen nord for Vejle. Her blev en 130 meter lange cykel- og gangbro over jernbanen indviet. Broen skal gøre det nemmere for beboerne og besøgende i Grejsdalen nord for Vejle at komme i skoven – præcis som det er tanken bag en mulig bro over jernbanen i det vestlige Brabrand.
Broen er opført af entreprenørvirksomheden C.G. Jensen, der har gjort det til lidt af et speciale at opføre den slags broer. Og det er selvsamme C.G. Jensen, der netop har afleveret en faglig vurdering af et måske kommende bro-projekt i Brabrand.
I næsten 10 år har en af Brabrands mest vedholdende ildsjæle, Per Falk Bredgaard, kæmpet for at få opført en bro, der kan forbinde de naturområderne i den vestlige del af bydelen.
Broprojektet var for to år siden nået helt frem til budgetforhandlingerne i Aarhus Kommune, men nu er det urealistisk, at kommunen kan finansiere projektet.
Per Falk Bredgaard har dog ikke givet op. I foråret indsamlede han 10.000 kr., C.G. Jensen ønskede som en symbolsk betaling for at udarbejde et oplæg om broen.
Virksomhedens ingeniører har besigtiget området i Årslev Skov, hvor en cykel- og gangbro skal forbinde de to dele af Brabrand. C.G. Jensen lægger op til, at en 4 meter bred og 84 meter lang stålbro er den bedste løsning.
Forholdsvis enkel opgave
Entreprenørvirksomheden vurderer, at levering og montering af stålbroen og dertil knyttede betonfundamenter vil koste 9 mio. kr.
Dertil kommer udgifter til rådgiver, arkitekt m.m. Etablering af stisystemer og andre adgangsforhold er heller ikke medregnet. Blandt andet skal der etableres en rampe på sydsiden. Det betyder, at den samlede pris let løber op i 11-12 mio.kr.
”Selve opgaven er forholdsvis enkel. Men det komplicerer naturligvis tingene, at arbejdet skal udføres op og ned af et af Banedanmarks hovedspor,” siger divisionsdirektør Jørn Asmussen, C.G. Jensen.
Som nævnt har virksomheden stået for flere tilsvarende broprojekter andre steder og har netop færdiggjort en cykel- og gangbro i Grejsdalen til Vejle Kommune, der håber at flere nu vil få lyst til at bruge den smukke natur nord for Vejle. Denne bro har kostet ca. 16 mio. kr.
”I Brabrand vil opgaven formentlig være lidt enklere. Men det er ikke noget, man bare lige kaster sig ud i. Det er rigtig godt at have erfaring med den type byggerier.”
Det har tidligere været foreslået at opføre broen i træ, men C.G. Jensen vurderer, at en løsning i stål vil være en mere holdbar løsning i det ind i mellem fugtige danske klima.
Kan gennemføres på et halvt år
Jørn Asmussen understreger, at det naturligvis er en forudsætning, at man får Banedanmark med på ideen og får tilladelse til at opføre broen.
”Først skal man blive enige, om at man vil det her, og man skal tro på, at man kan finde pengene. Så laver man et projekt, og derefter begynder Banedanmark at sagsbehandle det,” forklarer divisionsdirektøren.
Han vurderer, at det realistisk set nok vil tage to år, fra man indleder projektet, til arbejdet kan færdiggøres.
Selve broarbejdet kan gennemføres i løbet af et halvt år, hvor togene formentlig imens kan passere med lav fart. Selve placeringen af stålbroen kan gøres i løbet af et døgn, mens togtrafikken er stoppet.
Afgørende med opbakning fra Aarhus Kommune
C.G. Jensen lod sig overtale til at lave oplægget og overslaget, ”fordi Per er verdensmester i overtalelse,” fortæller Jørn Asmussen.
”Når nogen er entusiastiske og har troen på, at det nok skal lade sig gøre, så vil vi gerne hjælpe. Vi er godt klar over, at vi ikke uden konkurrence får lov at udføre arbejdet. Uanset hvad, vil vi være blandt de første til at ønske tillykke,” tilføjer han.
Per Falk Bredgaard selv er begejstret over udsigten til nu at kunne komme videre med projektet.
”Det er et kæmpe skridt, at vi nu har fået oplægget fra C.G. Jensen. Nu har vi en ny mulighed for at realisere projektet, hvis bare Aarhus Kommune vil bakke projektet op,” siger han.
Han ser opbakningen fra Aarhus Kommune som vigtig, inden man som det næste skridt går ud og søger fondsmidler til at gennemføre projektet.
I begyndelsen af august overdrager han projektoplægget til rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang.
Læs også: