Når Gellerup Bibliotek om få dage begynder flytningen til det nye Sports- og Kulturcampus, er fremtiden mere usikker for Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv. De frivillige medarbejdere mener ikke, at der er afsat plads nok til arkivet i det nye byggeri.
På lørdag d. 6. november festligholder Gellerup Bibliotek den sidste åbningsdag inden flytningen til det nye Sports- og Kulturcampus. Også hos Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv bliver den sidste åbningsdag markeret.
Efter planen åbner biblioteket igen sammen med det øvrige nybyggede Sports- og Kulturcampus d. 8. december. Men det vil formentlig betyde, at den arbejdsgruppe, der findes ved arkivet, i langt mindre grad end hidtil vil være engageret i arbejdet.
Siden 2013 har lokalarkivets frivillige medarbejdere kendt til flytteplanerne, og har gennem årene forsøgt at få indflydelse på indretningen af de nye lokaler. Men de oplever, at der ikke er blevet lyttet til deres bekymringer over, at der er blevet afsat for lidt plads, og at lokalet er uhensigtsmæssigt indrettet.
”Vi har på hvert eneste månedsmøde bedt om at komme med i udvalgsarbejdet, men vi har ikke fået lov til at få indflydelse på de planer, der blev udarbejdet af arkitekterne,” siger Lars Nikolajsen fra arbejdsgruppen bag lokalarkivet.
Lokalarkivet havde håbet at få 150 kvadratmeter til arkiverne og plads til registrering og formidling. Men da arkitekternes oplæg til indretningen af Sports- og Kulturcampus i 2018 lå klar, blev det klart, at der kun ville blive cirka 70 kvadratmeter til lokalarkivet.
”Vi har siden forsøgt at forklare biblioteksvæsenet, at vi ikke mener, det er tilstrækkeligt, men det har ikke hjulpet,” siger Lars Nikolajsen.
Uenighed om antallet af kvadratmetre
Medlemmer af arbejdsgruppen fik i foråret 2020 mulighed for at forklare synspunkterne for rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad og biblioteksledelsen. Men det ændrede ikke noget, forklarer Lars Nikolajsen.
”Vi fik intet ud af mødet – bortset fra at kommunen ville sætte en indretningsarkitekt på sagen. Hun skulle nok ordne det,” siger han.
I et opfølgende brev til Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv d. 30. oktober skriver rådmand Rabih Azad-Ahmad, at han mener, lokalarkivet får fine rammer i det nye campus:
”På trods af, at bibliotekets arealer ikke bliver større end i det nuværende bibliotek, vil arkivets arealer vokse. I dag råder arkivet over i alt 60 kvadratmeter. I det nye bibliotek bliver dette til hele 71 kvadratmeter. Antal hyldemeter stiger ligeledes,” skriver han.
Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen er dog uenige i opgørelsen. De mener, at opgørelsesmetoden er forkert.
Blandt andet betyder princippet om transparens i det nye byggeri, at der er store vinduer overalt – men konsekvensen er samtidig, at det efterlader mindre plads til reoler i lokalarkivets nye lokale.
”Hvis vi var blevet tilbudt 95 kvadratmeter, kunne vi nok godt have levet med det. Det var smertegrænsen. Det nuværende udspil er helt uacceptabelt for os.”
De oplever grundlæggende en manglende forståelse for, at der ikke kun skal være plads til arkivskabe men også til forskellige historiske genstande – lige fra et stykke skinne sprængt i stykker i 2. Verdenskrig til en vase fra den hedengangne McKenzie Pub.
Ikke en brugbar løsning
Bibliotekets ledelse har desuden forsøgt at komme lokalhistorikerne i møde ved at tilbyde mulighed for at benytte mødelokaler og projektrum i det nye bibliotek, og der er afsat areal i biblioteksrummet til arkivets formidling.
Men det er ikke en brugbar løsning, forklarer Vibeke Harsberg fra lokalarkivet:
”Vi kan ikke have arkivmateriale liggende på et offentligt tilgængeligt område. Vi har brug for at have en sikkerhed for, at vi får materialet tilbage igen. Meget af det materiale, vi har, findes kun i ét eksemplar. De forstår ikke, at man har de regler omkring arkivmateriale.”
Går måske på vågeblus
Resultatet kan blive, at Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv går på vågeblus. Tre af de ni medlemmer af arbejdsgruppen har allerede meddelt, at de stopper på grund af den mangel på imødekommenhed, de oplever. Og Vibeke Harsberg, Lars Nikolajsen og Henrik Andersen, som Vores Brabrand taler med, overvejer også at stoppe.
”Vi efterspørger en respekt for det arbejde, der gennem snart 40 år er udført i lokalarkivet. Vi er frivillige, som har klaret os for 4-5000 kroner i årligt tilskud. Men det her er et professionelt arkiv, hvor vi gennem en lang årrække er lykkedes med at bygge en bredt funderet arbejdsgruppe op,” siger Vibeke Harsberg.
Lars Nikolajsen tilføjer, at han tvivler på, at de frivillige nu har kræfterne til at bære faklen videre og lære nye op:
”Vi kan jo glæde os over, at vores arbejde anerkendes i både Gellerup og resten af Brabrand. Vi har lagt rigtig meget arbejde her, men man mister modet, når man ikke i Aarhus Kommune giver det bare en lille smule anerkendelse.”
Vil helst blive sammen med biblioteket
Når lukningsdagen lørdag d. 6. november er overstået, begynder Gellerup Bibliotek at pakke alt ned. Men hos lokalarkivet venter man og ser.
Både Brabrand og Gellerup Fællesråd er bekymrede over situationen og har opfordret til, at der laves et ”time-out”, så der måske kan findes en anden løsning
Vibeke Harsberg skrev derfor for nylig igen til rådmand Rabih Azad-Ahmad med et ønske om at forblive i de nuværende lokaler i ejendommen Gudrunsvej 78. Det spørgsmål har hun ikke fået svar på.
”Vi vil dog helst forblive sammen med biblioteket. Vi har haft et fantastisk samarbejde med dem gennem årene. Vi har holdt fælles udstillinger og også bidraget med foredrag. Der er bare for lidt plads i det nye byggeri. Det kommer ikke til at fungere,” siger Lars Nikolajsen.
Begge lokale fællesråd bakker op
Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv har holdt møde med Gellerup Fællesråd og Brabrand-Årslev Fællesråd om sagen, og der er i begge fællesråd fuld opbakning til lokalarkivet i ønsket om at forblive på Gudrunsvej 78.
Bygningen er kommunalt ejet, så derfor må det være problemfrit, om de bliver boende, indtil der eventuelt findes en anden og bedre løsning, lyder synspunktet.
Peter Nørskov fra Brabrand-Årslev Fællesråd hæfter sig ved, at de frivillige i lokalarkivet føler, at de ikke i tilstrækkeligt omfang er blevet inddraget i planlægningen af det nye byggeri. Han er bekymret for, at de nu giver op og stopper.
”Men nu er kulturhuset bygget og kvadratmetrene fordelt, og derfor synes jeg, man skal forsøge at rette op på miséren ved at tage et møde med de frivillige, hvor man reelt lytter til deres behov og får løst problemet,” siger han.
Formand for Gellerup Fællesråd, Helle Hansen, har den samme holdning. Hun understreger, at fællesrådet nu vil gøre, hvad der er muligt, for at der findes en acceptabel løsning.
Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv har sidste åbningsdag på Gudrunsvej 78 på lørdag d. 6. november kl. 10-13. Lokalarkivet har i anledning af bibliotekets flytning lavet en udstilling om bibliotekets sidste 20 år.