Vi nærmer os den våde sæson, hvor regnfulde uger får vandstanden i og omkring Brabrand Sø til at stige faretruende, og veje og stier bliver oversvømmet. Hvad gør vi ved det, spørger Gellerup Bibliotek tirsdag d. 29. oktober, hvor eksperter, politikere og borgere giver deres bud.
”Vi kender det alle sammen. For hvert år, der går, er Brabrandsstien i tiltagende grad oversvømmet. Kældrene bliver våde, rostadion transformeres i perioder til en ø. Det, vi før kunne læse om i avisen, ser vi nu ske i vores egen baghave.”
Sådan skriver Gellerup Bibliotek i invitationen til en samtalesalon tirsdag d. 29. Oktober. Her kommer et af lokalområdets store samtaleemner til debat: Hvordan undgår vi oversvømmelser, der i dén grad påvirker vores hverdag?
”Vi vil rigtig gerne huse samtaler om de emner, der optager folk her i lokalområdet. Og vi kan høre, at vandstigningerne virkelig er noget, der bliver talt om. Vi håber at kunne skabe et rum, hvor man kan det,” siger medarbejder på Gellerup Bibliotek, Peter Jørgensen.
Han har inviteret specialister som landskabsarkitekt Kristine Holten-Andersen, Brabrand, til at give deres bud på mulige løsninger, og desuden deltager afdelingschef i Aarhus Kommune, Simon Grünfeld, og rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang.
”Men man kan også forvente selv at komme til at tale en del,” lover Peter Jørgensen. Efter korte oplæg bliver der nemlig mulighed for at diskutere problemstillingerne og komme med egne bud på løsninger.
”Vi skal blandt andet også tale om mulighederne: Findes der nogle løsninger, der måske ligefrem kunne gøre Brabrand til et endnu bedre lokalsamfund,” spørger han.
Beslutningsrum med værdi
For nylig samlede Gellerup Bibliotek næsten fulde huse til en debat om aktiv dødshjælp, og Peter Jørgensen håber, at debatten om vandstigningerne også vil interessere mange. De fleste billetter er allerede bestilt, så man skal skynde sig for at være sikker på en plads.
“Der er stor interesse for at deltage i samtalen, både fra politisk/kommunalt hold og blandt borgerne. Det understøtter en generel tendens, jeg oplever, hvor alle parter faktisk er ret interesserede i de her møder, hvor vi nærmer os hinanden og byder ind og lytter. Møder der netop ikke er beslutningsrum, men stadig tillægges værdi. Og steder, hvor man ikke bare passivt kræver at nogen gør noget,” siger han.
”Klimaudfordringerne er jo en global udfordring, som måske på nogle måder kan være svær at forholde sig til. Men måske er det lettere, når vi taler om den helt nære vinkel, og vi håber at kunne skabe et rum for at tale sammen om den fælles udfordring.”
Via dette link kan du læse mere og booke billetter til arrangementet. Det er gratis at deltage, men billetbestilling er nødvendig.
Læs også:
De var udfordret af stigende vandmasser: Nu bygger de nyt hus ved Brabrand Sø
Efter vinterens oversvømmelser i Brabrand: Vi skal leve med meget mere vand end tidligere