Tirsdag er en stor dag for den lille nystartede virksomhed, Gaia Craft, der er en del af iværksætterhuset Square One. Det er dagen, hvor den socialøkonomiske virksomhed åbner for salget af en nyudviklet ergonomisk stander, der skal give de unge medarbejdere et fast job.
Der var travlhed på værkstedet fredag eftermiddag. Khaled Aoude og Bilal Rifai knoklede for at forproducere så mange enheder som muligt af det ergonomiske stander, der er en enkel løsning for dem, som vil undgå belastningsskader i skulder, nakke og ryg, når de arbejder foran computeren.
Ingen af de to er gået den lige vej ind på arbejdsmarkedet, men har hos Gaia Craft fundet arbejdsglæden. Foreløbig er de ansat på løbende timeløn, men de håber, at der fra tirsdag kommer gang i salget af det nye produkt. Det vil kunne give dem en fast ansættelse i virksomheden.
”For sådan én som mig, der bare gerne vil videre i livet, er det her den største hjælp man kan få,” siger Khaled Aoude.
”Vi håber jo bare, at det her vil lykkes, så vi kan blive her og får en rigtig ansættelseskontrakt.”
Ergonomisk rigtig løsning
Ideen er skabt af Martin Nørgaard, som i forvejen er indehaver af Woodlab Aarhus, der også har hjemme i Square One på Karen Blixens Boulevard og producerer shelters, plankeborde og forskellige slags interiør.
Han var på besøg hos en hjemsendt veninde og så hendes høje stabel af spil og bøger, der til erstatning for et hæve-sænkebord skulle få hendes bærbare computer op i hovedhøjde.
Hver dag skulle hun etablere den samme stabel på spisebordet. Kunne Martin ikke konstruere en stander? Han greb ideen og med hjælp fra en ven, som er designer, kom det nye produkt til verden:
En ergonomisk rigtig løsning til de mange, som sidder derhjemme i uheldige arbejdsstillinger. Der er ingen vanskelig teknologi: Man justerer bare højden ved at tage pladen ud af det ene hak og sætte det i et andet.
Vil lave noget meningsfuldt
Gaia Craft er en ganske særlig virksomhed. Den er skabt af Martin Nørgaard og Louise Lyngø, som begge erkender, at de tidligere har haft deres at slås med. Derfor ønsker de at skabe en virksomhed, der kan hjælpe folk på kanten af arbejdsmarkedet i gang og tilbyder i Gaia Craft en slags mentorfunktion.
”Vi har begge været igennem hårde ting i livet og vil gerne lave noget meningsfuldt med vores arbejdsliv. Vi brænder begge to for at give mennesker en chance, som det etablerede system ikke formår at give,” siger Louise Lyngø.
Hun kom ind i Gaia Craft på timebasis og har sammen med de øvrige den sidste halvanden måned arbejdet på at etablere den nye virksomhed.
”Jeg skulle egentlig i gang med noget helt andet, men er blevet så glad for at være her. Mange har det svært på det nuværende arbejdsmarked, og jeg vil gerne være med til at revidere opfattelsen af, hvordan et arbejdsliv kan være.”
Sammen med Martin Nørgaard håber hun, at Gaia Craft kan blive en succes og på den måde vise en ny vej fremad for, hvordan forskellige hensyn kan forenes i en virksomhed.
Et hul i samfundet
Det startede med, at Martin Nørgaard i vinter fik fat på Bilal Rifai og Khaled Aoude, da han i sit firma Woodlab, der ligeledes holder til i Square One, havde rigeligt med opgaver. Han så med det nye produkt muligheden for at skabe varige arbejdspladser i iværksætterhuset:
”Der er åbenbart et hul i samfundet. Der er nogle mennesker, vi ikke er i stand til at give den nødvendige håndsrækning. De mennesker vil vi gerne tage ind og håber, de kan blive her,” siger Martin Nørgaard.
”Der skal være plads til hele personen. Jeg tror, det handler meget om vilje og mod til at kunne give den nødvendige rummelighed og fleksibilitet for alle. Selvfølgelig skal vi helst sælge nogle produkter og tjene penge, men det er med det formål at skabe en virksomhed på basis af gode værdier.”
Produceret i bambus
Bæredygtighed er et andet vigtigt element i Gaia Craft, og hvert eneste element i produktion og distribution er gennemgået for at finde den mest miljøvenlige løsning.
De fleste af standerne er produceret i bambus, der er et materiale, Martin Nørgaard har meget godt at sige om. Ikke alene er bambus hurtigtvoksende, men kan også optage en masse co2, mens den gror. For hver stander, der bliver solgt, lover virksomheden at sørge for, at der bliver plantet et nyt træ.
Også emballagen, møblet bliver leveret i, har de omhyggeligt udvalgt efter, om det er bæredygtigt produceret og i øvrigt egner sig til at pakke møblet væk i, når det ikke bliver brugt.
Plads til at begå fejl
Khaled Aoude og Bilal Rifai viser rundt i værkstedet, der er bygget som en ekstra etage i det højloftede værksted. Det byggeri har de selv stået for i løbet af vinteren sammen med Martin Nørgaard.
De fortæller med stolthed i stemmen om det produkt, de nu omsider er klar til at præsentere for omverdenen – og om Martin Nørgaard som en usædvanlig chef, som opfordrer dem til at have en vision med det de laver og giver plads til at de også kan begå fejl.
Khaled Aoude fortæller om de udfordringer, der i lang tid holdt ham væk fra arbejdsmarkedet. Han har været i arbejde som jord- og betonmedarbejder og har ligeledes forsøgt sig med uddannelse, men han har hver gang måttet stoppe på grund af angstanfald.
”Da jeg fik tilbuddet om at komme i arbejde hos Gaia Craft tænkte jeg, at det var for godt til at være sandt. Jeg havde svært ved at tro på det, fordi jeg så tit har været ude for tom snak, når det kommer til løfter om gode jobs og en mulighed for en anden fremtid. Men denne gang var den god nok, og det kører bare derudad!”
Du kan læse mere om Gaia Craft her. Hold også øje med virksomhedens Instagram-profil @gaiacraft_