
Anlægsgartner-virksomheden Buus A/S i Årslev har sat sig for at gå grundigt og metodisk frem, når det gælder bæredygtighed. For nylig mødte repræsentanter for cirka 40 lokale Brabrand-virksomheder op for at høre om arbejdet.
Det begyndte tilbage i 2015, hvor Buus Anlægsgartner var blandt de første virksomheder, der investerede i eldrevne varebiler. Og for nylig har virksomheden taget de næste store skridt i arbejdet med bæredygtighed.
Med bæredygtighedsansvarlig Christina Koll i spidsen har Buus A/S netop færdiggjort en strategi, der skal vise vejen frem for arbejdet med at fremme den grønne omstilling og udviklingen mod bæredygtige samfund fremadrettet.
”Et af vores mål er f.eks., at hele vores personbilsflåde i 2030 skal bestå af el- eller andre lav-emissionsbiler . Det har vi blandt andet bundet os til i de klimaalliancer, vi indgår i, og skal rapportere tilbage til,” fortalte Christina Koll.
”Vi har sat os nogle mål, som vi kalder vores Buus-mål. De tager udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål, hvor vi har udvalgt nogle, der er særligt relevante for os. Sammen har vi omformet dem til nogle mål for os, som vi kommer til at arbejde med at konkretisere endnu mere i de kommende måneder i forbindelse med vores kommende ESG-rapport ” sagde hun og nævnte områderne sundhed, trivsel, biodiversitet, co2-udledning og vand.
Praktisk arbejde med biodiversitet
Den nye bæredygtighedsstrategi tager afsæt i virksomhedens overordnede ambitioner på klima- og biodiversitets-området og redegør for, hvad medarbejderne skal gøre for at nå målet.
”Strategien har været en vigtig del af processen for virksomhedens ledelse, Kristian og Anders. Dels fordi den udgør en solid og gennemtænkt platform, som virksomheden kommer til at arbejde ud fra nu og fremadrettet, og dels fordi den sikrer transparens i forhold til, hvordan bæredygtigheds-arbejdet foregår i en virksomhed som vores.”
Som en virksomhed der hovedsagelig beskæftiger sig med bynære grønne områder har Buus A/S et stort fokus på biodiversitet.
”Vi vil gerne aktivt vise og være med til at udvikle på, hvordan man kan arbejde med biodiversitet i byerne og i de bynære områder. Som et led i det har vi også planer om at bruge vores egen have her i Årslev som et sted, hvor vi kan teste forskellige løsninger,” sagde Christina Koll.
I stedet for kun at se på den økonomiske bundlinje vil virksomhedens ledelse fremover holde lige så meget øje med to andre bundlinjer: Den sociale og den miljømæssige.
”Det kan måske lyde utroligt omfattende og farligt, men det behøver det ikke at være . For os handler det først og fremmest om tage ansvar som virksomhed både i forhold til miljøet og det samfund, vi er en del af, og i forhold til kunne levere på de tendenser og regler, der er vigtige for vores kunder” understregede hun.
Øgede krav fra kunderne
Hun henviste til en række forskellige årsager til, at virksomheden er gået så markant ind i bæredygtighedsarbejdet. Blandt andet har World Economic Forum lavet analyser, der viser, at vores økonomi er truet af tabet af biodiversitet:
”Tabet af biodiversitet truer vores globale økonomi – og derfor truer det også os som virksomhed,” sagde hun.
Det samme gælder ekstreme vejrfænomener som de voldsomme nedbørsmængder og stormflod. Dertil kommer øvrige kritiske forandringer på jorden og fremtidig mangel på naturlige ressourcer.
”Desuden er vi jo en del af værdikæden for mange store virksomheder, og der vil helt naturligt komme øgede krav og spørgsmål fra vores kunder til, hvad vi egentlig går og laver hos Buus i forhold til bæredygtighed.”
Det stiller blandt andet krav til virksomheden om at indsamle og systematisere data, der viser, hvordan anlægsgartner-virksomheden i praksis arbejder med bæredygtighed. Buus A/S vil fremover hvert år udgive en bæredygtighedsrapport, hvor man kan følge udviklingen fra år til år.
”Og så er der det med at være en attraktiv virksomhed at arbejde i for medarbejderne. Vi skal kunne vise, at det vi gør er forsvarligt over for vores planet. Især unge medarbejdere begynder at stille krav og stiller spørgsmål om, hvad vi gør som virksomhed, og det bakker vi op om” sagde Christina Koll.
”Man bliver glædeligt overrasket over at høre, hvor mange, der faktisk interesserer sig for bæredygtighed. Da vi i vinter gik og skovlede sne, spurgte en af medarbejderne mig, om vi egentlig har en bæredygtigheds-strategi. Det er jo fantastisk at høre, at medarbejdere går op i det og ved noget om det.”
Buus A/S har i alt cirka 170 medarbejdere og har ud over hovedsædet i Årslev også afdelinger i Aalborg og Billund. Planen er at øge medarbejderinvolvering og medarbejder upskilling gennem virksomhedens såkaldte Buus-akademi, hvor man samtidig kan trække på deres ideer, holdninger og kompetencer.