Skjoldhøjkollegiet lever og har det godt! Lørdag d. 26. august fejrer kollegiet 50 års fødselsdag med masser af aktiviteter, hvor alle er velkomne. Blandt andet vender Peter A.G. tilbage til kollegiet, hvor han i de tidlige år optrådte talrige gange med Gnags.
”Danmarks bedste kollegium”. Således blev Skjoldhøjkollegiet beskrevet i Århus Stiftstidende ved indvielsen i 1973. Brabrand-Sønder Årslev Kommune vedtog opførelsen af det enorme kollegium med 900 værelser og 50 lejligheder lige før kommunesammenlægningen i 1970, og Friis & Moltke stod for tegningerne i samarbejde med arkitekt Knud Blach Petersen.
Allerede et halvt år efter åbningen drev de sorte skyer dog hen over det nordvestlige Brabrand med trusler om økonomisk konkurs og store protester på grund af huslejestigninger.
50 år efter er de økonomiske problemer bestemt ikke løst, og kollegiet slæber rundt på en solid gæld. Men kollegiet danner stadig rammen om et helt særligt fællesskab, hvor mange hundrede mennesker har deres hjem – og tidligere beboere føler sig knyttet til stedet, flere år efter at de er flyttet derfra.
Det skal fejres. Lørdag d. 26. august holder Skjoldhøjkollegiet 50 års jubilæumsfest, hvor både nuværende og tidligere beboere og alle andre interesserede er velkomne.
”Vi vil gerne vise de mange positive sider af Skjoldhøjkollegiet frem og fortælle nogle af de mange historier, der knytter sig til kollegiet. Det er jo et sted, som mange mennesker har positive minder fra,” siger en af arrangørerne, 32-årige Pascal Grooters.
Han har selv boet syv år på Skjoldhøjkollegiet. Selvom han for fire år siden flyttede til Tilst, er han stadig aktiv på kollegiet i flere sammenhænge.
”Mange af mine venner bor her endnu, og jeg kan godt li´ at være med til at skabe rammerne for, at kollegiet stadig er et fedt sted at bo,” siger han.
27-årige Mads Rundstrøm har boet på Skjoldhøjkollegiet ad to omgange. Første gang boede han sammen med sin daværende kæreste og var ikke særlig aktiv. Det ændrede sig, da han senere flyttede tilbage.
”Jeg bor i en rigtig god opgang, hvor der er et virkelig godt fællesskab. Vi har blandt andet fællesspisning, ser film sammen og holder både for- og efterfester,” fortæller han.
”Og så er der et fedt foreningsliv herude. Det er her, jeg har mine bedste venner. Nogle er næsten mere familie end min rigtige familie,” tilføjer Mads Rundstrøm, som er formand for kollegiets bestyrelse samt for beboerrådet, den lokale brugs, og medlem af musikforeningens bestyrelse.
Ud over musikforeningen er der et rigt foreningsliv bestående af brætspilsforeningen Skjoldborgen, skakklubben Skjoldhøgene, en ølbryggerforening og meget andet.
Gnags indledte og afsluttede turnéer på Skjoldhøjkollegiet
Blandt de mange historier om Skjoldhøjkollegiet fylder kollegie-baren rigtig meget. Ud over at være stedet, hvor der er blevet drukket mange øl i gode med-studerendes festlige selskab, var det også et spillested, hvor store musikalske navne især i begyndelsen af 1980´erne jævnligt kom forbi.
Bifrost, Bjørn Afzelius, Sneakers, Henning Stærk, Big Mama,… og så naturligvis Gnags, der gjorde det til en tradition at indlede og afslutte turnéer på Skjoldhøjkollegiet.
Derfor var det også oplagt at spørge forsanger i Gnags, Peter A.G. Nielsen, om han ville optræde til kollegiets jubilæum. Og det blev hurtigt en aftale.
Jubilæumsfesten er lagt særligt til rette for de mange børnefamilier, der ventes at dukke op. Nuværende og tidligere beboere og deres børn kan se frem til en dag med masser af hygge, hoppeborg, ansigtsmaling og skattejagt på og omkring centerpladsen.
Der bliver desuden god mad og koncerter med flere af kollegiets nuværende bands. De nuværende kollegianere vil sandsynligvis også hygge sig med vikingespil og andre aktiviteter, hvori der indgår alkohol.
Som et udtryk for den særlige ånd, der fortsat trives på Skjoldhøjkollegiet, vil to beboere i løbet af jubilæumsdagen i øvrigt blive gift under Skjoldhøjbuen.
Peter A.G. spiller kl. 16, og den åbne del af jubilæet fortsætter til kl. 22, hvorefter de nuværende beboere og deres gæster flytter festen til kollegie-baren.
Stor interesse fra tidligere beboere
Fra kl. 10 er alle velkomne, og man kan slå sig ned i et hyggeområde med bord-bænkesæt, som kollegianerne fornylig har bygget på en arbejdsdag. Der vil være en bar med forfriskninger, og sandsynligvis kan man møde en masse nuværende og tidligere beboere.
”Vores ultimative mål med festen har været at samle mange tidligere beboere. Og der har virkelig været stor interesse for jubilæumsfesten. Rigtig mange har kommenteret vores opslag på Facebook, og invitationen nåede ud til 44.000 mennesker over hele landet,” fortæller Pascal Grooters.
Arrangørerne har på forhånd bedt om at få tilsendt gamle fotos og andet historisk materiale fra de 50 år. Det har resulteret i en masse spændende illustrationer på det farverige kollegie-liv, og det hele bliver samlet på en udstilling, der også i ugen op til jubilæet i fælleshuset vil være åben i tidsrummet kl. 16-18.
Her kan man også få mere at vide Kasper Heibergs kunstværker, der med støtte fra Statens Kunstfond blev en del af kollegiet ved åbningen i 1973.
Mange aktive beboere præger kollegiet
Vi kommer naturligvis også til at tale om de tomme kollegieværelser, der i perioder har præget Skjoldhøjkollegiet og tynget kollegiets økonomi.
I følge Stiften har bestyrelsen for kollegiet godkendt en betinget aftale om salg af kollegiet til byudviklerne Kilden & Hindby, der vil bygge nyt på en del af det store område.
Der skal dog fortsat være plads til et nyt og mindre ”Skjoldhøjkollegiet 2.0”, hvilket ifølge avisen betyder, at 600 boliger forsvinder. Muligvis bliver det til jubilæumsfesten muligt at høre mere om planerne for området.
De tomme lejligheder er dog ikke noget, Mads Rundstrøm lægger særlig stor vægt på.
”Der er ikke så mange ledige lejligheder som tidligere. Hver august bliver der helt fyldt op, men ud på efteråret begynder fraflytningerne, når udvekslingsstuderende er færdige i Aarhus og rejser hjem,” siger Mads Rundstrøm. Han vurderer, at op mod 800 af de knap 1000 værelser og lejligheder aktuelt er lejet ud.
”Der er da tomme værelser rundt omkring, men man lægger ikke særlig meget mærke til det i dagligdagen. Der er stadig så mange aktive og engagerede mennesker herude, og de præger i høj grad kulturen her,” siger han.
Beboere i tre generationer
Når man går en tur i området, lægger man blandt andet mærke til de mange børnefamilier, hvoraf mange bor side om side i de to-værelses lejligheder i en af kollegiets gader.
Skjoldhøjkollegiet har stadig sin egen daginstitution, hvor en del af børnene bor i kollegiet. Den yngste beboer er født her i sommer, og Pascal Grooters og Mads Rundstrøm fortæller om en af kollegiets beboere, som er tredje generation af beboere.
Skjoldhøjkollegiet er ligeledes præget af de cirka 60 ukrainske familier, som i en længere periode har boet på kollegiet og efterhånden er godt integreret i området.
”Kommunen siger, at Skjoldhøjkollegiet er det sted i Aarhus, hvor ukrainerne er integreret bedst. De lever i et ægte lokalsamfund herude, de handler i Brugsen, og deres børn har det fantastisk her. Nogle af de voksne kommer også i kollegiebaren en gang i mellem,” siger Mads Rundstrøm.
De er alle inviteret, når Skjoldhøjkollegiet lørdag d. 26. august holder fest. Hvis du enten har boet på kollegiet en gang eller bare er nysgerrig efter at se byggeriet, mange har en mening om, er du velkommen til at kigge forbi i tidsrummet kl. 12-22.
Læs også: