Beboere, frivillige og professionelle aktører i Gellerup og Toveshøj tog tirsdag aften varmt afsked med politikommissær Jens Espensen, som efter 11 år som chef for lokalpolitiet i Gellerup stopper om få uger. Det skete blandt andet med stående klapsalver og en hjemmeskrevet sang på melodien ”Folk og røvere i Kardemommeby”.
”I de 11 år jeg har været her i Gellerup, kan jeg ikke huske, at her har været så stille. Og det er jo blandt andet takket være jer.”
Sådan indledte politikommissær Jens Espensen tirsdag aften sin sidste beretning på kvartalsmøde i Samvirket, der er et samarbejde for frivillige og professionelle aktører i Gellerup og Toveshøj.
Det blev en rørende afsked – både for Jens Espensen og de mange, han har samarbejdet med gennem årene.
”Da jeg startede herude, var folk vældig vrede på politiet. Det var hårde tider med smadrede ruder og graffiti. Og vi var 14 politifolk, hvoraf de 7 ikke havde lyst til at være her. Det var meget uhensigtsmæssigt det hele, og jeg spurgte mig for, hvordan vi kunne komme videre. Svaret var, at man burde starte med at respektere de borgere, der var herude”, sagde Jens Espensen i en kort tale, som han rørt måtte afbryde et par gange.
Et stort træ i skoven
Fritids- og ungdomsskoleleder Anders Glahn roste Jens Espensen for gennem årene altid at optræde venligt – men fast og konsekvent:
”Du har været et stort træ i skoven herude. Hver gang, der har været problemer, har du stået klippefast, som en topprofessionel politimand. Det var vi ikke vant til, da du kom. Det var derfor, du fik alle de tæsk. Vi kan kun lykkes, hvis vi respekterer, at vi har forskellige roller. En betjent er en betjent og en pædagog er en pædagog. Man skal være klar og tydelig.”
Samtlige cirka 60 tilhørere rejste sig herefter og klappede endnu en gang taktfast af Jens Espensen.
Endelig havde Helle Hansen, som gennem mange år har været frivillig ildsjæl i området, sammen med præst Niels Hviid, Gellerup Kirke, skrevet en fællessang på melodien ”Folk og røvere i Kardemomme By”.
122 konfiskerede køretøjer
Jens Espensen fik dog også givet den vante status på kriminaliteten i området. Og der havde som nævnt været forholdsvis roligt i Gellerup de seneste måneder.
På et enkelt område har politiet dog fortsat travlt: I samarbejde med færdselspolitiet gennemfører man hver måned to-tre kontrol-aktioner. Og hver gang med mellem 30 og 50 sager som resultat. Der bliver uddelt masser af klip i kørekortet for blandt andet over for rødt, køre for hurtigt eller andre forseelser.
”Af de personer, vi i forvejen har kendskab til, er der ikke flere tilbage med kørekort. Men de kører jo alligevel, og så konfiskerer vi deres biler. Man tænker, at de på et tidspunkt må løbe tør for køretøjer. Men der er åbenbart flere der ude. Så vi bliver ved”, lovede han.
Han kunne berette, at politiet ind til nu i 2018 har konfiskeret 122 køretøjer.
Nu tør p-vagterne godt komme til Gellerup
Han har også haft en gruppe af Aarhus Kommunes parkeringsvagter med på rundtur i Gellerup-området. Det forlød, at parkeringsvagterne følte sig utrygge i området, og derfor ville Jens Espensen vise dem, hvor fredeligt, der er.
”Vi gik en tur i området, og alle hilste venligt på dem. ”Er der virkelig sådan her”, spurgte de, og det kunne jeg jo bekræfte. Så nu kan man forvente, at der vil blive gjort op med ulovlig parkering”, meddelte han.
I første omgang vil folk få en advarsel, og herefter vil der blive delt bøder ud for ulovlig parkering.
Der er afskedsreception for Jens Espensen d. 11. december kl. 15-17 i E&P Huset på Karen Blixens Boulevard.
Læs også portrætinterviewet med Jens Espensen: “Man får kun respekt ved at vise respekt”