Gennem mere end 180 år har Tousgaard tronet på toppen af Brabrand. Gennem Gellerups omskiftelige historie har ”Den hvide gård med den røde lade” spillet en central rolle i lokalområdet. Nu skal gårdens historie samles, og i den forbindelse eftersøges oplevelser på og med gården.
Har du arbejdet på Tousgaard, mens den stadig var et driftigt landbrug? Eller har du oplevelser fra gårdens forskellige perioder som hjemsted for arkitekt Knud Blach Petersens tegnestue, administration for Brabrand Boligforening – eller de utallige aktiviteter der gennem Gellerupparkens historie har foregået i bygningerne?
Så er dit materiale og dine minder efterspurgte af Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, der sammen med byvandrer og formidler Pernille Helberg Stentoft og afdelingsformand i Toveshøj, Anett S. Christiansen, er i gang med at samle gårdens historie. Andre aktører er Helle Hansen, Elsebeth Frederiksen, Esben Trige, Hanne Østergaard og Esther Engrob.
Sammen planlægger de en udstilling om Tousgaard, der skal være klar til åbning søndag d. 14. april. Udstillingen hører i første omgang hjemme på Gellerup Museum, men vises senere på Gellerup Bibliotek og i Laden, der ligger i Tousgaardens tidligere sidebygninger.
Desuden skriver projektets hovedkræfter sammen Tousgaards historie i en udgivelse, der også udkommer i april.
Blev kaldt ”arkitektgården”
Det er ikke småting, Tousgaard gennem årene har måttet lægge mure til. Gården ligger stadig, hvor den for lidt over 180 år siden blev bygget. På sydsiden af Edwin Rahrs Vej ligger stuehuset, mens sidebygningerne – i dag kaldet Laden – ligger nord for den stærkt trafikerede vej.
Tilbage i 1840 kastede Niels Buch, som var gårdejer nede i Brabrand, sin kærlighed på bakketoppen, der dengang gik under navnet “Tous jorde”, med den smukke udsigt over Aarhus Ådal.
Det var et såkaldt overdrev, hvor Lyngbygård Gods havde heste og køer til at gå og græsse. Godset dyrkede endnu ikke jorden, men da Niels Buch havde overtaget området og anlagt Tousgaard, gik han i gang med at dyrke jorden i området, der senere skulle blive til Toveshøj og den nordlige ende af Gellerupparken.
Siden blev gården overtaget af hofjægermester og tobaksfabrik-indehaver Iver Peter Theodor Qvistgaard, som i øvrigt også har lagt navn til Qvistgaardsvej midt i Brabrand.
Og senere igen – i 1909 – blev den overtaget af Søren Pedersen, som overdrog den til sin søn Johannes Pedersen. Han drev sammen med sine sønner Tousgaard frem til 1963, hvor det var slut med landbrug på toppen a Brabrand.
De fleste af arealerne var da overtaget af Brabrand Boligforening, og arkitekt Knud Blach Petersen rykkede ind i gårdens bygninger med sin tegnestue. Her kunne han med sine medarbejdere sidde og skue ud over de marker, der de kommende år skulle blive bebygget med Gellerupparkens mange boligblokke.
Af naturlige årsager fik gården i de årtier tilnavnet ”arkitektgården” – men i 1978 fik Tousgaard igen nye beboere, da Brabrand Boligforening flyttede ind.
”Fantastisk aktivitetsniveau”
I 2011 blev det igen nye tider for den gamle gård, der efterfølgende blev til Foreningernes Hus, samtidig med at gården også husede Samvirket og Det Boligsociale Hus – og dannede rammer om et farvestrålende udpluk af Gellerups og Toveshøjs righoldige foreningsliv.
Fotoklub, filmklub, ølbryggerlaug og mange andre foreninger fik til huse i den gamle Tousgaard. Det samme gjorde blandt andet diskoteket Vindstyrke 12.
”Der var et helt fantastisk aktivitetsniveau. Konstant blev der stiftet nye foreninger, kan vi se, og beboerne i området blev inviteret til at være med,” fortæller byvandrer og formidler Pernille Helberg Stentoft, som de seneste år har haft talrige lokale skoleklasser med på besøg på gården.
Fra Johnny Madsen til Frits Helmuth
Men ikke nok med det: Der blev også holdt en masse koncerter på Tousgaard hvor blandt andre Povl Dissing, Johnny Madsen og Lars Lilholt har spillet.
”Når man ser den liste over folk, der har underholdt derhenne… Hvert eneste år kom der 3-4 stykker af tidens store navne til Tousgaarden. Ja, selv Frits Helmuth har været der sammen med musikeren Karsten Vogel. Det var ret fantastisk, at sådan et lille sted herude har kunne tiltrække folk af den kaliber,” siger Lars Nikolajsen, som har pløjet talrige årgange af Brabrand Boligforenings blad, Skræppebladet, igennem for omtaler af arrangementer.
Han nævner også et andet centralt initiativ tilbage i 1990´erne, GelleGuf:
”Det var en slags folkekøkken, hvor folk skiftedes til at komme og røre i gryderne, og hvor der blev serveret alt fra medisterpølse til kylling i karry. Det var en god og billig løsning for mange af lokalområdets beboere, der ikke havde så mange penge. Og man var mange om at stå for GelleGuf,” fortæller Lars Nikolajsen.
Sammen med Pernille Helberg Stentoft og afdelingsformand i Toveshøj, Anett S. Christiansen, inviterer Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv alle, som har historier at fortælle om Tousgaarden – eller har fotos eller andre dokumenter liggende fra gårdens farverige historie – til at dukke op på lokalarkivet på Gellerup Bibliotek mandag d. 5. februar i tidsrummet kl. 10-14.
Læs også:
Han har samlet historien om Gellerups ældste bygning Tousgaard