Af Peter Nørskov, Brabrand, kommunikationskonsulent, kandidat til Aarhus Byråd for Socialdemokratiet.
Aarhus vokser i et tempo, hvor det for de fleste af os kan knibe med at bevare overblikket, og miljøer på begge sider af Ringvejen er under hastig forvandling. Som nu i Årslev, hvor kommende byggeprojekter nord og syd for Silkeborgvej vil bidrage til at skabe bymæssig sammenhæng mellem Brabrand og Årslev. Projektudviklernes ønsker og visioner er mange, forskellige – og desværre også modstridende.
To af projekterne og det ene i særdeleshed bør påkalde sig alle århusianeres opmærksomhed – og desværre ikke i positiv betydning. Det drejer sig om projektet “Helheds- og bebyggelsesplan for Årslev”, der er udarbejdet af LYTT Architecture for syv grundejere syd for Skibbyvej. Projektet har forståeligt skabt stor debat i Aarhus Vest, fordi det vil betyde, at der kan opføres et omfattende lejlighedsbyggeri i op til fem etager i en afstand af hele 200 meter fra Skibbyvej.
Dermed kommer det meget tæt på søen, der gennem årene er blevet et stadig mere yndet udflugtsmål for århusianerne og hjemsted for et rigt dyre- og fugleliv. Det samme gælder i øvrigt projektet Årslev Enge, der også har foreslået byggeri langt ned mod søen.
Da Aarhus Kommune sidste år spurgte århusianerne, hvilke naturområder, der skulle indgå i en natur-kanon, kom Ådalen med Brabrand Sø og Årslev Engsø ind på en klar 1. plads. Og da kommunen ligeledes sidste år bad om tilbagemeldinger på det første udkast til en helhedsplan for området, gav både mange borgere og interesseorganisationer udtryk for, hvor vigtigt det er, at vi værner om engsøens helt unikke karakter og rekreative værdi for os alle.
Det blev understreget, da Arkitektskolen for nylig i en kortlægning af kulturmiljøer i Aarhus fremhævede Årslev for dens naturskønne placering med kig ned over Årslev Engsø og det ubebyggede englandskab.
Når det er vigtigt at få råbt vagt i gevær over for de pågældende projekter, skyldes det, at de faktisk ikke er i strid med den nuværende kommuneplan. Tilbage i 2009 gav byrådet grønt lys for, at der må bygges på engene ned mod Årslev Engsø. På det tidspunkt havde engsøen kun eksisteret i seks år og var derfor på det tidspunkt ikke den rekreative oase for århusianerne, som den i de mellemliggende år har udviklet sig til.
Jeg vil derfor kraftigt opfordre Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek og resten af udvalget til at få pillet de mest uheldige elementer ud af helhedsplanen for området, inden den ryger i byrådet. Og så må man i forbindelse med en revision af kommuneplanen få fastlagt en ny afgrænsning af perspektivarealet. Lejlighedskomplekset i op til fem etager må og skal ganske enkelt blive en om’er.
Projektudviklerne i Årslev kan så passende bruge ventetiden til at få skabt en bedre dialog og fælles fodslag om udviklingen i området.
Læserbrevet er ligeledes bragt i Aarhus Stiftstidende d. 14. marts.
Læs også:
Grundejere ønsker nybyggeri på enge ned mod Årslev Engsø
Aarslev Enge: Nyt boligområde skal erstatte nedslidte drivhuse
Planer om byggeri ved Årslev Engsø møder lokal modstand
Nu starter planlægningen af ny stor bydel ved Årslev