
Siden 2008 har Idris Nezam drevet købmandsbutikken Købmand Brabrand på Hougårdsvej. Omsætningen falder, og det bliver stadig sværere at leve af butikken. En af de faste kunder, Henrik Ræder Clausen, opfordrer nu de lokale beboere til at handle mere i butikken.
Det er en lun, stille april-aften. Vi sidder på stenkanten uden for butikken, kun afbrudt af sporadiske kunder, der skal hente en pakke eller købe cigaretter.
Det er en typisk aften for Idris Nezam, som i 14 år har drevet butikken. Syv dage om ugen fra kl. 8.30 om morgenen til kl. 21 om aftenen.
Tilstrømningen af kunder er sådan set fin nok. Selv i timen før lukketid stopper en bil jævnligt foran butikken, og lokale børn smutter forbi for at købe slik. Problemet er bare, at det ikke giver en ret stor indtjening for købmanden.
Det vil Henrik Ræder Clausen gerne hjælpe med at gøre noget ved. Han bor selv lidt længere henne ad Hougårdsvej og går tit hen ad fortovet for at købe sine fornødenheder i butikken og få en snak med købmanden.
”Det er i gå-afstand, og jeg vil gerne gøre mit til at holde gang i den lokale butik. For mig er det lidt mere personligt at købe ind her end i Netto. Det betyder noget for et byfællesskab, at vi har vores egen butik. Det gør det til et rarere sted at bo,” siger Henrik Ræder Clausen.
Rart at man kan gå til købmanden
Han har nu planer om at øge sine indkøb i butikken for at støtte købmanden. Blandt andet brød, pålæg og toiletartikler.
”Selvfølgelig er det en begrænsning, at butikken ikke har så mange friskvarer. Men der er et godt udvalg af mejerivarer, en udmærket frysedisk, og udvalget af øl og vin er rigtig fint,” siger han.
”Ja, varerne er måske lidt dyrere, men jeg vil gerne støtte, at butikken kan overleve, og jeg vil gerne opfordre andre til at gøre det samme. Man får en god vane med at gå hen og hente sine ting her. Og hvis vi får en økonomisk krise og man må sælge den ene bil, så er det rart, at man kan gå hen til købmanden.”
Gennem årene er de to blevet gode venner, som tit får en snak om emner, de begge synes er interessante.
”Idris er en super person, som tænker over mange ting og stiller gode spørgsmål. Vi har haft mange samtaler om for eksempel inflation, statens bureaukrati og andre emner, der interesserer os begge,” siger han.
Hver dag fra kl. 8.30 til 21.00
Han kom til Danmark i 1989 fra Afghanistan, hvor han er uddannet som købmand. I Danmark var det generelt svært at få arbejde, og da det på et tidspunkt så sværest ud, sagde hans onkel Najib, som har været som en far for ham: Så må du åbne din egen købmandsbutik.
Da muligheden viste sig for at overtage butikken på Hougårdsvej, besluttede Idris at slå til. Det var i 2008, hvor Netto og Rema 1000 endnu ikke var kommet til Brabrand.
”Der var en meget større omsætning dengang. Da Netto – og senere Rema 1000 – åbnede, faldt vores omsætning betydeligt. I løbet af de første måneder, efter at Netto var åbnet, overvejede jeg alvorligt at lukke butikken.”
Han valgte at fortsætte, men erkender, at det har været svære år med stadigt faldende omsætning.
”Hvis det fortsætter på den måde, vil jeg ikke længere kunne klare det,” siger han og tilføjer at det er hårdt for kroppen at stå op de mange timer om dagen. Han har fået problemer med knæet.
Han kører fra hjemmet 7.30 om morgenen for at åbne butikken 8.30. De fleste dage er han der til lukketid kl. 21. Når han har haft varer at bringe ud, har han gjort det på hjemvejen og er så hjemme ved 22-tiden.
Hans kone Amena hjælper ofte til nogle timer, når der er spidsbelastning i butikken. Men ellers ser de ofte ikke hinanden før sengetid.
”Vi når da lige at spørge hinanden, hvordan vi har det,” smiler Idris Nezam. Hans to ældste børn læser på universitetet og har erhvervsarbejde ved siden af, mens hans datter i 7. klasse tit kommer forbi på cykel for at snakke.
Har prøvet mange ting
Henrik Ræder Clausen har handlet i butikken siden 2005, altså inden Idris Nezam overtog butikken. Købmanden har fundet en papirlap frem, som Henrik Ræder Clausen skrev kort efter hans åbning i 2008: ”Fandt du ikke hvad du søgte – spørg mig!”
Han skrev sedlen for at hjælpe købmanden med at fortælle, at kunderne altid gerne må spørge efter bestemte varer, hvis de ikke finde det, de leder efter, på hylderne.
”Idris er virkelig flink til at bestille ting hjem, hvis man spørger efter noget bestemt,” fortæller Henrik Ræder Clausen, som selv for nylig ønskede en særlig græsk yoghurt.
Få dage efter stod en pakke med seks styk i køledisken. Han købte den ene – og opdagede få dage efter til sin glæde, at der nu kun var én tilbage.
”Ja, nu er det faktisk lykkedes mig at sælge dem alle seks, så nu har jeg bestilt én pakke mere, forklarer Idris Nezam.
”Jeg har prøvet med mange ting, som jeg ikke får solgt, og så måtte jeg smide varerne ud. Så gav det underskud for mig. Men hvis kunderne har nogle ønsker, vil jeg fortsat gerne prøve at bestille det hjem.”
En svær situation
I det hele taget er det svært for ham at tjene penge. En lille del af omsætningen kommer fra rollen som udleveringssted for pakker. I begyndelsen af 2021 besluttede pakkefirmaet GLS at samle udleveringen i City Vest, hvilket gav stor utilfredshed i lokalområdet. Idris Nezam håber fortsat, at firmaet på et tidspunkt vil ændre beslutningen.
Selve pakkehåndteringen tjener købmanden kun få kroner på. Men det giver kunder i butikken, og de skulle gerne købe nogle flere ting, når de alligevel er der. Men det er svært at holde en avance, han kan leve af.
”Det er en svær situation, hvor jeg må smide en del varer ud, fordi jeg ikke får dem solgt. Hvis jeg sælger varerne billigere, så tjener jeg ingen penge. Og hvis jeg hæver priserne, har jeg ingen kunder.”