Iværksætter-ånden trives på Grimhøjgaard. I august sidste år slog en ny restaurant dørene op til GrimFest , og nu er et lille nyt bryggeri på vej, Small Grove Brewing. I fire år har øl-entusiasten Niels Lillelund arbejdet på projektet, der kommer til at producere special-øl til GrimFest og byens ølbarer.
Niels Lillelund viser rundt i den skibscontainer, han købte i 2020 og siden og har gået og isoleret og indlagt strøm og vand.
Drømmen har fra starten været, at han gerne ville ha´ sit eget lille bryggeri, og nu nærmer dagen sig, hvor der kan komme friskbrygget øl ud af hanerne. Small Grove Brewing er navnet.
”Det kunne være lækkert med en lille specialøls-bar på GrimFest,” siger Niels Lillelund drømmende.
Navnet kommer af efternavnet Lillelund oversat til engelsk. Han kan godt mærke, at folk har lidt svært ved at udtale det rigtigt.
”Men de får jo forhåbentlig mulighed for at sige det nogle flere gange,” siger han med et stort smil.
Niels Lillelund arbejder som bestyrer af den århusianske ølbar Mig & Ølsnedkeren og har et stort netværk i byens voksende miljø af øl-entusiaster med kærlighed for øl i alle afskygninger. Mange spørger jævnligt til, om han snart er klar med nogle øl, de kan smage.
Men Niels Lillelund tager sig god tid. Sammen med sin far har han stille og roligt fået ombygget containeren, der har fået en fin placering på pladsen foran Grimhøjgaard ved siden af festivalejer Aage Stokholms private bolig.
Fortsat en del af Grim-holdet
Det er ikke helt tilfældigt, at det er Grimhøjgaard, der bliver udgangspunkt for den spirende lille øl-virksomhed. Niels Lillelund har de sidste 13 år af sit liv været frivillig på GrimFest, hvor han hvert år har givet en hånd med i opbygningen af festivalen.
”Planen er, at de forskellige specialøl, jeg brygger, kan bidrage til festivalen og de mange små og større arrangementer herude i løbet af året, som et supplement til den grønne Tuborg.”
Han føler sig stadig som en del af Grim-holdet og glæder sig til som ølbrygger at bidrage til den altid gode stemning på gården.
”Det er jo altid dejlige mennesker, der er herude. Og samtidig ligger gården meget centralt for mig. Jeg kan cykle herud på fem minutter,” fortæller den kommende øl-iværksætter, som bor i Rætebøl nord-vest for Brabrand.
Lige nu går han og fuger kanten på nogle porte til containeren. Han har undervejs lært en del håndværker-tricks af sin far – og ikke mindst af de mange år som frivillig på GrimFest:
”Man får lært en del om vvs, el- og tømrerarbejde herude. Det er lidt af en all round håndværker-uddannelse, man får med sig.”
Debuterede med kaffe-IPA
Interessen opstod nok helt tilbage i 2012-13, hvor han gik og hjemmebryggede sammen med sin far. De seneste 10-12 år har han selv eksperimenteret med ølbrygning hjemme i lejligheden og glæder sig voldsomt til at kunne komme i gang i lidt større skala på Grimhøjgaard.
”Det har stået lidt stille, mens jeg har brugt al min fritid på byggeriet her. Men jeg læser enormt meget om forskellige metoder og stilarter og glæder mig virkelig meget til at komme i gang.”
Faktisk fik han i vinter en forsmag på, hvad tilværelsen som ølbrygger kan føre med sig.
”Mikrobryggeriet Stepping Stone Brewing Company spurgte mig, om jeg ikke snart skulle ha´ en øl på markedet, selvom jeg endnu ikke var klar til at brygge selv her på Grimhøjgaard. Så de gav mig mulighed for at lave en øl, som jeg i lang tid har haft lyst til at prøve af,” fortæller han.
Hos et andet lille bryggeri, Spy Brew i Hvidovre, fremstillede han lidt over 400 liter af en kaffe-IPA, som man vinteren igennem har kunnet smage på ølbarerne Væskebalancen og Mig & Ølsnedkeren i i Aarhus.
”Ideen om kaffe-IPA´en udsprang af, at jeg for sjov prøvede at hælde en lille smule kaffe ned i en New England IPA, og det syntes jeg bare smagte helt fantastisk. Så hvorfor ikke brygge sådan en øl helt fra starten af? Og det gik også rigtig godt. Den kom til at smage fuldstændig, som jeg havde drømt om!”
Han har planer om at beholde sit job på Mig & Ølsnedkeren og ser i første omgang det lille bryggeri på Grimhøjgaard som en hobby.
”Men den store drøm er jo en dag at kunne leve af sådan noget som det her. Det kunne være virkelig lækkert!”
Vil bruge urter og bær fra naturen omkring Brabrand
Han har masser af sjove, finurlige ideer til øl, som han ikke har set andre steder, men som han synes kunne været sjovt at prøve af i lille skala – og senere i lidt større produktioner, hvis forsøgene bliver succesfulde.
”Jeg er meget inspireret af tanken om at kunne brygge noget øl blandt andet baseret på urter og bær fra naturen her i lokalområdet. Med så meget skov her i området er der rig mulighed for at finde på alt muligt forskelligt. For eksempel er der en masse brombær og et væld af mirabeller i hele Brabrand. Og der er en masse æbletræer langs Brabrandstien og rundt omkring i området.”
Når han går ture i Brabrand-området og passerer et godt æbletræ i naturen, sætter han som regel et mærke på et kort på mobilen. Så kan han finde tilbage til det, når han senere får brug for de lokale frugter.
Hvornår regner du med at være klar til at brygge noget øl?
”Det er et spørgsmål, jeg har forsøgt at svare på mange gange i løbet af de sidste fire år. Det kunne da være dejligt at ha´ noget klar til sommer herude. Men jeg har opgivet at sætte en præcis dato, for jeg synes altid, der sker et eller andet, så jeg ikke kan komme ret meget herud. Og så går tiden jo hurtigt.”
Blandt de mange, som følger levende med i arbejdet med Small Grove Brewing er hans store netværk på de århusianske ølbarer. Her går en del forventningsfuldt og venter på, hvad der kommer fra det lille bryggeri.
Han har købt et stort hjemmebrygger-anlæg, der kan producere 150 liter ad gangen, og desuden har han overtaget en stor gæringstank fra Restaurant Domestic, da de stoppede med ølproduktion.
”Det giver mig mulighed for at afprøve mine ideer i nogle små batches, og hvis det bliver godt, kan jeg så lave nogle større portioner.”
Om han står klar med sin egen specialølsbar på GrimFest i begyndelsen af august, vil tiden vise.
Du kan følge Niels Lillelunds arbejde med at færdiggøre sit bryggeri Small Grove Brewing via Instagram-profilen her.