Menighedsrådet ved Brabrand Kirke har opgivet planerne om at indhegne og lade kreaturer græsse på en skråning syd for kirken ned mod Brabrand Sø. Aarhus Kommune var ellers indstillet på at give tilladelse, men en række naboer udtrykte stærk modstand mod projektet.
Det lød umiddelbart som en god idé, kirkegårdsleder ved Brabrand Kirke, Anton Dalgaard for nogle måneder siden præsenterede for menighedsrådet:
Skråningen syd for kirken, der gennem masser af år har ligget brak, kunne indhegnes, og et par kreaturer ville være tilstrækkeligt til at holde græsset nede.
”Tidligere har vi bare ladet græsset blive liggende, og den ophobning af kvælstof gør ikke noget godt for området. Kreaturerne vil med deres afgræsning fjerne en masse kvælstof, og det vil sandsynligvis give bedre biodiversitet,” forklarede han Vores Brabrand midt i maj.
Under normale omstændigheder er det ikke tilladt at holde kvæg i byzone. Alligevel var Teknik og Miljø efter at have fået en orientering af kirken indstillet på at give dispensation:
”Kommunen vurderer, at dyrehold til afgræsning på det beskrevne område set i lyset af formålet om naturpleje kan imødekommes. Det vurderes at dyreholdet vil kunne drives uden væsentlige gener for de omboende, når de fastlagte vilkår overholdes,” lød det i oplægget til en godkendelse.
Ønske om dialog med naboerne
Da oplægget blev sendt i høring hos naboerne, viste det sig dog, at flere af de nærmeste naboer absolut ikke var glade for planerne.
Der blev udtrykt undren over, at kommunen kunne finde på at give dispensation til kreaturerne, og høringssvarene pegede på, at det pågældende græsareal er noget af det sidste ikke indhegnede natur på den nordlige del af Brabrand Sø. Området benyttes både af hundeluftere og legende børn.
Naboerne var desuden bekymrede for, at dyrehold så tæt på boligerne ville betyde gener i form af lugt, flere insekter og skadedyr.
Naboerne var ligeledes kritiske over for, at kirken ikke havde spurgt dem, før de søgte om tilladelse hos kommunen. Forperson i menighedsrådet, Lise Lotte Andersen, erkendte over for Vores Brabrand, at det var gået stærkt med ansøgningen og lovede at gå i dialog med naboerne.
”Uanset hvordan det hele ender, vil vi meget gerne gå i dialog med naboerne og finde den bedst mulige løsning. Vi har et stort ønske om at opretholde det gode naboskab,” sagde hun.
I løbet af maj har menighedsrådet haft møde med et par naboer, korresponderet på mail, og menighedsrådet har læst de høringssvar der er kommet, oplyser Lise Lotte Andersen skriftligt på en henvendelse fra Vores Brabrand.
”På menighedsrådsmødet den 28. maj besluttede menighedsrådet at tilbagetrække ansøgningen til kommunen. Dette har vi meddelt de nærmeste naboer pr. brev,” skriver Lise Lotte Andersen.
Læs også: