Lige nu er der stille på Hotel Årslev Kro. Men direktør Sanne Mondrup har mange planer for, hvordan den historiske kro skal blive en større del af lokalsamfundet, når samfundet for alvor begynder at åbne igen.
Stegt flæsk med persillesovs kunne inden corona-nedlukningen samle fulde huse på Hotel Årslev Kro. Det var efterhånden blevet en fast tradition på menukortet hver torsdag, og 98,- for en stor portion af den klassiske danske ret var et tilbud mange gerne kørte ud ad Silkeborgvej for at nyde.
Sådan bliver det forhåbentlig igen. For nylig havde Sanne Mondrup sit personale samlet til online-møde, hvor alle bød ind med kreative ideer, der igen skal bringe liv i den historiske kro: Hvad skal igen få folk fra både nærområdet og det øvrige Østjylland til at lægge vejen forbi Årslev Kro.
De 10 fastansatte har siden corona-nedlukningen i december som så mange andre været hjemsendt.
”Vi har et godt sammenhold herude. Vi udgør en blandet gruppe i alderen 20-65 år, og det kan jeg rigtig godt li´. Det giver et godt arbejdsmiljø, at vi aldersmæssigt er så forskellige. Alle kan give hinanden noget,” siger Sanne Mondrup.
Lige nu er hun alene på kroen. Der er stadig udlejning af værelser, men uden morgenmad. Det er typisk folk, som i forbindelse med deres arbejde har brug for en overnatning, og det holder den normalt så livlige kro en smule i gang.
Fra morgentjener til direktør
Sanne Mondrup blev i 2016 direktør for Hotel Årslev Kro, hvor hun gennem 15 år har haft mange forskellige roller.
De første år var hun morgentjener og mødte ind kl. 5.30-10.30, inden hun skyndte sig videre for at åbne i sin egen butik, som hun drev på det tidspunkt.
Senere fortsatte hun i rollen som morgenvagt, og blev derefter restaurantchef – og begyndte også at tage over, når de manglede én i receptionen.
Det betyder, at hun efterhånden fik et godt overblik over de mange forskellige roller og opgaver, og da kroens ejer, Danske Hoteller, søgte en ny direktør, var det oplagt, at hun overtog ansvaret for kroen, hun i forvejen kendte så godt.
Hun nyder de forholdsvis frie tøjler, ejerne har udstyret hende med. Ingen ved bedre end Sanne Mondrup, hvordan lige præcis Årslev Kro skal drives.
”Der er naturligvis nogle ting, vi i Danske Hoteller skal gøre på samme måde, men der er også mulighed for at bestemme rigtig meget lokalt, og jeg driver Årslev Kro, som om var det mit eget sted,” fortæller hun.
En afvekslende uge på kroen
Med 78 værelser, 6 kursus- og mødelokaler og en krostue med et stort á la carte menukort var der før coronaen hver dag masser af liv på kroen. Mandag til torsdag er kroens liv domineret af overnattende håndværkere og andre, som er på landevejen som en del af jobbet.
Torsdag er typisk en forholdsvis rolig dag, hvor der så til gengæld er aftenhygge omkring den stegte flæsk og persillesovsen, inden de første weekendgæster ankommer fredag eftermiddag. Og søndag aften forbereder alle sig på, at det snart er hverdag igen…
Blandt andet betyder naboskabet til Logistikparken en del overnattende medarbejdere derfra, og der kommer også en del bestillinger fra de lokale virksomheder på mad ud af huset.
I krostuen kan man naturligvis altid få en pariserbøf eller et stjerneskud. Men inden for ”det rustikke landkøkken”, som de kalder det på Årslev Kro, kan man også sagtens få sig en kulinarisk overraskelse.
Historien frem i lyset
Når man kommer fra Brabrand-siden skal man lige krydse motorvejen, før Årslev Kro dukker op. Den ligger lidt for sig selv i landskabet – men når man kigger nærmere efter, kalder omgivelserne på, at man går på opdagelse i det naturskønne område ved Lyngbygård Å.
Sanne Mondrup er klar over, at det også er nødvendigt at investere i fine udendørs faciliteter, så kroen har fået lagt flis på en fin løberute langs åen og har også sørget for boldbane, trampolin og palle-bænke, og der er også en lille sø med et andehus nær kroen.
”Vi havde et svanepar med ællinger i sommer, og der er også en del rådyr og andet vildt,” fortæller hun.
Inde i krostuen har hun benyttet corona-nedlukningen til at få malet, udskiftet gulvtæpper og stole ombetrukket. Det er dog stadig let at genkende den klassiske krostue-stil.
Hun har desuden fået hængt en masse historiske billeder op og indrammet en gammel tjenervest.
”Jeg synes, det er rigtig sjovt at få det historiske lidt mere frem i lyset.”
Kongelig privilegeret kro
Årslev Kros historie begyndte helt tilbage i 1825, hvor Christopher Sørensen opførte Aarslev Krogaard. Den gang lå kroen på den anden side af vejen, men da Silkeborgvej i slutningen af 1950´erne blev etableret, blev den opført på det nuværende sted.
Gennem årene har Årslev Kro været ejet af en tidligere guldgraver i Amerika og andre farverige personer. I 1910 blev den Kongelig privilegeret, da der kom ny Bevillingslov. Det vides dog ikke, om tidligere eller nuværende kongefamilier har lagt vejen forbi kroen.
Selvom kroen i flere omgange er blevet moderniseret, er der stadig en stemning af ældre landevejskro over stedet.
Hotel Årslev Kro var frem til 2013 ejet af Helnan Hotellerne, der da overdrog stedet til Danske Hoteller, der har i alt 23 kroer og hoteller rundt om i landet.
Kaffebord og stegte ål
Sanne Mondrup er vokset op i Harlev og håber, at Årslev Kro igen kan få større betydning for lokalområderne i begge retninger af Silkeborgvej.
Ud over den stegte flæsk og persillesovsen har hun masser af planer om aktiviteter, der skal gøre det interessant for mange flere at lægge vejen forbi Silkeborgvej, når restriktionerne giver mulighed for det.
Du kan forvente at blive inviteret til alt lige fra Østjysk Kaffebord til stegte ål ad libitum. Og så vil Hotel Årslev Kro desuden gerne være værter , når det for eksempel er tid til påskefrokost, pinsebrunch og Mortensaften.
”Vi er klar over, at der nok skal noget særligt til, for at folk kommer herud. Alt tager tid, men vi håber, at mange vil lægge vejen forbi, når der igen bliver mulighed for det,” siger hun.