Maya Trinkjær har gjort det, mange kun drømmer om. Hun har sagt sit job op for at bruge mere tid på det, hun brænder for: Bæredygtighed og grøn omstilling. Nu har hun dannet et nabofællesskab i Brabrand, der skal inspirere til en grønnere hverdag.
I stuen på Lykkendalsvej i Brabrand sidder 37-årige Maya Trinkjær med udsigt til familiens hønsehus. Det regner udenfor, men indenfor skinner solen ned gennem en stor birkeskov, som er tapetseret på stuens endevæg fra gulv til loft.
”Jeg var simpelthen så frustreret.”
Sådan forklarer Maya Trinkjær, hvorfor hun i 2017 sagde sit job op.
Hun arbejdede som underviser og havde i længere tid forsøgt at sætte fokus på madspild i undervisningen og at undgå miljøbelastende sølvpapir. Tiltag som hun ikke oplevede, at der var den store interesse for og som ikke rigtigt rykkede noget.
Men mødet med en anden kvinde med samme grønne interesser som hende selv, fik Maya Trinkjær til at tage springet og sige sit job op:
”Vi arbejdede i nogle år på et borgerforslag om mere retfærdige klimaafgifter uden social bagside, men vi endte med at bruge alt for mange ressourcer på det. Det var simpelthen ikke holdbart i længden. Jeg blev nødt til at finde en måde at opretholde en indkomst på, men jeg ønskede ikke at gå tilbage til en 37-timers arbejdsuge”.
Et bæredygtigt arbejdsliv
Maya Trinkjær er cand.mag. og har arbejdet som gymnasielærer og undervist voksne på særligt tilrettelagte uddannelser. Og hendes passion for bæredygtighed præger hendes fritid såvel som hendes arbejdsliv:
”Som jeg ser det, går vi en super usikker fremtid i møde. Og i den fremtid, i allerværste fald, så har vi en verden, hvor jeg som cand.mag. ikke er særlig fedt stillet. Så jeg tænker, at jeg skal have noget at handle med, noget at bytte at med”.
I dag er et af de tidligere børneværelser i rækkehuset derfor forvandlet til en fysiurgisk klinik, og Maya Trinkjær er i gang med at videreuddanne sig til kropsterapeut:
”Tanken er, at klinikken skal kunne indbringe mig mit økonomiske ståsted, og at jeg så vil kunne flekse med frivilligt arbejde ved siden af og arbejde mere med bæredygtighed”.
Skamfuld tone står i vejen for grøn udvikling
Hver enkelt danske udleder i snit 17 tons CO2, hvilket er langt over verdensgennemsnittet, og det er især vores forbrug af kød og mejerivarer, byggematerialer, tøj, elektronik og flyrejser, som trækker op i CO2-regnskabet.
Men hvis det tal skal ned, er der brug for at få flere med i klimadebatten, siger Maya Trinkjær. Hun oplever, at grønne tiltag hos den enkelte dansker kan drukne i skam og anklager om hykleri, hvis man fortsat sviner på andre områder:
”Jeg tror, der er rigtig mange, som ikke bekender sig til den grønne omstilling og bæredygtighed af frygt for at få smidt i hovedet: Hvordan kan du sige, du tænker på klimaet, når du bor i et stort hus eller har to biler? Men man kan godt køre i benzinbil og stadig gå ind for grøn omstilling”.
Derfor håber hun, at debatten kan rykkes:
”Vores politikere er jo ikke modigere end de folk, der stemmer på dem. Og hvis vælgerne er bange for at gå ind i en grøn omstilling, fordi man beskyldes for at være hykler, så kommer vi bare ikke så langt”, siger Maya Trinkjær.
Brabrand Grønne Nabofællesskaber
”Jeg motiveres af skovbrande og oversvømmelser, som er i kraftig vækst”. ”Jeg har længe sukket efter, at vi stod sammen, og satte alt ind for miljøet.” Sådan lyder et par uddrag fra medlemmer af Facebook-gruppen Brabrand Grønne Nabofællesskaber.
I sin søgen efter grønne fællesskaber, har Maya Trinkjær skabt sit eget, og tanken er, at folk kan inspirere og motivere hinanden til en mere bæredygtig livsstil og sammen skabe et grønnere Brabrand:
”Mit håb er jo, at folk byder ind og kommer med det de har, det sted de er og så møder hinanden der. Og så håber jeg, at vi kan lave fællesspisninger, hvor man kan mødes og snakke og se sig selv som en del af et fællesskab. For vi kan gøre meget mere, når vi står sammen, end når vi står hver for sig”.
Klimadebatten kan nemt blive polariseret mellem dem som går all in og dem, som ikke ønsker forandring. Maya Trinkjær ønsker derfor et større fokus på, at alle kan være med til at skabe forandring – også dem der står et sted midt imellem de to lejre:
”Når vi snakker grøn omstilling er det altid klimaaktivister, vi ender med at snakke om, fordi det er dem, som råber højst. Og det synes jeg er super ærgerligt, fordi vi er alle sammen aktiver i den grønne omstilling, der kan skabe forandring.”
Indtil videre har 78 Brabrand-borgere meldt sig ind i Brabrand Grønne Nabofællesskaber, som er en del af den større bevægelse Grønne Nabofællesskaber med knap 60 lokale fællesskaber.
Et grønt familieliv uden kompromiser
Hos familien på Lykkendalsvej køber de ikke mange nye ting og prøver så vidt muligt at købe brugt, når det sker. Hønsene i baghaven får alt overskydende mad, så madspild minimeres, og familien spiser kun kød en gang om måneden. Vasketøjet er i flere år blevet vasket uden skyllemiddel, teleselskabet er grønt, og sidste år solgte de en bil og investerede i en el-ladcykel. Og den fem mand store families vand- og varmeforbrug svarer til en familie på tre. Tiltag der har nedsat familiens årlige CO2-udledning betydeligt.
Men der er også områder, hvor det enten er for dyrt eller stadig er for besværligt at gå 100 procent grøn i hverdagen, erkender Maya Trinkjær. Derfor holder der stadig en benzinbil i garagen, og da den gamle vaskemaskine gik i stykker og ikke stod til at redde, købte de en helt ny. Og sådan kunne Maya Trinkjær fortsætte med at nævne ting, hvor de i princippet godt kunne lave ændringer i hverdagen:
”Men med de valg vi har taget nu, føler jeg overhovedet ikke, vi går på kompromis med noget i vores hverdag. Det synes jeg virkelig ikke.”
Skulle du have lyst til at blive en del af Brabrand Grønne Nabofællesskaber finder du gruppen her.