Lars Meldgaard er en af veteranerne i Skovgårdsparken. Til næste år er det 60 år siden, han flyttede ind på Sigridsvej sammen med sin familie. Som formand for den lokale afdeling af boligforeningen AAB følger han på nærmeste hold arbejdet for at slippe af ”den rådne liste”. Parallelsamfundslisten.
Han husker tydeligt 1. december sidste år. Pludselig ringede en journalist fra DR og bad om et interview.
”I er kommet på parallelsamfundslisten,” forklarede journalisten.
”Hvad for en liste”, spurgte Lars Meldgaard. Han fattede ingenting og troede, journalisten havde ringet forkert.
“Det var jeg sgu´ ikke forberedt på,” siger Lars Meldgaard i dag. Han ryster lidt på hovedet. Han synes stadigvæk, det er lidt skørt, at Skovgårdsparken nu pludselig igen er på Social- og Boligministeriets såkaldte liste over parallelsamfund.
Parallelsamfund er af ministeriet defineret som udsatte boligområder, som samtidig har mere end 50% beboere, som er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande.
Andelen af de 1445 beboere i Skovgårdsparken, som er i arbejde, er ellers betydeligt højere end ministeriets grænse. Problemet er i stedet, at tallene viste en lidt for høj andel af beboere uden anden uddannelse end grundskolen. Og at antallet af dømte beboere ligeledes er en smule over grænseværdien.
”Vi synes jo, det er åndssvagt, at vi skal være på den liste. Skovgårdsparken er et fredeligt boligområde. Det kan godt være, nogle af rødderne herfra begår kriminalitet, men det er foregår andre steder,” siger 72-årige Lars Meldgaard.
Han har været til møde med politimesteren, som fortæller, at Skovgårdsparken har en historisk lav kriminalitet. I år har der været et enkelt indbrud.
”Vi har otte personer, der er dømt for kriminalitet, og det er to mere end tidligere. Samtidig var to-tre unge herfra droppet ud af deres uddannelser. Det var nok til, at vi kom på listen igen.”
Han glæder sig samtidig over den boligsociale indsats, der nu er sat i gang i Skovgårdsparken. To medarbejdere, Masud Turkzeban og Martin Fredsted Kjær, er ansat som en del af Det Boligsociale Hus i Gellerup og er i fuld gang med at sætte aktiviteter i gang i boligområdet.
”De to fyre, de tonser jo bare løs. Vi er i rigtig gode hænder.”
Flyttede ind i nybygget blok på Sigridsvej
Lars Meldgaard har levet det meste af sit liv i Skovgårdsparken. Han flyttede som 13-årig sammen med sin familie i 1964 ind i den nyopførte boligblok på Sigridsvej.
På det tidspunkt var Gellerupparken endnu bare en idé, og området på den anden side af Sigridsvej lå som en bar mark.
Når Lars skulle til fodbold i Fuglebakken, stoppede Sigridsvej et stykke oppe ad bakken ved Astridsvej. Derfra måtte han cykle i markskellet op til Ryhavevej.
”Min kone er godt nok fra Åbyhøj, men vi har jo boet her i området sammen nærmest altid, og vi kunne aldrig drømme om at flytte fra Brabrand,” siger Lars Meldgaard, som til næste år kan fejre 60 års jubilæum i Skovgårdsparken.
Godt nok flyttede familien ind i 1964, men det er 1965, man regner som jubilæumsåret, som han deler med 13 andre beboere.
For 10 år siden var de fleste med til at fejre 50 års-jubilæet ved en storslået fest på Høver Kro. Siden er flere af deltagerne fra dengang gået bort, og Lars Meldgaard regner ikke med, at der bliver råd til en fejring på samme måde som for 10 år siden.
Sigridsvej har været som Kongeåen
Selvom det kun er Sigridsvej, der adskiller Skovgårdsparken fra Gellerupparken, har de to boligområder historisk set været anset som to vidt forskellige størrelser.
”Sigridsvej er jo nærmest ligesom Kongeåen,” smiler Lars Meldgaard.
Der har altid været langt over på den anden side. I Skovgårdsparken kendte man hinanden – men kunne sagtens bo her i mange år uden at sætte sine ben i Gellerupparken. Stort set.
”Jeg har jo gået ovre i Gellerupparken en stor del af min tid. Nogen gange var min kone nervøs for mig, men jeg har nærmest aldrig oplevet problemer.”
Lars Meldgaard er uddannet elektriker og lavede blandt andet el på den første boligblok, der blev opført på Dortesvej.
Han var i masser af år ansat i det daværende Vinkler El i Brabrand. Da det blev overtaget af Mariendal El-Teknik, gik der ikke lang tid, før Lars Meldgaard sagde op uden varsel.
”Jeg havde ikke haft tid til at undersøge, hvordan man kom på efterløn. Så da Brabrand Boligforening ville ansætte mig, besluttede jeg at tage halvandet år – og så et ekstra år med tre arbejdsdage om ugen,” fortæller Lars Meldgaard, som gik på pension for seks år siden.
Fint samarbejde mellem de to boligforeninger
Både AAB, som Lars Meldgaard er formand for, og Brabrand Boligforening har boliger i Skovgårdsparken. Det er tit svært for tilflyttere og besøgende at forstå opdelingen i de to afdelinger – men Lars Meldgaard forklarer, at AAB ejer de 152 lejligheder i de seks blokke, der vender gavlen ud mod Sigridsvej. De øvrige blokke tilhører Brabrand Boligforening.
Og så hører de 39 rækkehuse på den anden side af Røgelvej også med. Lars Meldgaard har de seneste 15 år boet med sin kone i et af dem.
De to afdelingsbestyrelser har gennem årene haft et fint samarbejde og har delt udgifterne til fælles faciliteter. Sammen arrangerer de fastelavn, halloween, sommerudflugt og pensionisternes julefrokost. Det går helt uden problemer.
Lars Meldgaard blev første gang formand for afdelingsbestyrelsen i AAB i 2015 og havde posten frem til 2018. Men i 2022 var der brug for ham igen, og han sagde ja til at tage endnu en tørn. Hans kone Jane er ligeledes en del af bestyrelsen.
Efter at Skovgårdsparken kom på parallelsamfundslisten, har han deltaget i et væld af møder. Han kan tælle flere end 50.
”Jeg prøver at deltage i dem alle. Beboerne spørger jo til det,” siger Lars Meldgaard, som ligeledes har andre forenings-opgaver. Blandt andet er han kasserer Dansk Arbejder Idræt i Midtjylland.
”Det er jo både godt og skidt, at vi er kommet med i det her. Vi har brugt så mange penge på at renovere alle lejlighederne, og området fungerer jo rigtig godt. Det ville være helt skørt, hvis vi pludselig skulle fjerne 40 procent af Skovgårdsparken. Det ville svare til stort set alle blokkene på Sigridsvej.”
Skovgårdsparken var i en årrække frem til 2020 på den samme liste, men blev så fjernet, fordi området var inde i en positiv. Nu gælder det om hurtigst muligt at komme af den igen. Blandt andet er der stort fokus på at understøtte børn og unge i at klare sig godt i skolen og fastholde dem på ungdomsuddannelserne.
”Der er jo nogle, der har det svært ved at gå i skole. Tallene viser vist, at der var tre der droppede ud. Det er så små tal, og så endte vi alligevel på den rådne liste en gang mere. Nu skal vi prøve, om vi kan blive bedre til at fastholde dem.”
Hans mange år i Skovgårdsparken har lært ham, at masser af unge har haft det svært i skolen – og så er de alligevel endt som dygtige håndværkere. Nogle af dem er nu selvstændige og har flere folk ansat.