Der er gang i den grønne omstilling i Brabrand. Foreningen Sol over Brabrand er i gang med at forberede etablering af et energifællesskab, der skal sætte skub i produktionen af grøn strøm i lokalområdet. Tirsdag d. 3. september inviterer foreningen til informationsmøde om udviklingen.
Hvis lokale virksomheder, institutioner, boligforeninger og husejere kan producere og sælge grøn strøm til hinanden, er der på langt sigt potentiale for, at 8220 kan blive mere eller mindre selvforsynende med grøn strøm.
Det er visionen for foreningen Sol over Brabrand, der blev etableret i foråret og allerede arbejder med flere projekter, der skal lede i den retning.
Foreningen får løbende nye medlemmer og inviterer nu til et åbent informationsmøde, hvor du kan høre om nogle af alle de aktiviteter, der er i gang. Mødet foregår tirsdag d. 3. september i pejsestuen i Brabrandhallen.
”I en social ramme vil vi gerne gøre noget for at styrke den grønne omstilling lokalt her i Brabrand, og der er et åbenlyst potentiale for at øge produktionen af grøn strøm her, hvor vi bor,” siger forperson for Sol over Brabrand, Carsten Drasbæk.
”Ambitionen er på sigt, at vi i 8220 Brabrand kan gøre os selvforsynende med grøn strøm Det er en stor ambition – og den er ikke realistisk. Men vi kan gøre rigtig meget. Vi kan få en bedre og mere effektiv elforsyning i Brabrand. Og at den er lokal vil være en fordel i sig selv,” tilføjer han.
På vej mod pilotprojekt
Carsten Drasbæk lægger ikke skjul på, at forsyningssikkerhed er blevet et vigtigt emne – også storpolitisk. Og så er der nogle spændende sociale elementer i, at forskellige aktører i lokalområdet går sammen om at løse en fælles opgave.
”Vi ser frem mod, at vi inden for en overskuelig fremtid kan etablere et pilotprojekt, der vil demonstrere potentialet i et lokalt energifællesskab. Der er et stykke vej endnu, men vi kan se, at det lysner forude. Selvom der stadig er mange udfordringer, er det ikke længere urealistisk, at vi kan lykkes med det,” siger Carsten Drasbæk.
Blandt andet har Sol over Brabrand en fin opbakning fra Aarhus Kommune og er desuden i kontakt med firmaer, der kan levere den nødvendige rådgivning.
”Endelig har vi hen over sommeren også etableret kontakter til forskere, som er interesseret i, hvad vi laver. Praktisk, socialt og forskningsmæssigt foregår der er lige nu en masse spændende ting,” siger han.
Virksomhed vil opføre vindturbine
På informationsmødet kan du møde en række oplægsholdere, som vil fortælle om igangværende projekter. Blandt andet kan du høre om virksomheden Dekra, som på uddannelsescentret i Logistikparken i Årslev vil opføre to vindturbiner og solceller på tagene.
Desuden vil Pierre Lecuelle, Aarhus Kommunes Klimaselskab, fortælle om etablering af solceller på kommunens bygninger, blandt andet på Engdalskolens eksisterende bygninger og sandsynligvis også på den kommende nye tilbygning.
Du kan ligeledes blive opdateret på det 3-årige EU-projekt BIPED, hvor Brabrand bliver forsøgsområde for udforskning af potentialet for grøn omstilling i byområder.
Dertil kommer en status på Sol over Brabrands arbejde på at etablere forskellige forsøgsprojekter. De skal give erfaringer og viden, der kan indgå i et senere forsøgsprojekt med et egentligt energifællesskab i Brabrand.
Informationsmødet tirsdag d. 3. September kl. 19-21 foregår i pejsestuen i Brabrandhallen, Engdalsvej 86-88, og er åbent for alle interesserede. Du behøver ikke at være medlem af Sol over Brabrand, men du kan blive det, hvis du ønsker det. Arrangementet er støttet af Miljø-og Energifonden.
Du må gerne tilmelde dig via Facebook-begivenheden her eller skrive til Carsten Drasbæk på email carstend@mail.dk. Her kan du også få svar på dine spørgsmål og melde dig ind i foreningen.
Du kan følge Sol over Brabrand via Facebook-gruppen her.
Læs også:
Sol over Brabrand: Ny forening skal etablere lokalt energifællesskab