I juni besøgte fagfolk fra Teknik og Miljø Hovedgaden i Brabrand for at høre om ideer til fornyelse af bydelens hovedstrøg. Og nu kan det første projekt gennemføres: Kunstner Anne Katrine Graah Rasmussen vil sammen med elever og klubmedlemmer fra Engdalskolen gøre tunnelen til J.P. Larsens Vej flot og farvestrålende.
Drømmen lever om en fornyet Hovedgade, der er mindre domineret af gennemkørende biler og har plads til, at børn og voksne kan opholde sig i gaden.
Borgerne i den såkaldte Hovedgade-gruppe har mange ideer til, hvordan det kan ske, men så stort et projekt skal forberedes grundigt, og timingen skal være på plads i forhold til anden anlægsarbejde på stedet.
Først når store gravearbejder i gaden om få år alligevel skal gennemføres, er det realistisk at realisere nogle af ideerne.
Men alligevel sker der nu noget: På rundturen med repræsentanterne fra Teknik og Miljø udpegede Hovedgadegruppen tunnelen op til J.P. Larsens Vej som et af de byrum, der trænger til fornyelse. Og det er et projekt, som nu kan gennemføres med penge fra Bedre Byrum i Aarhus Kommune.
”Det er et rigtig godt projekt, som vi meget gerne vil gennemføre her i september, hvor der i forvejen er Brabrand Kulturuge,” fortæller inddragelseskonsulent i Teknik og Miljø, Cate Bang Fløe.
Lyden af fuglefløjt
Kort før sommerferien annoncerede Hovedgadegruppen og Aarhus Kommune via bl.a. Vores Brabrand efter kunstnere, som havde lyst og ideer til at give sig i kast med projektet. Hele 10 kunstnere henvendte sig, og de fik alle en hjemmeopgave:
”Vi var blevet fortalt, at det blandt andet er lyden af fuglefløjt, der kendetegner Brabrand. Så vi sendte en opgave ud til kunstnerne, der skulle beskrive, hvordan de ville fortolke fugle-temaet i tunnelen,” forklarer Cate Bang Fløe.
Billedkunstneren Anne Katrine Graah Rasmussen blev udvalgt som den kunstner, som på den mest rammende og interessante måde fortolkede fugle-temaet.
Desuden har projektet får opbakning fra Engdalskolen, hvor lærer Tina Elmbæk sammen med sine elever i 1. klasse er klar til at bidrage til projektet. Også andre elever på skolen kan være med til at sætte deres præg på tunnelen med deres personlige fugl, fortæller Tina Elmbæk.
”Man kan se Brabrand i valget af farver”
Mens Teknik og Miljø sørger for at højtryks-rense tunnelen for skidt og snavs og beskære beplantningen, så maler og kunstner kan komme til, er eleverne sammen med billedkunstner Anne Katrine Graah Rasmussen i gang med at planlægge, hvordan de mange fugle på tunnelens loft skal se ud.
Malerarbejdet kommer til at foregå i samarbejde med det lokale malerfirma Helge & Michael Jørgensen.
”Man kan virkelig se Brabrand i valget af farver. Der bliver noget grønt fra skoven, noget blåt fra søen og andre farver, der fører tilbage til bydelen. Desuden bliver der en fortolkning af vejnettet i Brabrand, der gør, at man sikkert kan genkende en del i kunstværket,” siger Cate Bang Fløe.
Hun er i øvrigt glad for, at så mange af de mennesker, hun har mødt i området i forbindelse med projektet, allerede har hørt om det og glæder sig til det.
”Det er kun blevet positivt modtaget. Og jeg tror også, det bliver rigtig godt. Håbet er, at vi kan gøre tunnelen til et spændende sted i byen og dermed mere indbydende og tryg at færdes i.”
Grundig forberedelse af projekt med Brabrand Torv
Desuden var der i Hovedgadegruppen ønske om også at få udviklet Brabrand Torv, der ligger ved shawarmabaren på Hovedgaden 33. Da Vores Brabrand skrev om vandkunsten på torvet, reagerede mange med et ønske om, at kunstværket bliver bevaret.
Det er i Hovedgadegruppen derfor besluttet, at der ikke skal gøres noget her, før der har været en grundig inddragelsesproces om, hvad den helt rigtige løsning er ved torvet i forhold til at skabe et levende mødested i byen.
Teknik og Miljø fortsætter i øvrigt samarbejdet med Hovedgadegruppen i forhold til det lange seje træk omkring den store vision for en revitalisering af Hovedgaden.
Læs også:
Teknik og Miljø på besøg i Hovedgaden: Nu kommer der en plan for gadens udvikling