Den 5. maj vil 75-årsdagen for Danmarks befrielse bliver fejret over hele landet. I Brabrand bliver jubilæet blandt andet markeret med udgivelsen af bogen ”Brabrand under besættelsen” skrevet af Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Normalt tager lokalarkivet på Gellerup Bibliotek kun imod materiale af papir – men i arkivet ligger også et stykke afrevet jernbaneskinne. Skinnestumpen blev slynget ind i en have i Brabrand en aften, da jernbanen ved Brabrand Station blev sprængt ved en sabotage under besættelsen af Danmark i årene 1940-45.
Skinne-stumpen fortæller helt konkret historien om, hvordan krigen var en del af hverdagen for alle i Brabrand. Den er sammen med fotos, dagbøger og andet materiale om den tyske besættelse gennem en årrække blevet indleveret til Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Siden efteråret 2019 har Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen fra lokalarkivet gravet dybt i gemmerne og har skrevet bogen ”Brabrand under besættelsen” om krigens tid. Udgivelsen af bogen bliver støttet af flere fonde.
Historier i annoncerne
Bogen begynder ved besættelsen af Danmark 9. april 1940 og slutter i 1946 efter krigens afslutning, hvor et monument på Quistgaardsvej d. 29. august blev afsløret – på årsdagen for afbrydelsen af samarbejdspolitikken i 1943.
Bogen beskæftiger sig især meget med dagligdagen i Brabrand under krigen. Mange af de ting, der normalt indgik i en almindelig husholdning, var umulige at få fat i – med mindre man var meget kreativ. Nogle af de fremgangsmåder berettes der blandt andet om i bogen, fortæller den ene af forfatterne, Lars Nikolajsen.
”Vi har blandt andet fundet en del information i Brabrand Borgerblad. Der stod ikke meget om krigen i artiklerne, for det var jo strengt forbudt at skrive om det emne. Men annoncerne fortæller også nogle gode historier. Det er meget interessant at se, hvad folk annoncerede for”, siger han.
Bogen nævner en række af de sabotører fra Brabrand, der var med til at gøre livet svært for tyskerne, Fritz Obelitz og Hans Frederik von Lillienskjold, som blandt andet var med til at sprænge jernbaneskinner i luften. Også en kusine til den kendte sabotør Citronen i København, Kirsten Schmith, kom med i modstandsarbejdet.
En af krigens lokale helte var også Alf Tolboe Jensen. Aarhus Soldaterforening sørgede for en sten til minde om kammeraten Alf Tolboe Jensen, der satte livet til for sine venner, men i slutningen af 1943 blev henrettet af tyske besættelsesmagt. Mindestenen står ved Brabrand Kirke.
Mangler fotos
Ud over den store mængde skriftlige kilder, Brabrand-Årslev Lokalarkiv har fået indleveret i løbet af lokalarkivets 40-årige levetid, har især Børge Nielsen foretaget en lang række interviews med lokale borgere om, hvad de har kunnet huske fra den tid.
Disse interviews er skrevet ud og indgår også i materialesamlingen, Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen har kunnet trække på ved tilblivelsen af bogen.
”Vi håber lidt på, at når vi nu fortæller de her historier, så kommer der måske nogle flere og fortæller os, hvad de ved. Der findes med garanti en masse viden, vi ikke kender til. Blandt andet har vi næsten ingen fotos fra Brabrand i den periode”, siger Lars Nikolajsen.
I den kommende tid, frem mod 75-års-jubilæet for befrielsen, skriver Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen en række artikler om hverdagslivet i Brabrand under den tyske besættelse. Artiklerne vil blive bragt her på Vores Brabrand.