
For anden gang på et halvt år har Aarhus Kommune skiftet strategi i bestræbelserne på at finde en ny fremtid for det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter på Gudrunsvej 78-82. Kommunen håber nu at kunne sælge en del af bygningerne til en privat aktør, mens man ønsker at beholde Gellerupscenen og Gudrunsvej 80.
Det er bestemt ingen let opgave, Aarhus Kommune har påtaget sig. Aarhus Byråd besluttede i slutningen af 2022, at det 50 år gamle Kultur- og Aktivitetscenter skal renoveres – og ikke rives ned som mange ellers gik og regnede med.
Tidligere juridisk chef i kommunen, Christian Mølgaard, er koordinator for et team, der skal være med til at finde en økonomisk model for, at det kan ske.
En teknisk analyse viste i 2022, at klimaskærm, indvendige overflader, kælder og tekniske installationer i alle tre bygninger er nedslidte. En gennemgribende renovering er påkrævet, hvis bygningerne skal bevares. I analysen vurderes det, at denne basisrenovering vil koste i omegnen af 130 mio. kr.
Dertil kommer yderligere ca. 50 mio. kr. for en renovering af Gellerupscenen.
Da Aarhus Byråd i 2022 godkendte en bevaring af bygningerne, var det et krav, at renoveringen ikke måtte koste kommunen en krone. Derfor har Aarhus Kommune ledt efter de mange penge andre steder:
Frem til sommeren 2024 var det stadig et mål at engagere en række af landets store fonde i projektet, men det viste sig at være en umulig opgave.
I september 2024 præsenterede Aarhus Kommune en ny plan, hvor man ville forsøge at samle private investorer om visionen om at skabe et nyt kulturelt kraftcenter omkring Fredspladsen foran Gellerup Kirke.
Heller ikke denne model har vist sig holdbar, så derfor melder kommunen nu en ny strategi ud. I stedet for at forsøge at holde projektet samlet, håber han, at en opdeling i tre bidder vil gøre det realisabelt:
“Det viste sig i løbet af efteråret 2024, at planen om at få nogle stærke udviklere med på vognen ikke var realisabelt. Nu har vi skåret projektet mere til, og vi mener selv, at vi nu har en bedre historie at fortælle, og at de tre delprojekter står stærkere og mere skarpt,” siger Christian Mølgaard.
To af de tre primære ejendomme omkring Fredspladsen, Gudrunsvej 78 og 82 bliver i de kommende måneder udbudt til salg. Håbet er, at en privat investor vil investere i bygningerne.
Den tredje bygning, Gudrunsvej 80, ønsker Aarhus Kommune at beholde og anvende til bl.a. ungdomsskole, hjemsted for projektet Opgang til Opgang og forskellige andre aktiviteter under Sociale forhold og Beskæftigelse – samt eksterne aktører som Fredens Hus.
Endelig vil der blive søgt fondsstøtte til at renovere og genskabe Gellerupscenen som en kultur-magnet. Der har blandt andet været kontakt til Aarhus Jazz Orchestra og Teater Refleksion, der begge har vist positiv interesse, fortæller Christian Mølgaard.
Han er godt klar over, at der både hos ejendomsinvestorer, byudviklere og fonde er kamp om opmærksomhed og penge, men optimismen og kærligheden til Gellerup lyser stadig ud af ham, når han fortæller om sine forhåbninger.
“Vi står et udfordrende sted lige nu, men jeg mener stadig, at det her område omkring Fredspladsen kan blive en dynamo i det fremtidens Gellerup, som vi prøver på at skabe,” siger han.
“Hvis man ser det lidt ovenfra, så tror jeg, Gellerup ender et rigtig godt sted. Vi er langt allerede, og når man går rundt i bydelen, kan man se, at der sker rigtig meget. Jeg tror, Gellerup bliver en bydel, man kommer til at tale om med respekt. Og mange mennesker vil opleve, at der her er noget at komme efter her.”
Kan blive et stærkt kraftcenter
Han glæder sig over, at der i Aarhus Kommunes planafdeling nu arbejdes på at skabe en samlet plan for udviklingen af det, der nu betegnes som Gellerup Syd. Det er et område, der blandt andet omfatter City Vest-arealet, hvor der ligeledes arbejdes på en omdannelse – men hvor A. Enggaard har engageret sig som udvikler og investor.
“Det handler om at få skabt et overblik og plan for bl.a. veje og struktur i området. Rigtig meget hænger sammen, og hvis man bare piller området her ud, bliver det svært. Det her kan blive et stærkt kraftcenter, alle kan samles om – ikke kun i Gellerup men i hele området,” siger han.
Han fremhæver, at der stadig bor en række stærke aktører i bygningerne. Blandt andet nævner han virksomheds-fællesskabet KollektivByen som et aktiv, når Gudrunsvej 78 og nabobygningen, nummer 82, nu skal sælges.
“Jeg tror, det kan blive et positivt salgselement, at der er tale om et hus med meget aktivitet. Jeg håber, at KollektivByen. Det er rigtig positivt, at der er en del erhverv i området.”
Han understreger, at der ikke vil være knyttet de samme betingelser til en mulig køber af de to bygninger, som der tidligere har været for at kunne investere i området omkring Fredspladsen:
“Der må naturligvis ikke stilles for voldsomme krav til en muligt køber. Det kan man ikke. Der skal i stedet ses i muligheder. Lad dem nu selv drømme om, hvad de her bygninger kan bruges til.”
Kulturen er et vigtigt rygstød
Selvom det har vist sig for vanskeligt at få etableret Gellerup Højskole som en ny form for højskole i Gellerup, mener Christian Mølgaard stadig, at kulturen kan komme til at spille en afgørende rolle i området omkring Fredspladsen.
Det skal især Gellerupscenen være omdrejningspunkt for. Eksperter har vurderet, at alene en renovering af Gellerupscenen vil koste mindst 50 mio. kr. at renovere. Men Christian Mølgaard håber, at det som et selvstændigt projekt vil vække interesse hos nogle af de store fonde inden for kulturlivet.
“Hvis Gellerup skal være en rigtig bydel, så skal der være nogle kulturtilbud inde i området. Det vil være et væsentligt rygstød for fremtidens Gellerup. Nu spørger vi nogle fonde, om de vil hjælpe os,” siger han forhåbningsfuldt.
“Hvis det skal kunne lade sig gøre, har vi brug for “venlige penge”, der ikke kræver forrentning. Samtidig har vi ved at pille denne del ud af det samlede projekt forhåbentlig gjort det mere realistisk for de private investorer at gennemføre renoveringen af Gudrunsvej 78 og 82.”
Samlokalisering i Gudrunsvej 80
Og så er der Gudrunsvej 80, der i dag huser det revitaliserede Folkehuset Gellerup. Her er flere forskellige forvaltninger interesserede i at være en del af et fremtidigt kommunalt ejet hus.
“Samlokalisering er jo et begreb, der bruges meget i offentlig planlægning. Det betyder jo i praksis, at flere aktører kan drive og bruge de samme lokaler. Det kunne være spændende, om man her ved Fredspladsen kan gå forrest og prøver mulighederne af i praksis.”
Selve renoveringsopgaven er til gengæld voldsom for et projekt, der i udgangspunktet ikke har kommunale midler med sig. Christian Mølgaard peger derfor på, at indtægterne fra et salg af bygningerne Gudrunsvej 78 og 82 bliver afgørende, når den kommunale økonomi for Gudrunsvej 80 skal stykkes sammen.
Han håber, at det i slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026 vil være muligt at præsentere politikerne i Aarhus Byråd for en samlet plan for det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter omkring Fredspladsen.
Læs også: