Fællesgartneriets dage i de slidte drivhuse på Skibbyvej 15 kan være talte. Grundens ejer ønsker at sælge den til boligbyggeri, og arkitektfirmaet Christoffersen og Weiling har udformet projektet Aarslev Enge, der formentlig bliver en del af den omfattende byudvikling sydvest for Årslev.
Få hundrede meter syd for Årslev ligger en stribe forfaldne drivhuse og vidner om en tid, hvor gartnerier lå nærmest side om side i området vest for Brabrand.
I 2014 rykkede Fællesgartneriet ind og satte to af de store drivhuse så meget i stand, at de nu anvendes af flere end 100 familier. De dyrker her tomater og andre grøntsager i stor stil – og rykker om sommeren udendørs og passer deres små jordlodder ned mod Årslev Engsø.
Men om få år kan det være slut med Fællesgartneriet. Arkitektfirmaet Christoffersen og Weiling har for selskabet Think A/S udarbejdet et forslag til nybyggeri på området.
”Hvor der nu ligger drivhuse, skal der vokse moderne boliger frem. Hvor der før blev dyrket farverige blomster skal der nu sås nye frø. Tiden er inde til at lade et levende samfund slå rødder og gro.”
Sådan introduceres det omfattende udviklingsprojekt, Aarslev Enge, hvor de nedslidte drivhuse skal erstattes med transparente længebygninger udført i træ og placeret på tværs af den langstrakte grund, der falder ned mod søen.
Projektet på Skibbyvej 15 er et af foreløbig tre udviklingsprojekter, Aarhus Kommune har modtaget i forbindelse med det indledende arbejde for at skabe en helhedsplan for hele Årslev-området.
De to øvrige er ”Årslev Fælled” på den nordlige side af Skibbyvej og ”Helheds- og bebyggelsesplan for Årslev” – en omfattende plan for nybyggeri syd for Skibbyvej udformet af LYTT Architecture.
Fælles nyttehaver og shelters
Boligprojektet Aarslev Enge er tydeligt inspireret af det fællesskabs-baserede samvær, der kendetegner Fællesgartneriet:
”Fællesgartneriet har set skønheden i stedet og beliggenheden og driver et velfungerende gartneri, der lejer små jordlodder ud til folk med interesse for økologi, bæredygtighed og selvforsyning. Et initiativ lige i Aarslev Enges ånd – og et initiativ, der skal leve videre og integreres, når de nye beboere flytter ind,” står der i oplægget.
Arkitekterne forestiller sig fælles nyttehaver på området ned til Engsøen. Desuden lægger de op til, at der kan opføres shelters, byggelegeplads, bålplads og et rekreativt bassin tæt på søen, hvor regnvandet kan opsamles.
”Fem-seks etagers byggeri er ikke vores filosofi”
Arkitekt Niels Christoffersen, som står bag oplægget, er inspireret af blandt andet japanske arkitekters evne til at integrere naturen i nybyggeri. Han refererer især til bebyggelsen Dianas Have i Hørsholm, der beskrives som et sted, hvor man oplever det som at bo i en skov.
”Vi forsøger at integrere områdets kvaliteter i arkitekturen. Blandt andet synes vi, det er oplagt at placere længerne langs med koterne, så de syner af mindre. Fem-seks etagers byggeri er ikke en del af vores filosofi.”
Han regner med, at der hovedsagelig vil blive bygget i ét-to plan, måske tre etager i den nordligst placerede del af byggeriet.
Rækkehuse skulder ved skulder
I oplægget beskrives det, hvordan det er muligt at indrette boligerne forskelligt, alt efter, om der ønskes én stor rumlighed for parret uden børn, flere rum til børnefamilien eller få store rum til modne par, hvor børnene er flyttet hjemmefra.
”Ved at dele længebygningerne op i ni boliger opstår rækkehustypen, hvor det
tætte naboskab resulterer i nære relationer, men samtidig også sikrer en markant lavere elregning.”
Arkitekterne forestiller sig både udskæringer til private tagterrasser indlejret i tagfladen og terrasser med direkte adgang til de fælles blomstrende haver.
Niels Christoffersen forklarer, at længerne kommer til at ligge forholdsvis tæt, nærmest skulder ved skulder.
”Det skal være en bebyggelse, hvor man oplever, at der nærmest altid er nogen hjemme. Man kommer ikke hjem til et forladt område. Det er den fantastiske oplevelse, man også har, når man bor midt i byen og fornemmer folk i alle aldre komme og gå i kvarteret.”
Offentlig sti til søen bevares
En grusvej fører i dag direkte ned til drivhusene fra Skibbyvej, og den ønsker arkitekterne bevaret som en offentlig sti med læhegn på begge sider.
Stien skal sammenflette de forskellige rekreative områder og gør det tilgængeligt for ikke bare beboerne i Aarslev Enge, men også folk fra landsbyen eller besøgende, der er på tur langs engsøen.
Niels Christoffersen kalder området et hængsel på kanten til landsbyen:
”Vi ønsker at bibeholde den offentlige adgang fra landsbyen ned til søen. Jeg er kommet rigtig meget i området og kan se, hvor meget den sti betyder. Det er også vigtigt at give noget tilbage til lokalområdet, og samtidig kan stien fastholde Aarslev Enge som en del af det lokale fællesskab.”
Læs også: