
De blev stormende forelskede, da de så den ramponerede ejendom første gang. Og nu er de nye ejere af Jaka-direktørens villa fra 1959 flyttet ind og nyder hver dag alle husets kvaliteter. Vores Brabrand har besøgt Brabrands måske mest omtalte bolig gennem de sidste par år.
Det er genkendeligt – og så alligevel fuldstændig anderledes. Du kommer som tidligere ind i entréen fra carporten ”i bunden” af huset og går op ad trappen til et kæmpestort køkken-alrum – og overvældes straks af den formidable udsigt til begge sider:
Mod syd ser du hen over hovedet på Brabrand og får oplevelsen af Aarhus Ådal, som den nu præsenterer sig den pågældende dag. Og mod nord giver vinduet fra gulv til loft dig et direkte kig ind i den skovbeklædte skråning.
Masser af mennesker har et nært kendskab til villaen, der i 1959 blev bygget til direktøren for en af Brabrands helt store virksomheder, konservesfabrikken Jaka. Arkitekten Knud Blach Petersen var tydeligt inspireret af en af tidens berømte arkitekter, Le Corbusier, og huset blev rost til skyerne og omtalt i ind- og udland.
Men siden 2008 har den stået tom og forladt. I foråret 2019 kunne du gå lige ind i stuen via de ødelagte vinduer, og den tidligere så imponerende villa fremstod ramponeret og mere eller mindre ødelagt af en kombination af tidens tand og hensynsløst hærværk.
Indflytning i sommeren 2020
Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S overtog villaen sammen med resten af området omkring Høiriisgårdsvej, men valgte i 2019 at sælge ejendommen i en åben budrunde.
Mange hundrede besøgte villaen, da Danbolig holdt åbent hus, og cirka 30 af dem afleverede et bud, mens resten af Brabrand diskuterede, hvem der dog kunne og ville binde an med at gøre ruinen indflytningsklar.
En familie fra Skovby bød højest og kunne i sommeren 2020 flytte ind i villaen, efter at håndværkerne havde gennemført en totalrenovering.
Vores Brabrand spurgte for nylig de nye beboere, om de ville være interesseret i at afslutte det, der efterhånden var blevet en føljeton om villaens nye liv – og de sagde ja til at åbne dørene.

En fantastisk arkitektur
Kærligheden til huset begyndte som en tilfældighed, idet de drejede forbi villaen en dag, hvor de skulle ud for at spise med deres datter og svigersøn. De havde, som så mange andre læst om villaen, så de besluttede sig for at dreje ind af Høiriisgårdsvej bare lige for at kigge.
Det resulterede i en stormende forelskelse i den særprægede villa, der lå nærmest indbygget i bakken op mod skoven.
”Vi havde aldrig troet, at vi skulle komme til at bo et sted som her. Det var jo også helt tilfældigt, at det gik sådan. Vi havde det egentlig fint, hvor vi boede. Vi havde snakket lidt om måske at finde en lejlighed i byen, men det blev ikke til mere – og så kom det her.”
Hvad var det især, der fangede jer, da I så huset?
”Samspillet med omgivelserne, husets placering ind i bakken, det synes vi virkelig er helt unikt. Og så blev vi helt forelskede i husets udtryk. Det er en fantastisk arkitektur, især når man ser huset lidt på afstand. Det er fuldstændig fantastisk”.
”Og så udsigten! Der hvor vi boede før, havde vi ingen udsigt. Vi har tit snakket om, at hvis vi skulle gøre det om, havde vi nok placeret os ved en skov eller et sted hvor vi havde mere udsigt. Det kan man så sige, der er her.”

Har genskabt husets oprindelige udtryk
Villaen er erklæret bevaringsværdig og skulle ifølge lokalplanen genoprettes i samme placering og udseende som oprindeligt. Det originale og tidstypiske arkitektoniske udtryk skulle fastholdes med facadematerialer og farveholdning som oprindeligt.
Nodo Arkitekter har tegnet oplægget til renoveringen, og har undervejs foreslået forskellige detaljer, men grundlæggende havde de nye ejere en klar idé om, hvad de ville.
Disponeringen af de over 300 kvadratmeter havde de tidligt på plads, men de har i videst muligt omfang fastholdt husets oprindelige struktur og har kun fjernet et par enkelte vægge, der gav dem det store køkkenalrum med vinduer fra gulv til loft i begge ender og udkig over Brabrand Sø til den ene side og til skoven på den anden.
”Vi har ønsket at genskabe huset, som det fremstod oprindeligt, men det har været svært at finde detaljeret dokumentation af, hvordan huset præcis så ud. Vi har lagt os så tæt op ad de tegninger og billeder, vi kunne finde.”
Blandt andet er den markante trappe fra entréen og op til køkken-alrummet bevaret, og det samme er den åbne pejs i overgangen mellem stue og køkken. Desuden går vinduerne i stue og køkken-alrum nu helt ned til gulvet, da der med gulvvarme ikke længere er behov for radiatorer.
Vinduerne er tilbage til det mørke udtryk, som de også havde før, de blev malet lyseblå. I det hele taget ligner villaen nu i endnu højere grad originalen fra 1959 – sammenlignet med den udslidte 2008-udgave.

Fred og ro tæt på skoven
I virkeligheden er der på skråningen i Brabrand lidt mere forblæst end omkring parcelhuset, hvor de boede før, og solen forsvinder lidt hurtigere bag træerne om aftenen. Men alligevel nyder de i høj grad udelivet omkring villaen, hvor terrasser hele vejen rundt altid gør det muligt at finde læ.
De har fået lavet en meterhøj jordvold i kanten af det plateau, huset ligger på, for at fjerne udkigget til de nærmeste hustage. Nu kan de i stedet nøjes med at nyde den flotteste udsigt ud over ådalen og Brabrand Sø.
”Men vi er faktisk blevet overrasket over, hvor meget vi har brugt terrassen ud mod skoven. Det er virkelig lækkert med nærheden til skoven, hvor der som regel er læ og fuldstændig fred og ro.”
Bag huset er der desuden opført et skur til haveredskaber og udendørs møbler. En stor overdækket terrasse mellem huset og skuret giver læ og ly i al slags vejr.

Overrasket over den store interesse
Da de fik at vide, at de havde vundet budrunden, overtog de ikke alene en gammel udslidt villa, men fik også den enorme lokale interesse for ejendommen med i købet.
”Vi kendte ikke husets historie, og vidste intet om den store tilknytning, lokalområdet føler til huset. Det er vi blevet meget overraskede over,” fortæller de. Og interessen for huset mærker de fortsat:
”Jævnligt ser vi folk, der kommer op ad vejen mod huset og står og kigger, inden de vender om. Og det er jo også udefra, at huset især er helt fantastisk at se på.”
De understreger, at de godt kan forstå den store interesse og ikke har noget imod den, selvom det i udgangspunktet ikke var noget, de ønskede sig.
”Selvom vi ikke på forhånd kendte til den historie, så holder vi nu af den, og vi har planer om at lave en væg med fotodokumentation af husets historie, som vi kender til den.”

Lejede et hus få meter væk
Før håndværkerne gik i gang med at forvandle villaen til en moderne bolig, havde familien fået solgt huset i Skovby, og var flyttet ind i en af de nyopførte dobbeltvillaer få meter væk på Høiriisgårdsvej.
Da mange af de nye ejerboliger i første omgang ikke blev solgt, var det muligt at leje en af dem. Det viste sig at være en praktisk løsning, da det så var muligt næsten dagligt at have kontakt med håndværkerne.
Parret og deres to voksne børn flyttede ind i starten af juni, mens håndværkerne brugte yderligere en måned på at blive færdige.
Der kommer stadig håndværkere forbi for at ordne de sidste detaljer. Men villaen er nu i store træk, som de ønsker den. De har fundet deres drømmebolig.
Læs også:
Et helt specielt håndværkertilbud er til salg i Brabrand
Jaka-direktørens villa er solgt for millionbeløb
Sådan bliver Jaka-direktørens villa som ny igen
