Tirsdag startede processen, der om nogle år kan have forandret landsbyen Årslev fuldstændig. Aarhus Kommune har åbnet for høringsfasen til den helhedsplan, der skal sikre, at en ny bydel med flere tusinde nye borgere og arbejdspladser kan opføres i harmoni med det eksisterende Årslev.
Lokalsamfundet Årslev har rødder helt tilbage til omkring det 5. århundrede og har op gennem tiden været en driftig lille by med et aktivt landbrug og betydelig handel. En række familier har boet i området i mange generationer.
Det er den landsby-idyl, der i de kommende år vil blive ændret på. Aarhus Kommune ser især området i trekanten mellem Silkeborgvej og Skibbyvej som en helt ny bydel, der skal rumme forskellige typer af bebyggelse: etageboliger, række- og klyngehuse, parcelhuse, samt dagligvarebutikker, daginstitution og erhvervsbyggeri.
Som det allerførste vil Aarhus Kommune lave en helhedsplan for hele området, inklusive Årslev Landsby. Frem til d. 5. maj kan alle byde ind med forslag og synsvinkler, der bør med i helhedsplanen. Det gælder både nuværende og fremtidige beboere, og folk som interesserer sig for området.
Det samlede område udgør 119 hektar, hvoraf de 88 stadig er bar mark reserveret til byudvikling. Helhedsplanen skal fastlægge visioner for det byliv, der ønskes i området, hvordan de gode byrum dannes samt anvise placering og udformning af boliger.
Nye boligformer på Årslev Fælled
Den kommende nye bydel skal have fokus på bæredygtighed og klima, og det matcher fuldstændig planerne for udviklingsprojektet Årslev Fælled, der er skabt af udvikleren Kim Bisgaard, der bor i Årslev, og arkitekt Søren Leth (Sleth Architects) i samarbejde med lokale jordejere.
Ideen om Årslev Fælled er baseret på forskellige boligformer, fællesskab, deleøkonomi, mangfoldighed, naturgenopretning, organisk udvikling. Her skal man kunne leve sit liv i pagt med naturen og sine medmennesker.
Lokale lodsejere har sagt ja til at være med, og over 400 familier har allerede skrevet sig op til en bolig på Årslev Fælled. Selvom Kim Bisgaard sammen med de øvrige aktører bag Aarslev Fælled længe har trippet for at komme i gang, glæder han sig over, at Aarhus Kommune tager sig tid til først at skabe en overordnet plan for hele Årslev.
”Det er virkelig positivt, at man nu får den helhedstænkning. Det bliver jo en helt ny bydel, der vokser ud af den lille landsby Årslev, så er det vigtigt, at man har tænkt nøje over, hvordan hele området hænger sammen,” siger Kim Bisgaard.
Han glæder sig til de kommende måneder, hvor der efter høringsfasen vil blive workshops og andre aktiviteter, der skal være med til at samle og udvikle de centrale temaer i den kommende helhedsplan.
Friluftsliv, letbane og trafikstøj
Et af de helt store temaer bliver, hvordan man kan skabe de bedst mulige rammer for friluftslivet på arealerne ned mod Årslev Engsø.
Andre vigtige emner kan blive udvikling af den kollektive trafik. Vil det for eksempel give mening at forlænge letbanens etape 2 til Årslev? Og hvordan kan hele lokalområdet blive beskyttet bedre mod trafikstøj fra motorvejen?
Kim Bisgaard håber, at ikke kun beboerne i og omkring Årslev vil engagere sig i arbejdet med helhedsplanen – men at folk i hele 8220 Brabrand vil byde ind:
”Jeg synes personligt, at der er mange spændende ting på spil for hele 8220 – både når det gælder den rekreative udvikling og byudviklingen som sådan. Måske kan det ende med en rigtig fin sammenkobling af Årslev og Brabrand.”
De første lokalplaner på vej om et år
I oplægget fra Aarhus Kommune vurderes det, at der er plads til ca. 4000 nye borgere og ca. 1000 nye arbejdspladser. De tal stiller Kim Bisgaard sig dog noget skeptisk over for:
“Om der skal være 4000 borgere og 1000 arbejdspladser vil tiden vise. Det lyder af meget, synes jeg. Det er jo et teknisk estimat.”
Han regner med, at Aarhus Byråd vil kunne få den kommende helhedsplan til godkendelse i slutningen af 2020. Når planen er godkendt, kan folkene bag Årslev Fælled og alle andre med udviklingsprojekter i Årslev fremlægge deres planer for Aarhus Kommune, der så kan udforme detaljerede lokalplaner for de enkelte områder.
”Det kommer jo til at tage mange år, før en ny bydel i Årslev er skabt. Men jeg tror, at man om tre år vil kunne begynde at se de første spæde skridt i den retning”, vurderer Kim Bisgaard.
Som en del af høringsfasen inviterer Aarhus Kommune til digitalt borgermøde tirsdag d. 21. april kl. 17-18 på kommunens Facebook-side ”Vi udvikler Aarhus”.
Her kan du læse Aarhus Kommunes oplæg “Helhedsplan for byudvikling ved Årslev”
Læs også:
Han vil udvikle en helt ny bydel i 8220 baseret på fællesskab