Brabrand har fået sin helt egen street food. Der er ægte asfalt under hjulene på parkeringspladsen ved Netto i Brabrand, hvor Morten Sand hver aften slår lugen op og leverer hjemmelavede retter til aftensmaden i de små hjem – forret, hovedret og dessert, hvis det skal være!
”Det har været fuldstændig overvældende!”
Sådan beskriver Brabrands nye mad-iværksætter Morten Sand starten på sine aftener med Mortens Madvogn. Folk står i kø for at hente især de lune simre-retter som for eksempel vikingegryde, mørbradgryde eller bøf stroganoff. Og dertil måske en salat eller en portion æblekage til dessert.
Især i sidste weekend var tilstrømningen meget stor, og den første aften var gryderne tomme allerede efter en time. Men også de seneste hverdage er der hver aften langet omkring 100 retter over madvognens disk.
Det er en rigtig fin omsætning for den nystartede mad-iværksætter i Café Brabrand, efter at han som alle andre caféer og restauranter måtte lukke ned som følge af regeringens restriktioner.
”Som nystartet har man en skrøbelig økonomi, så jeg er virkelig taknemmelig over, at folk bakker så meget op. Hvis jeg ikke tjener noget på at tage ud med madvognen, skal jeg finde på noget andet, for regningerne skal jo betales,” siger han.
Men han kan mærke, at han med madvognen opfylder et behov i lokalområdet:
”Det er, som om der har været et hul i markedet. Jeg ved godt, at nogle kommer for at støtte mig, men det virker også, som om der er en efterspørgsel efter de her enkle simreretter,” siger han i en pause, mens dagens retter simrer i gryderne i køkkenet.
Stejl læringskurve
Han kan mærke, at folk godt kan li´ det lidt enkle lokale street food-koncept. Og samtidig når han nu pludselig ud til andre grupper, end dem der normalt kommer i Brabrandhallen.
Undervejs har den mangeårige journalist på TV2 lært, at selvom man godt ved, hvordan man laver mad, er det bare noget andet at skulle betjene de helt store gryder:
”Nogle gange handler jeg, før jeg får tænkt over konsekvenserne, så jeg har jo pludselig skullet lære at lave mad i virkelig store portioner. Jeg føler godt, at jeg kan lave mad, men det er bare noget andet at skulle gøre det til så mange mennesker. Min læringskurve har været virkelig stejl!”
Ombygget trailer
Morten Sand har ikke været omfattet af nogle af de statslige hjælpepakker, men han fik i stedet øje på en omstillingspulje under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og her fik han 25.000 kr. med det formål at købe en food truck.
Der var dog kun penge til at købe en lukket trailer, og den fik han i løbet af kort tid ombygget, så den nu fungerer fint som madvogn og overholder fødevarestyrelsens regler.
Han er taknemmelig over, at Netto efter en del overtalelse sagde ja til at lade ham stå på parkeringspladsen ved butikken på Silkeborgvej.
Vil fortsætte med madvognen
Selvom det var corona-lukningen, der tvang ham til at opfinde et nyt madtilbud i Brabrand, vil han sandsynligvis fortsætte med madvognen, også efter at hverdagen forhåbentlig er blevet normal igen.
”Der bliver selvfølgelig mindre efterspørgsel, når restauranter og caféer er åbne igen. Men jeg tror, der vil være basis for at lave nogle events og mindre street food-arrangementer forskellige steder i Brabrand.”
Du kan hver aften kl. 17-19 frem til d. 23. december finde Mortens Madvogn på parkeringspladsen foran Netto ved Silkeborgvej. På Café Brabrands Facebookside kan du på forhånd se, hvad der er i gryderne de enkelte dage.