I de kommende måneder begynder forberedelserne til opførelse af et centralt samlingspunkt for ikke bare det omdannede Gellerup – men hele Brabrand. Sports- og Kulturcampus skal om to år være klar til at slå dørene op til et væld af aktiviteter.
Ambitionerne er tårnhøje. Sports- og Kulturcampus skal være det nye samlingssted i Aarhus med stærk arkitektur og op mod 600.000 besøgende årligt, skriver Aarhus Kommune. Schmidt, Hammer og Lassen har tegnet byggeriet, der skal blive en af byens store attraktioner.
”Der vil blive masser af aktivitet både indendørs og udendørs. Vi håber, det bliver et mødested for hele bydelen – ikke kun for Gellerup men også resten af Brabrand og Aarhus i det hele taget,” siger projektchef Heidi Frostholm Holch, Aarhus Kommune.
”Sports- og Kulturcampus skulle gerne bidrage til trække flere mennesker herud og på den måde være med til at binde Gellerup mere sammen med den omkringliggende by.”
Sports- og Kulturcampus er i øjeblikket i entrepriseudbud, og Heidi Frostholm regner med, at byggeriet kan påbegyndes i oktober. I løbet af foråret bliver området ved Karen Blixens Boulevard gjort klar. Blandt andet flyttes de røde containere kaldet E&P Huset ned på pladsen foran Nordgårdhallen.
Masser af bevægelse
Hvad er det så, man kan forvente, når det hele efter planen står færdigt i april 2021? Sports- og Kulturcampus består samlet set af disse syv elementer:
Bevægelseshuset: Også kaldet Cirkhuset vil med over 3000 m2 give nye rammer for Aarhus Klatreklub, Gøglerskolen, Cirkus Tværs og Fodboldklubben ACFC. Her kan nuværende og nye brugere klatre, træne akrobatik, danse, jonglere, køre på et-hjulet cykel og meget mere på samme sted.
Samlingshuset: Kernebrugerne vil være beboerne i Brabrand Boligforenings afdeling 4, deres gæster og de mange frivillige foreninger i området. Huset vil danne rammer om beboeraktiviteter, festlokaler, værksteder og meget mere.
Biblioteket: Bydelens nye bibliotek skal være et åbent medborgercenter, hvor brugere, frivillige, partnere og personale sammen skaber et mødested for fællesskaber og borgernes egne aktiviteter. Her får også Gellerup Art Factory og Sundhedsklinikken til huse.
Det fjerde element: Verdenspladsen
Verdenspladsen bliver det inspirerende og levende centrum i Sports- og Kulturcampus. Her er plads til sport, streetkultur, forestillinger og andre typer arrangementer, markedsdage, udendørs biograf og meget mere. På pladsen er både multifunktionelle møbler og halvkugler i stål, som inviterer til leg, klatring og samvær.
Pladsen bliver et uderum med mulighed for at kunne opholde sig der store dele af året og i al slags vejr. Aarhus Kommune arbejder tæt sammen med RealDania om at udvikle løsninger, der vil gøre Verdenspladsen attraktiv året rundt. Blandt andet arbejdes der med forskellige former for overdækning.
Det femte og sjette element: Byparken og kunstgræsbanen
De fire nævnte elementer i Sports og Kulturcampus supplerer de to, der allerede er færdige og taget i brug af lokalområdet:
Byparken: Er den store grønne rygrad i Sports- og Kulturcampus med bevægelses- og aktivitetstilbud for alle aldre. Parken er så stor, at den kan rumme hele 27 fodboldbaner, så der er masser af plads til naturoplevelser, leg, sport og sociale arrangementer.
Kunstgræsbanen: Allerede i 2015 åbnede den første facilitet i Sports- og Kulturcampus: Den 11-mands kunstgræsbane “Arena Vest Aarhus”, der især bruges af den lokale fodboldklub ACFC.
Det syvende element: Verdensbadet
Vand og wellness i verdensklasse lover Aarhus Kommune i oplægget til det syvende element i Sports- og Kulturcampus. Verdensbadet. Men det er endnu uafklaret, om Verdensbadet faktisk bliver til noget. Projektchef Heidi Frostholm Holch bruger betegnelsen ”en boble”.
Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening har indgået såkaldt innovationspartnerskab med det østrigske firma Vamed, der skal udvikle Verdensbadet – og formentlig også være med til at opføre og drive det.
”Indendørs vandaktiviteter er jo noget af det eneste, århusianerne er nødt til kører ud af byen for. Vi håber, at det vil lykkes at få et vandland af international klasse i Gellerup”, siger Heidi Frostholm Holch. Hun håber, at der vil være positivt nyt om Verdensbadet i løbet af foråret.
”Men vi skal huske at holde fast i, at uanset om Verdensbadet bliver til noget eller ej, så får vi et utrolig attraktivt Sports- og Kulturcampus”, understreger hun.
Til alle, der vil bevæge sig og lære noget nyt
Visionen er at få mange forskellige slags bevægelse samlet det samme sted. Også andre typer bevægelse end de klassiske idrætsgrene.
Desuden vil Sports- og Kulturcampus blive centrum for mange andre slags kulturaktivitet. Der bliver flere sale, der kan rumme mindre forestillinger og optræden af forskellig slags.
”Det skal ikke kun være et sted for eliten, men skal appellere til alle, der vil bevæge sig og lære noget nyt. Der skal være rart og trygt at være for alle, så man har lyst til at komme forbi, uanset om man er direkte involveret i aktiviteterne eller ej.”
Der bliver ingen fast scene, men der er planer om en mobil scene, der kan give fleksible muligheder for at lave optræden både inde og ude.
Fortsat brugerinddragelse
Aarhus Kommune har det sidste års tid arbejde tæt sammen med de involverede foreninger om den endelige udformning og indretning af byggeriet. Både Brabrand Boligforening og Gellerup Bibliotek har inviteret til brugerinddragelse med mulighed for at komme med ideer og synspunkter.
Også i forbindelse med udvikling af Verdenspladsen vil der blive nogle afprøvninger og åbne processer, hvor de kommende brugere vil blive inddraget i arbejdet, lover Heidi Frostholm Holch.
Læs også:
Schmidt, Hammer og Lassen vinder multihus-projekt i Gellerup