I snart otte år har 45-årige Rabih Azad-Ahmad været rådmand for Kultur og Borgerservice. Her fortæller han om den dag, der ændrede hans liv, og han kommenterer sidst i artiklen de vigtigste udviklingsprojekter i 8220 Brabrand inden for kultur og idræt.
Rabih Azad-Ahmad husker præcis den dag, der blev et vendepunkt for ham som 16-årig:
“Det var en helt almindelig dag, troede jeg. Men det viste sig, at dén dag blev et vendepunkt for mig. Et stærkt håb blev tændt i mig – den dag forandrede mit liv sig for altid.”
Bilal var kommet for at låne et keyboard. På vej ud af døren fortalte han, at drømmen om at blive en kendt musiker var gået i opfyldelse. Han havde netop vundet en musikpris i et arabisk tv-program. Han fortalte også, at den fælles kammerat Mohammed, som er bokser, lige havde vundet titlen som jysk mester.
Bilal spurgte mig: ”Jeg har lige vundet en pris, og Mohammed har lige vundet et boksemesterskab, men hvad er du egentlig god til?” Der stod jeg så. Alene. Uden mål. Uden håb. Uden fremtid, følte jeg.
Bilals besøg blev en øjenåbner for den 16-årige Rabih. Det gik op for ham, at der kun var én, der kunne tage ansvaret for hans liv. Det var ham selv.
Han skiftede til Åby Skole, kom senere på Nørgaards Højskole i Bjerringbro og blev student på Langkær Gymnasium og cand. jur. fra Aarhus Universitet. I sin fritid var han blandt andet medstifter og formand for Multikulturel Forening og medstifter og projektleder for Børneklubben Regnbuen og ældreværestedet Østenshus.
”Kultur og idræt har stor betydning”
Rabih Azad-Ahmad skifter ubesværet mellem dansk og arabisk og taler hjerteligt med en lille gruppe mænd i Gellerupparken.
Han er stadig en populær og respekteret mand her, selvom han i 2015 flyttede til Tilst. Ved kommunalvalget i 2017 fik han 685 stemmer ved afstemningsstedet i Globus 1 på Gudrunsvej. Det var 71,6 procent af samtlige stemmer, der blev afgivet dér.
Han kom i byrådet i 2007 og siddet der siden da. De seneste otte år har han været rådmand for Kultur og Borgerservice.
Når han kigger tilbage på de snart otte år som kultur-rådmand, nævner han især tiden som europæisk kulturhovedstad i 2017. Desuden peger han på, at det er lykkedes at sikre, at flere kulturinstitutioner har kunnet fortsætte og blive permanente, og at det er lykkedes at skabe en pulje på ca. 200 mio. kr. til idræts og fritidslivet – ”et historisk løft” kalder han det.
”Ingen tvivl om at kultur og idræt har stor betydning for rigtig mange borgere – for vores mentale sundhed og dannelse. At vi kan møde andre mennesker og blive en del af fælleskaber. Er der overhovedet noget, der er vigtigere end vores fritidsliv,” spørger han med et glimt i øjet.
Forsøger at gøre en forskel
Han er født i flygtningelejren El-Buss i Libanon. Hans forældre var palæstinensiske flygtninge. Inden de nåede Danmark, måtte de mange gange flygte rundt i Libanon. Undervejs mistede to brødre livet, og en tredje blev fængslet og tortureret. Han kom til Danmark med sin familie som 13-årig.
”Jeg kommer fra en familie, der ikke syntes om politik. Det var noget farligt, noget man skulle holde sig langt væk fra,” siger han.
”Men Bilal var med til at ændre mit liv. Jeg måtte tage ansvar. Det er det, jeg gerne vil i politik: Alle børn har brug for en chance, uanset om de bor på den ene eller den anden side af Ringvejen,” siger han og læner sig frem i stolen:
”I politik skal vi være med til at skabe rammer for, at det kan ske. Vi må handle. Jeg forsøger at gøre en forskel. Uanset om det er udviklingen i Gellerupparken eller det er klimakrisen, så må vi forsøge at tage det ansvar, og gøre hvad vi kan.”
Som rådmand for Kultur og Borgerservice har Rabih Azad-Ahmad en afgørende finger med i spillet, når det gælder en række vigtige områder inden for kultur og idræt. Vores Brabrand har talt med ham om nogle af de mest centrale emner og udviklingsprojekter i 8220 Brabrand.
Kommende familie- og verdensbad
Da politikerne i Aarhus Byråd for nylig præsenterede Aarhus Kommunes budget for 2022, var det en overraskelse for mange, at der var sat penge af til et familie- og verdensbad i Gellerup.
I en årrække har Rabih Azad-Ahmad talt varmt for badet, og han er tydeligvis glad for, at projektet nu er muligt at gennemføre.
Aarhus Kommune havde håbet at kunne overtale en stor international investor til at gå ind i et partnerskab om at etablere badet, men det lykkedes ikke.
I stedet har Aarhus Kommune selv fundet 50 millioner af de 250 mio. kr., badet ventes at koste. De resterende penge bliver lånt.
”Min ambition er stadig, at det bliver et familie- og verdensbad i verdensklasse. Der bliver måske lidt mindre plads på grund af den nye skole, der skal ligge ved siden af. Men jeg tror stadig, det vil blive et kæmpe aktiv for Aarhus, blandt andet inspireret af finsk sauna, japansk dampbad og tyrkisk hamam.”
Han regner med, at der vil blive stor synergi både med Gellerups nye skole og med Sports- og Kulturcampus og Verdenspladsen lidt længere nede ad gaden.
Nu går projektet ind i projekteringsfasen, hvor man vil invitere arkitekter og entreprenører til at byde ind på opgaven. Han håber, at badet vil være færdig omkring 2025, afhængig af forløbet.
Sports- og Kulturcampus
I december åbner Sports- og Kulturcampus på Karen Blixens Boulevard i Gellerup. Byggeriet skal rumme en række foreninger inden for kultur og idræt og får desuden et nyt bibliotek og tilbyder et beboerhus til beboerne i Gellerupparken.
”Det projekt er et kæmpe hjertebarn for mig, også når man tænker på den overordnede udvikling af Gellerup-området. Sports- og Kulturcampus vil medvirke til at skabe sammenhæng og gøre området til en attraktiv bydel, der vil tiltrække flere børnefamilier.”
Han tror, at det opgraderede bibliotek i sammenhæng med Bevægelseshuset og den udendørs Verdenspladsen vil blive et sted, hvor mange mennesker har lyst til at komme.
”Sports- og Kulturcampus vil tiltrække mennesker rigtig mange steder fra og være med til at bygge bro mellem forskellige områder i Brabrand og resten af byen.”
Blandt andet glæder han sig til at se det nye bibliotek i funktion:
”Et bibliotek er jo i dag meget mere end et sted, hvor man låner bøger. Det er et mødested for borgerne og et sted, hvor familier og personer i alle aldre kan komme og lære nyt. Jeg håber virkelig, at borgerne vil tage det nye biblioteket til sig.”
Udvikling af Fredspladsen
Få hundrede meter syd for det nye Sports- og Kulturcampus ligger Fredspladsen omgivet af de kommunale bygninger på Gudrunsvej 78-82. Dem ville Aarhus Kommune egentlig sælge til nedrivning, men politikerne er måske ved at skifte mening.
Kommunen igangsatte i efteråret 2020 en analyse, der skal give svar på, om det kulturelle kraftcenter i området er så stærkt, at bygningerne kan bevares.
Rabih Azad-Ahmad lægger ikke skjul på, at håber, det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter kan bevares:
”Jeg tror meget på, at de bygninger kan fortsætte med at eksistere og blive en styrke for hele bydelen. Hvis man tænker de lokale aktører som for eksempel højskolen, kirken og moskeen ind, er der en stor kraft i det, der i den grad vil tilføre synergier til kulturlivet i hele området,” siger han.
Gasværkets husleje
I den anden ende af Brabrand ligger kultur- og forsamlingshuset Gasværket, der i nu flere år har forsøgt at få en permanent fritagelse for at betale husleje.
I 2020 blev Gasværket fritaget for husleje, og i 2021 modtog huset en uventet håndsrækning fra borgmester Jacob Bundsgaard og Rabih Azad-Ahmad på 115.000 kroner. Men i år var Gasværket ikke på bordet ved budgetforhandlingerne.
Kulturrådmanden undrer sig over, at Teknik- og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek ikke bragte sagen frem. Gasværket er placeret som en del af Venstremandens forvaltning.
”Men vi må prøve at se på det igen. Jeg tror, vi skal se på en anden model for, hvordan Aarhus Kommune bedre kan hjælpe Gasværket. Jeg vil gerne prøve at se på en anden måde at organisere det på,” siger Rabih Azad-Ahmad.
Han understreger, at han er grundlæggende enig i Gasværkets ønske om, at der skal være økonomisk ligestilling mellem kommunens kulturhuse.
Et samlet idrætsanlæg i Brabrand
En arbejdsgruppe i Brabrand Idrætsforening arbejder på en model for, hvordan idrætsanlægget på Engdalsvej kan moderniseres og bygges om, sådan at også gymnastikafdelingens næsten 1000 medlemmer kan samle deres aktiviteter dér.
Der er endnu ikke konkrete planer – men det var formentlig godt nyt for de engagerede i arbejdet, at Aarhus Kommune som en del af budgetforliget afsatte i alt 24 mio. kr. til idrætsbyggerier. Halvdelen af pengene er mere eller mindre afsat til byggerier i blandt andet Åbyhøj, mens de resterende 12 mio. kr. kan søges i 2022.
Rabih Azad-Ahmad understreger, at han er meget interesseret i at gå i dialog med Brabrand IF om planerne, og om hvordan Aarhus Kommune kan hjælpe projektet på vej.
”Vi vil meget gerne være med til at kvalificere det arbejde, der gøres, så man kan søge den resterende pulje. En anden mulighed er, at vi kan bistå med en anbefaling af projektet, så man kan søge støtte hos fonde.