Både i kærlighedslivet og i erhvervslivet er det vigtigt at kunne sanse sig selv og møde den anden åbent og kærligt. Trine Dupont og Jørn Uhrenholt fra Brabrand har skrevet en bog om, hvordan seksualiteten hænger sammen med vores kreativitet og spiritualitet.
Der er ikke noget, Trine Dupont og Jørn Uhrenholt er bange for at tale om. Heller ikke seksualiteten som en særlig livskraft, der både kan være med til at dræne os for kræfter og omvendt kan frigøre energi.
Vi sidder i kolonihavehuset i Rugholm Haveforening og taler om den personlige rejse, de selv har været på frem mod udviklingen af den helt særlige faglighed, de beskriver i deres nye bog, ”Berørt – seksualitet som livskraft”.
De er ikke bange for at bruge sig selv som eksempler: De har selv været gennem forløb, der kan minde om mange af deres klienters. De var begge kørt fast i en hverdag, der drænede dem for energi, da de mødtes i psykoterapien og sammen både fandt vejen til en ny måde at arbejde fagligt og til et mere velfungerende kærlighedsliv.
Deres massageform, hvor både de og klienterne er nøgne, er utraditionel. Men det er deres eget familieliv også: Trine og Jørn er både kolleger og kærlighedspartnere. Samtidig er Trine gift med Morten, der også har en partner uden for ægteskabet. Hver især har Trine og Jørn store og voksne børn.
Solgte huset og lagde sit liv om
Både Trine og Jørn fortæller om tidligere ubalancer i deres liv. Jørn har en baggrund som økonom og selvstændig inden for it-branchen. Han tjente mange penge, men havde det ikke særlig godt:
”Jeg arbejdede sindssygt meget. Jeg kunne mærke, hvordan min krop og hele mit system sagde fra. Jeg havde en kæmpe løn, men jeg var virkelig slidt og kunne ikke fokusere på det, der virkelig var vigtigt. Jeg var nødt til at gøre noget,” siger han.
Han besluttede at lægge sit arbejdsliv helt om og vægte helt andre ting i livet. Den store villa i Malling blev solgt, og han valgte i det hele taget at skalere sin materielle livsstil helt ned for i stedet at søge større intimitet og nærhed. Blandt andet uddannede han sig til psykoterapeut og massør.
”Jeg var oppe i hovedet hele tiden”
I 17 år var Trine lærer på Engdalskolen – indtil for syv år siden. Da hun havde sendt en 9. klasse godt afsted, besluttede hun sig for at prøve noget andet.
”Jeg var glad nok for at være lærer, men når jeg fik ferie, kunne jeg mærke, at der var noget andet, der trak i mig.”
Hun er uddannet psykoterapeut og har altid været optaget af det relationelle – i virkeligheden mere end at stå foran tavlen og undervise. Blandt andet stod hun i sin tid på Engdalskolen for en åben rådgivning af de ældste elever.
”En del mennesker bliver udmattede af at spekulere over alting, og sådan havde jeg det også selv, før jeg begyndte at arbejde med de her ting. Jeg var oppe i hovedet hele tiden, for eksempel hvis jeg stod foran en svær samtale på skolen. Det var utrolig udmattende. Nu er jeg mere afspændt og har fundet en bedre måde at bruge min energi på,” siger Trine.
Hendes store interesse for seksualitetens betydning opstod for 12-13 år siden. Her startede hun sammen med sin mand, Morten, en personlig proces, der resulterede i det åbne forhold, de i dag lever i.
”Vi var begge to sikre på, at vi ville forblive sammen, men det stod også klart, at vi måtte finde en ny vej. Jeg var nødt til at gå i terapi og blev her ledt på sporet af tantramassage, som jeg aldrig før havde beskæftiget mig med.”
Det var under det forløb, at hun mødte Jørn.
Sanselig erkendelse
De tilbyder blandt andet det, de kalder sanselig erkendelse, som er en terapeutisk samtale efterfulgt af en helkropsmassage, der er inspireret af tantramassagen. Her arbejdes der typiske med temaer inden for sanselighed og seksualitet, men andre terapeutiske emner som skam, ensomhed, stress, præstationsangst og depression optræder også.
”Det handler om nærhed, ømhed, intimitet og evnen til at overgive sig til livet. Det er selve følelsen af at være et levende, vibrerende og forbundet væsen,” skriver de i indledningen til bogen.
Det er ikke særlig almindeligt at snakke om seksualitet. Vi snakker rigtig meget om køn og om almindeligt samliv. Men vi snakker ikke særlig meget om hverken døden eller seksualiteten.
De lægger ikke skjul på, at ”Berørt” er en fagbog for især sexologer og psykoterapeuter. Dog uden dermed at sige, at andre fagfolk skal arbejde på samme måde som dem. Langt hen ad vejen handler det om at få et sprog for seksualitet og begynde at snakke om det.
“Vi synes, det er på tide, vi begynder at snakke om seksualitet på en personlig måde, der handler om, hvordan vi rent faktisk sanser os selv og sanser lyst. Det hører vi sjældent om, selvom sex ellers fylder en del i mediebilledet”, siger Jørn.
De har skrevet bogen, så den kan læses af alle. I bogen sætter de ord på noget af det, der ofte er svært at snakke om. Hvordan sanses lyst egentlig? Hvordan mærker man en grænse og udtrykker den?
“Vi arbejder med berøring uden et bestemt mål, dvs. det handler ikke om metoder og teknikker til bedre sex, men meget mere om at lære at sanse sig selv og komme til stede her og nu, “ siger Trine.
Befinder sig godt i et personligt univers
Trine og Jørn bruger sig selv meget og tager ofte udgangspunkt i personlige historier.
“Vi jokker også i spinaten,” smiler Jørn, “og det kan være meget frigørende at blive mødt ligeværdigt, som de uperfekte mennesker vi alle er.”
”Jeg kan mærke, at jeg befinder mig bedre i det personlige univers end i det rent faglige. Jeg ved, at mange har det lige omvendt, men jeg slapper mere af, når jeg ikke skal præstere fagligt, men hvor mine personlige erfaringer er en del af min faglighed” tilføjer Trine.
Mange vil gerne sanse sig selv mere
Klienterne er meget forskellige, både når det gælder alder og baggrund og deres motiv for at møde op. Nogle har specifikke problemer i seksualiteten, og andre ønsker at sætte en ny retning for deres liv og tænker, at sanselig erkendelse kan være vejen. Jørn og Trine smiler, når de fortæller om en 82-årig dame, som bemærkede, at ”Jeg ved ikke, om jeg er her efter jul, så jeg er nødt til at prøve det nu”.
”Folk vil gerne ind og mærke lidt mere lyst. Sanse sig selv mere. Komme ud af nogle forestillinger, de rumler med i hovedet og være mere i kroppen. Mange har tænkt over det længe, men den store barriere er ofte at få taget kontakt.”
Meget tydelig etik
Som nævnt er både massør og klient nøgne under forløbet, der også omfatter massage overalt på kroppen, men, understreger de, der er ingen sex eller samleje:
”Der er tale om berøringer på en helt anden måde, og vi har en meget tydelig etik om, hvad der kan foregå, og hvad der ikke kan foregå. Det er meget tydeligt, hvad rammerne er, og etikken optræder derfor også som det allerførste afsnit i bogen.”
Trine forklarer bogens undertitel – ”seksualitet som livskraft”: Det ikke er fordi, man skal gøre noget bestemt med seksualiteten, men man skal være bevidst om, at man har den med sig overalt. Du kan gå en tur langs Brabrandsøen, trække vejret helt ned i dit skød og komme i kontakt med hvordan lyst skyller igennem kroppen på dig, forklarer hun.
”Det giver mig samtidig en bevidsthed om min fysiske tilstand, og jeg får nogle valgmuligheder og noget frihed til at agere i mange situationer, når jeg sanser min krop mere. For eksempel kan man godt mærke, at man bliver sur, når en anden kunde snyder sig foran i køen i Rema 1000. Men så ved man, hvad det er, der sker, og man kan reagere opmærksomt på det.”
Seksualitetens betydning
Seksualiteten var deres vej ind i deres nuværende faglighed, og problemer med og i seksualiteten fylder også en del hos deres klienter. Nogle har for lidt og nogle for meget lyst, og føler at de hænger fast i nogle mønstre, uden at de ønsker det.
”Seksualiteten er en vanvittig god træningsbane, hvor vi finder ud af, hvad det er det for nogle processer, der går i gang i vores krop. Her bliver tingene meget tydelige – hvis vi vil se dem. Og så breder det sig ud i vores kreativitet og spiritualitet,” siger Trine, og Jørn supplerer:
”Berøring og fysisk kontakt i det hele taget er en del af vores livskraft. Ofte trækker vi på dét, når vi virkelig bliver optaget af noget.”
”Vi bliver tit mødt med, at seksualitet da handler om, at først skal du ha´ noget, og så skal jeg ha´, og så lægger vi os til at sove… Hvis man i stedet slipper den forestilling, så åbner man for et festfyrværkeri af sansning uden et mål. Vi kan naturligvis opleve det på forskellig måde, men jeg kunne mærke, at jeg ”kom hjem” i min seksualitet, og at det så åbnede for noget andet også.”
Vi er ikke magikere. Det er samtalen, der flytter noget, bare ved at nuancere sproget og sætte nogle andre ord på.
For Trine og Jørn er seksualiteten og det sanselige samtidig indgangen til et generelt øget velvære. Når man føler overskud i det sanselige, tør man lidt mere og så tager man også fat på de andre ting, der hæmmer én i hverdagen.
Det kan være helt banale ting, der vender tilbage i faste mønstre og sluger energien – for eksempel irritation når børnene spørger efter slik midt i ugen:
”Det er jo ikke sådan, at vi ”får mere energi”, men vi kan arbejde på at undgå, at hverdagssituationer dræner os for den energi, vi har,” forklarer Jørn.
Et ja- og nej-sprog
Ofte står der forskellige ting i vejen for at leve det liv man gerne vil, og derfor er det personlige terapeutiske udviklingsarbejde ligeså afgørende som berøringen. Herunder er et emne som grænser meget vigtigt. Hvordan siger jeg nej, og hvordan siger jeg ja? Og hvad betyder de to ting for mig? Hvordan lærer jeg at sanse mig selv?
De taler om oplevelsen af at mærke ordentligt efter, hvad man har lyst til – og lære at sige fra, når man ikke har lyst.
”Der er ofte et pres, enten udefra eller indefra, der fortæller, at der er noget her, der ikke fungerer. Det kan være dét, der bliver optakt til stress eller en depression,” siger Trine.
De har udviklet et ja- og nej-sprog, der hjælper med at skabe tydelighed inden i sig selv og over for andre mennesker.
Det er her, ordet ”nej” kommer ind i billedet. Hvis vi får modet til at sige nej til andres ønsker og krav, kan vi sikre, at energien i stedet bliver brugt til at sige ja.
Det ligger i sproget, forklarer Trine og Jørn. Det er simple ord, der nuancerer samtalen og giver mulighed for, at vi kan være tro mod os selv og sige fra.
På den måde kan bogen også læses som en håndbog i bæredygtig ledelse. Den beskriver en måde at kommunikere på, der giver plads til den enkelte og ikke dræner hverken ledelse eller medarbejdere for energi.
”Det er i virkeligheden det samme, der foregår i seksualiteten som på en arbejdsplads, hvor vi sætter rammer for hinanden. Det er i virkeligheden også et ledelsessprog, og en måde, man som person kan stå ved sig selv og det, man brænder for,” siger Jørn.
Læs også:
Trine og Jørn fra Brabrand udgiver bog om seksualitet som livskraft