
Aarhus Ejendomme burde ikke have lukket Brabrandhallens hal 1, fordi nødbelysningen er ude af drift. Det mener bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Fodbold, Henrik Andersen. Han opfordrer Aarhus Ejendomme til straks at åbne så meget som muligt op igen.
Tekst: Henrik Andersen, bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Fodbold
Kan man lære noget af forløbet, når idrætshallen bliver tvangslukket?
Ja man kunne måske spørge brugerne, om der var noget man kunne gøre anderledes. Ja, ville de sikkert svare. I kunne have spurgt os tidligere.
Aarhus Ejendomme er en ny måde at organisere den tekniske service af Kommunens ejendomme. Men noget kan tyde på, at de er kommet for langt væk fra brugerne. Samtidig tillægger Sport og Fritid samt andre rådmands-afdelinger dem for meget magt. Ved at det er for nemt at lukke en bygning, frem for at få løst problemet.
Grunden til at jeg skriver dette, er fordi jeg som bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Fodbold Afdeling bruger en del tid på at finde alternative løsninger på at afvikle generalforsamling og UEFA C2 træner kursus. Samtidig finder jeg kommunikationen fra Aarhus Ejendomme utrolig ringe. Med uforskammede trusler om at lukke adgang til rum, der intet har med fejlen i hal 1 at gøre.
Det vi har fået at vide er, at der ikke længere er batteri-backup på de nød/panik lys, der skal vise brugerne hvor der er en nødudgang. Angiveligt skal al aktivitet så indstilles og hallen lukkes med henvisning til BR18.
Ingen krav til nød/panik-belysning i Hal 2
Nu er jeg en mand der godt kan lave praktisk arbejde og finde løsninger. Med en hurtig billed-søgning på Google kan jeg konstatere, at man kan købe nød/panik belysning med indbygget batteri (2-5 hverdages levering). Man kunne have købt sådanne nød/panik lys og sat ledning på hen til en stikkontakt, da man fandt ud af, at den pågældende elektriker skulle have 4 arbejdsdage til at skrive et tilbud og 10 arbejdsdage til at forny nødstrømsanlægget fra 1971.
Jeg vil anbefale, at Aarhus Ejendomme indkøber sådan et midlertidigt nød/panik-belysnings-sortiment, så de undgår andre nedlukninger i fremtiden.

I forbindelse med at jeg afbookede nogle tider i Den Ny Brabrand Hal (Hal 2 som er selvejende), for at hjælpe håndbold-afdelingen, kom vi til at tale nød/panik-belysning med dem: I Hal 2 er det ikke et krav ifølge Bygnings-Reglementet, fordi hallen ikke er godkendt til mere end 150 personer.
Der er lyset styret af booking systemet så det er slukket 10 minutter før og efter en booking. Derudover er det slukket, hvis der ikke er bevægelse i hallen. Dermed kan vi sige, at vi er trænet til ikke at gå i panik hvis lyset er slukket. De fleste har også en lommelygte i mobiltelefonen, hvis vi ikke kan finde ud i mørke.
Nu er det primært håndbold- og badminton-afdelingerne og Engdalskolens elever der bruger hal 1. Men det fik mig alligevel til at google BR18 som Aarhus Ejendomme havde henvist til. Nu skal jeg ikke påstå, at jeg fandt helt den samme paragraf som de henviste til, men måske kan vi alligevel lære noget. For alle regler er opstillet af en praktisk grund:
Brabrand hal 1 har 3 store branddøre til terræn plus udgangen i forhallen samt nødudgang gennem tilstødende bygning til banerne. Som jeg læser reglerne vil badminton og håndbold uden problemer kunne bruge hallen til træning, med mindre der er 150 personer i hallen.
Oven i købet til kampe, hvis udefrakommende tilskuere blev gjort opmærksom på nødudgangene (lige som på fly). Vi kunne sågar overreagere ved at have frivillige med pandelamper, der kunne vise vej. Engdalskolen er der i dagtimerne hvor der er ovenlysvinduer!
Absolut ingen begrundelse for ikke at åbne
Der er 3 situationer hvor den manglende backup på nød/panik lyset kan være et ”problem”:
- En almindelig strømafbrydelse, hvor der ikke er brand og fare på færre.
- Brand i Café BIF hvor strømmen ikke går som det første, for den har selvstændig måler, sikring og fejlstrøms-relay (HFI).
- Brand i teknikrum – her vil det tage lang tid, inden det breder sig til hal 1, med mindre gulvet er meget brandbart. Det vil ikke kunne brede sig til tilbygninger gennem hallens tykke mure .
Så længe der ikke er mere end 150 personer i hal 1, er der absolut ingen begrundelse for ikke at åbne for alle lokaler i den lave bygning på siden af hallen. Her har vi store omklædningsrum der bruges af Den Ny Brabrand Hal samt divisionsholdene. Derudover en afdeling af Cafe BIF samt pejsestuen.

Der er flere generalforsamlinger i uge 9, hvor det også vil være tabt omsætning hvis Cafe BIF holdes lukket. Der er udgang til terræn og Café-bestyreren kan nemt håndtere nogle pandelamper.
Elektrikeren må vel også arbejde i hallen uden backup på nød/panik lamperne, så hvorfor må Cafe BIF-familien/personalet så ikke det?
Jeg vil opfordre Aarhus Ejendomme til at få set på den hårde nedlukning med andre øjne. Hurtigst muligt mandag morgen få åbnet så meget op som muligt. Samt at få etableret en kvalitetssikring af arbejdet, hvor brugerne kan give en tilbagemelding, uden at frygte yderligere nedlukning.