![](https://voresbrabrand.dk/wp-content/uploads/2023/01/Per-Falk-start.jpg)
Per Falk Bredgaard er ikke en mand, der sådan lige giver op. I næsten 10 år har han kæmpet en ofte ensom kamp for at få bygget en bro over jernbanen i den vestlige del af Brabrand. Selvom han onsdag fylder 70 år, har han kun skruet energi-niveauet en lille smule ned.
Allerede i 2013 fik Per Falk Bredgaard den idé at få forbundet naturområderne i det vestlige Brabrand på tværs af jernbanen – og samtidig gøre det lettere for børn og voksne i Helenelyst, Høiriisparken og den gamle del af Brabrand at besøge hinanden til fods eller på cykel.
Næsten 10 år er gået, og idéen er endnu ikke blevet til virkelighed, til trods for at de fleste politikere i Aarhus Byråd synes, det er en bragende god idé. Men pengene har manglet til at kunne realisere den.
Per Falk Bredgaard har dog på ingen måde givet op, selvom han kæmper en ensom kamp for at realisere den. De seneste måneder har han haft en række byrådspolitikere med på vandretur i den fine natur rundt om Helenelyst. Og alle bekræfter, at de stadig synes, at ideen er fin.
Det er pengene, det handler om.
Onsdag d. 11. januar fylder han 70 år, men alderen har ikke fået Per Falk Bredgaard til at sætte tempoet ret meget ned. Tværtimod: Nu er han i dialog med et entreprenørfirma for at få lavet et detaljeret oplæg, og et overslag over hvad broen vil koste.
Oplæg finansieres via crowdfunding
Oplægget skal bruges til at få Aarhus Kommune til at vise konkret interesse for bro-projektet. Og næste skridt vil så være at forsøge at få nogle fonde til at støtte projektet økonomisk.
”Jeg er ikke så pessimistisk, som jeg har været. Der går selvfølgelig nogle år, før broen kan blive en realitet, men interessen blandt politikere er faktisk større, end jeg havde forventet,” siger han, efter gennem de sidste par år at have haft besøg af hele 12 byrådsmedlemmer, heraf flere rådmænd.
Næste skridt bliver at forsøge via crowdfunding at forsøge at samle de 10.000 kr., som oplægget til broprojektet vil koste.
Visionær og ihærdig
Familien flyttede til Helenelyst tilbage i 2006, og han har gennem årene via sine talrige vandreture udviklet ideer til, hvordan nærområdet kan blive mere attraktivt at bevæge sig rundt i.
Tilbage i 2013 havde han en medarbejder fra Grønne Områder i Aarhus Kommune med rundt i området. Det endte med en henvendelse til Banedanmark, som dog ikke i første omgang reagerede på initiativet.
Per Falk Bredgaards visioner og ihærdighed blev dog bemærket af Naturstyrelsen og Aarhus Kommune, der stod bag udviklingsprojektet True Skov for Alle. Han blev inviteret ind i arbejdet og har siden været en meget aktiv deltager i arbejdet for at udvikle det enorme naturområde.
Han brænder for sine ideer om at skabe mere sammenhængende naturområder til glæde for flere mennesker. Og han tager ikke bare et nej for et nej. Det har blandet andet Naturstyrelsens folk oplevet gennem de sidste par år, hvor han ihærdigt fortsætter kampen for sine ideer, selvom han møder modstand.
Iværksætter med jysk lune
Per Falk Bredgaards arbejdsliv rejste i sine yngre dage meget i østen, hvor en stor interesse og passion for kulturperler og sten spirede frem. Interessen blev med tiden afsæt for hele to virksomheder, Stenform og By Falk Jewellery.
Per Falk Bredgaard opbyggede gennem mange år tætte venskaber blandt perlefarmere og fagfolk i østen. Det blev til de to virksomheder, hvor en omfattende viden og et stort udvalg af sten og perler var i højsædet. Virksomhederne blev gennem årene indbegrebet at jysk lune og branchens største udvalg i perlelåse, stenkæder og kulturperler.
I 1982 grundlagde han sammen med sin kone Susanne firmaet Stenform, der havde hovedkontor i Brabrandhus og op gennem 80’erne og 90’erne var en betydelig faktor i den nordiske guldsmede-branche.
I 2010 solgte parret Stenform, men fortsatte med By Falk Jewellery frem til 2019, hvor denne virksomhed også blev afhændet.
Belønnet med Karma-prisen
Per Falk Bredgaard var dog på ingen måde klar til en mere rolig pensionist-tilværelse. Hans store interesse for naturen havde allerede da sat ham i gang med at udvikle stien omkring Helenelyst-området. Stien blev blandt beboerne kærligt døbt Falkestien. Det var i den forbindelse, at ideen til broen over jernbanen også blev skabt.
Han blev i 2021 tildelt Brabrand-Årslev Fællesråds Karmapris som belønning for den store frivillige indsats i lokalområdet. Samme aften blev han valgt ind i det lokale fællesråd, og han har ligeledes engageret sig i Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Også i Aarhus Byråd fik han i debatten om broprojektet stor ros af flere byrådsmedlemmer, blandt andre socialdemokraten Steen Bording Andersen, som sagde:
”Det er en af den slags historier der gør Aarhus til en fantastisk by at bo i. Vi er meget glade for ideen, og for at vi har den slags borgere til at hjælpe os.”
”Jeg er blevet bedre til at melde fra”
Per Falk Bredgaard fortæller i dag, at han oplevede det store fokus på hans person som ubehagelig, og han valgte med vilje at tage en pause fra arbejdet med broprojektet og de andre ideer.
”Der blev for meget fokus på min person. Jeg ville hellere bare have lov til at gå stille og roligt og gøre de ting, jeg nu er god til og kan bidrage med,” siger han.
Han lægger ikke skjul på, at han nyder kontakten til politikerne og andre, som interesserer sig for udviklingen i Brabrand-området. Undervejs taler han også varmt for andre Brabrand-projekter som ønsket om et trinbræt, udvikling af Jaka-fabrikken og andre emner.
Selvom mange stadig oplever Per Falk Bredgaard som en ihærdig ildsjæl i Brabrand, har han efter eget udsagn faktisk skruet en smule ned for blusset:
”Jeg er blevet bedre til at melde fra. Jeg har lært, at jeg ikke kan være på hver dag,. I sommer-halvåret har jeg flere dage i haven, flere dage, hvor jeg læser og slapper af og lytter til min krop.”
Onsdagens fødselsdag bliver først fejret senere på en udlandsrejse sammen med familien.
Læs også
Per Falk vil skabe forbindelser i naturen ved Helenelyst
Falkestien: Oplev den varierede natur omkring Helenelyst
Per Falk hyldet i byrådet for sit arbejde for bro i Brabrand