Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er vi alle sammen nødt til at gøre noget. Det er filosofien bag fællesskabet Brabrand Grønne Nabofællesskaber. Her er Isabella Nygaard Larsen en af de mest aktive medlemmer. Her fortæller hun om sine tanker om at leve mere bæredygtigt.
Danmark har et årligt madspild på 700.000 tons – svarende til knap 130 kilo pr. borger – men Isabella Nygaard Larsen på Engdalsvej er en af dem, som trækker gennemsnittet kraftigt ned.
Faktisk smider hun så godt som ingen madvarer ud, og hun kan genkende glæden ved at se posen med restaffald blive stadig mindre.
”Jeg er opvokset på landet, hvor vi stort set aldrig kasserede noget. Madrester og kartoffelskræller gav vi for eksempel til hønsene. Det var i det hele taget naturligt at passe på ressourcerne. Den grundholdning tror jeg er fulgt med mig i voksenlivet,” fortæller hun.
Hun føler et helt særligt bånd og en kærlighed til naturen, og derfor oplever hun en ekstra glæde ved at bruge eller genbruge alt, hvad hun kan.
”Det kræver lidt planlægning, men jeg bor alene og har forholdsvis let ved at få det til at fungere.”
Forsøger at vælge mest miljørigtigt
Hun spiser stort set aldrig fastfood og foretrækker i stedet at lave al maden selv. Hun lever stort set vegetarisk og køber så vidt muligt økologisk ind i det nærliggende supermarked.
”Ved at spise grønt er jeg med til at reducere CO2-udledningen. Fra jeg var barn, har jeg vidst at der skal bruges op til 10 kilo korn til at producere et kilo kød. Jeg har også droslet ned for kødforbruget, fordi grøntsager egentlig smager mig bedre.”
Hun erkender, at det kan være svært at vælge præcis den løsning, der er mest miljørigtig. Hun køber overvejende økologisk for at undgå sprøjtemidler og for at sikre en bedre dyrevelfærd og en større artsdiversitet – og hun tilstræber at købe danske grøntsager. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så i det mindste europæisk, for at reducere transporten og dermed CO2-belastningen.
Hun lægger desuden stor vægt på at spare på vandet, hvor hun kan:
“De ting, der ikke kan gå I opvaskeren, organiseres, så jeg kan spare en stor del af vandforbruget. Afskylning af reds kaber, der ikke kan gå i opvaskeren foregår i en gryde.”
Da hun tidligere boede et sted, hvor vandet skulle løbe længe, før det blev varmt, satte hun en spand under bruseren, så hun kunne bruge det igen til andre ting.
Tandpasta til fem dage mere
Hun overvejer altid, om hun kan bruge materialerne en ekstra gang, “for hver gang man genbruger, undgår man klimabelastningen ved produktionen af nyt.” For eksempel fungerer et stykke af papæsken, der før indeholdt teposer, nu som handy indkøbsseddel.
Desuden genbruger hun ofte plastic-emballage, der har tørkost som for eksempel ris, til at medbringe en rest fra aftensmaden som madpakke på jobbet.
Selvom jeg forsøger at minimere mængden af emballage, bliver jeg alligevel overrasket over, hvor tit jeg skal ned og tømme poserne med glas, metal og plastic.
Også tandpasta-tuben holder også lidt længere hjemme hos Isabella på Engdalsvej: Når de fleste andre ikke kan vride mere tandpasta ud af tuben, klipper hun den over, og så er der til fem dage mere.
”Det virker så minimalt, og nogen tænker måske, at det kan de ikke bruge deres tid på. Men hvis alle gjorde det, kunne vi spare en del ekstra affald og co2-forbrug på indkøb,” siger hun.
“Der er et utal af emballager vi kunne tømme meget bedre, f.eks. yoghurt, cremer, deodorant, flydende sæbe og meget mere.”
Ambassadør for fuglen rørdrum
Isabella Nygaard Larsen er en af de aktive stemmer i debatten om nybyggeri ved Årslev Engsø det seneste års tid. Hun er meget optaget af, at der fortsat kan være plads til dyr og planter, når byerne breder sig stadig mere – blandt andet vest for Brabrand.
Hun er en del af Arternes Aarhus, som organisationen Sager der Samler har taget initiativ til. Her har en række århusianere meldt sig som ambassadør for dyr og planter, og Isabella Nygaard Larsen er ambassadør for fuglen med det særprægede navn rørdrum, der de sidste par år har underholdt mange i Brabrand med sin specielle kalden.
Brabrand Grønne Nabofællesskaber
I fællesskabet Brabrand Grønne Nabofællesskaber har Isabella Nygaard Larsen fundet sammen med andre familier i lokalområdet, som også er optaget af at udveksle praktiske dagligdags ideer til at leve mere grønt og bæredygtigt.
Gruppen er en del af et større fællesskab, Grønne Nabofællesskaber. Formålet er, at interesserede i grøn omstilling, miljø og biodiversitet og miljø kan finde ligesindede, hvor de bor, og få flere bæredygtige aktiviteter ud i lokalsamfundet.
Vores Brabrand har tidligere bragt et portræt af Maya Trinkjær, som sidste år tog initiativ til gruppen.
Brabrand Grønne Nabofællesskaber har foreløbig 166 medlemmer på Facebook, hvor der udveksles ideer og praktiske erfaringer. Desuden mødes nogle af medlemmerne af og til for at spise aftensmad sammen og diskutere ideer til fælles aktiviteter i Brabrand.
Næste gang, fællesskabet mødes, er på mandag d. 21. februar kl. 18.00, hvor Marianne H. Jørgensen inviterer til fællesspisning på Engdalsvej 120A. Her vil blandt andre Isabella Nygaard Larsen fortælle om sine erfaringer med at minimere spild i hverdagen. Alle er velkomne, men man skal tilmelde sig via begivenheden her.