Hun har modtaget adskillige priser og har talt på internationale konferencer om at skabe mere lige adgang til at spille fodbold for piger og kvinder med forskellig kultur-baggrund. Nu starter Nagin Ravand en international organisation, Globall, der skal udbrede ideerne i andre dele af verden.
Med støtte fra blandt andet Unisport og Nike bliver Brabrand stedet, hvor 23-årige Nagin Ravand vil tage de næste skridt for at forfølge den vision, hun særligt brænder for: At hjælpe flere piger og kvinder til at kunne udfolde sig i fodboldens verden.
Globall hedder organisationen, der skal hjælpe andre til at gøre det, Nagin Ravand selv har gjort i fodboldklubberne ACFC i Gellerup og i Vatanspor ved Sødalskolen. At starte hold op for piger som har lyst til at spille fodbold.
”Globall er opstået ud fra tanken om at gøre mine koncepter mere bæredygtige og produktive. Målet med det hele er at gøre fodboldens verden mere inkluderende, ligesom i de to klubber, hvor jeg har været med til at starte pigefodbold,” siger hun.
Ambitionen er på længere sigt at skabe et globalt fællesskab af kvinder, som arbejder for at nedbryde tidligere grænser for, hvordan de kan udfolde sig.
Drømmer om pigefodbold i Afghanistan
Hun drømmer om, at Globall en dag kan starte aktiviteter i Afghanistan, hvor hendes familie kommer fra. Men hun er godt klar over, at det ikke er muligt nu, hvor Taliban styrer landet med hård hånd.
”Indtil da vil vi blandt andet række ud til andre lande i den del af verden, blandt andet Iran og Pakistan, hvor mange piger og kvinder drømmer om at kunne udfolde sig, som de vil. For mange er det stadig forbundet med en risiko, som kan være svær at forstå i vores del af verden.”
Men også i Europa er der kampe at kæmpe. For eksempel i Frankrig er tørklæder forbudt i skolen, men Globall vil arbejde for, at piger får lov til at spille fodbold med tørklæde på.
I Norge har Nagin Ravand senest bistået en norsk fodboldklub med at gøre pigefodbolden mere bæredygtig og tilgængelig.
Engagement og vilje til at skabe forandring
Hendes egne erfaringer startede i Brabrand, og det er også her, hun først afprøver ideerne bag Globall.
Lørdag 21. januar præsenterer hun Globall ved et event i Globus 1 i Gellerup, og kort efter begynder et uddannelsesforløb, Globall Academy, for 11 lokale unge kvinder, som i løbet af 2023 bliver klædt på til at udvikle deres potentiale som ambassadører for arbejdet i fodboldens verden.
For Nagin Ravand er tallet 11 ikke tilfældigt valgt. Det er antallet af spillere på et fodboldhold – og hun ser arbejdet for ligestilling i fodbold som en holdindsats.
”Man behøver bestemt ikke at være en dygtig fodboldspiller. Måske har man aldrig tidligere spillet i en klub før. Man skal bare ville det,” siger Nagin Ravand, som ser indsatsen i Globall som et afsæt for at kunne gøre en forskel også uden for fodboldbanen.
”De her piger har alle sammen engagement og vilje til at skabe forandring – også på et større plan. Globall skal hjælpe dem videre som uddannede fodboldledere eller som iværksættere også uden for fodboldens verden. Men Globall bliver forhåbentlig et fællesskab, de vil være en del af resten af deres liv.”
Åben træning en gang om ugen
På Globall Academy bliver man ikke kun en dygtig fodboldleder. Man introduceres også for FN´s verdensmål og lærer om projektledelse, foreningsliv, racisme og ligestilling.
Desuden inviterer Globall til en ugentlig gang fodboldtræning, hvor piger og kvinder bare møder op, hvis man har lyst til at spille fodbold.
”Det bliver et åbent tilbud om at snuse til, hvad fodbold er. I modsætning til mange andre idrætsgrene er det meget let at gå i gang med at spille fodbold. Formålet er at få så mange piger som muligt til at forelske sig i sporten og se muligheder i den.”
Hvis man så senere har lyst til at være en del af det lokale foreningsliv, tilbyder Globall at skabe kontakt til lokale foreninger som Brabrand IF, IVF og ACFC.
Globall får kontor i iværksætterhuset Square One på Karen Blixens Boulevard. Ud over Unisport og Nike støtter også Tuborgfonden og Aura Energi projektet.
Ny street fodbold-bane på vej i Toveshøj
Planen er også, at Globall senere får sine helt egne fysiske rammer. Nagin Ravand er i dialog med Aarhus Kommune om opførelse af en ny street fodbold-bane i Toveshøj, hvor blandt andre Oliven Spejderne og fodboldklubben IVF har aktiviteter. Byggetilladelsen er på plads, fortæller hun:
”Vi vil gentænke fodboldens struktur, så rammerne bliver mere attraktive for piger og kvinder. Alle baner i Brabrand er slidte betonkonstruktioner, eller også ligger de op og ned ad boligblokke. Meningen er, at vi gerne vil skabe nogle mere inkluderende rammer.”
Også den kommende bane bliver sponsoreret af Unisport. Der er dog brug for flere penge til opførelsen, og Nagin Ravand håber, at flere organisationer, virksomheder og private vil støtte projektet.
Projektleder for Unisport Scholarship
Nagin Ravand modtog i 2020 PlanBørnefondens Pigepris, og året efter fik hun den nordiske Pioneer Prize og en ELLE Award. Samme år var hun den første modtager af Unisport Scholarship, der gives til ildsjæle, som skaber positiv udvikling gennem fodbold.
Det var kontakten til Unisport, der for alvor skabte nye muligheder for hende. Hun er i dag projektleder for Unisport Scholarship, der støtter andre som hende selv med at skabe forandring gennem fodbold.
Du kan som nævnt høre mere om Globall lørdag d. 21. januar kl. 11, hvor projektet præsenteres ved en fodbold-festival i Globus 1 på Gudrunsvej. Alle er velkomne.