Siden 2004 har Aage Stokholm hvert år i begyndelsen af august arrangeret GrimFest på sin gård for enden af Grimhøjvej. De sidste par år har interessen for festivalen været voksende i Brabrand, og Aage Stokholm er nu nomineret til Brabrand-Årslev Fællesråds Karmapris.
Var du også en af dem, der tidligere fik underlige billeder i hovedet, når nogen sagde GrimFest? Skulle man så være grimt klædt ud? Var det mon noget med dødsmetal og hårsvingende vildmænd? Eller måske snarere en teenagefest man med bange anelser sendte sine børn til?
Nej, nej og nej, Brabrand: GrimFest er en hyggelig musikfestival afholdt i et naturskønt område med et flot program – og med den store fordel at den ligger næsten lige i baghaven, med mulighed for at tage cyklen til Grimhøjvej, hvor man let kan finde rundt, høre noget god musik og mødes med folk man kender.
”Jeg har faktisk kunnet fornemme, at der er blevet en større opmærksomhed på GrimFest i Brabrand. Folk har opdaget, at det ikke længere bare er en teenagefest, men at det i høj grad er noget, de selv har lyst til at deltage i” siger manden bag festivalen, Aage Stokholm.
Det er ikke en udvikling, han har skubbet på med massiv markedsføring. Den nye fortælling om GrimFest spreder sig lige så stille fra mund til mund – bakket op af en grundig indsats på sociale medier.
”Men det handler jo også om, at jeg selv bliver ældre. Jeg gider kun at lave en festival, jeg selv har lyst til at deltage i. Jeg kan ikke længere lave en festival til folk under 25.”
En hilsen til Skanderborg
Det hele startede som sagt i 2004, hvor Aage Stokholm sammen med to venner fra Skive havde lyst til at arrangere en musikfestival sammen. Danmarks Grimmeste Festival kaldte de den. Dels som en hilsen til festivalen i Skanderborg, der kaldte sig den smukkeste festival i Danmark. Og dels fordi en gammel gård for enden af Grimhøjvej i Brabrand var stedet, hvor festivalen skulle foregå.
16 festivaller senere er det stadig Aage Stokholm, som står i spidsen for festivalen, der nu har kortet navnet ned til GrimFest. Den foregår stadig for enden af Grimhøjvej den første weekend i august.
Og idégrundlaget er stadig det samme: Det skal være et hyggeligt og rart sted, hvor folk kan mødes. Lidt som en stor havefest.
Højskole før festivalen
Nu er gennemsnitsalderen bare stille og roligt rykket opad, så den nu formentlig ligger omkring de 40 år. Og det er blevet et mere ensartet publikum, der hovedsagelig kommer til GrimFest på grund af musikken.
”I virkeligheden er det nok den samme kerne af folk fra dengang. Vi inviterede 320 det første år, og der kom så 550. Jeg tror, de fleste af dem kommer stadigvæk. Man kan mærke, hvordan rytmen i folks liv ændrer sig. Nu har mange af dem jo fået børn.”
Hvert år bliver GrimFest til i tæt samarbejde med hele familien. Hans forældre, Ole og Olivia, kommer stadig og hjælper til, og resten af familien er naturligvis også dybt involveret. Desuden kommer knap 50 frivillige fire dage før festivalen og hjælper med at gøre det hele klar.
Aage Stokholm kalder det Grimhøjskolen, der i bedste højskolestil danner rammen om fællesskab og kreativitet for alle involverede.
GrimMaker – og meget mere…
Og i år kommer endnu en tilføjelse: Skaber-festivalen GrimMaker, hvor op mod 50 deltagere over tre dage vil forsøge at udvikle nye produkter og løsninger, der kan være med til at trække verden i en mere bæredygtig retning.
Planen er, at der på gården for enden af Grimhøjvej fremover vil være foregå endnu flere aktiviteter. Han har allerede en aftale med event-firmaet Nordic Race, der afholder et årligt forhindringsløb i naturområdet Langdalskilen. Og der kommer flere arrangementer i området, lover Aage Stokholm.
”Vi kan vokse sammen som by”
Aage Stokholm glæder sig over nomineringen til årets Karma-pris og oplever i det hele taget et stadig stærkere tilhørsforhold til lokalområdet, hvor også hans to brødre i øvrigt bor.
”Det er fedt at samarbejde med lokale aktører og erhvervsdrivende. Vi vil gerne i højere grad invitere vores naboer med ind i fællesskabet her, så vi kan vokse sammen som by.”
Samarbejdet går også den anden vej: I december var Aage Stokholm inviteret af Gellerup Art Factory til at holde oplæg og dele erfaringer med en gruppe kulturaktører på Gellerupscenen.
”Jeg og GrimFest bliver stærkere, hvis de andre kulturaktører også bliver stærkere. Jo mere vi kan vokse sammen, jo bedre er det. Hvis vi sammen kan skabe nye kreative miljøer og bygge relationer og partnerskaber, er det rigtig godt for os alle,” siger han.
I gang med nyt job
Aage Stokholm var i mange år lærer på Egebakkeskolen, mens han i fritiden arrangerede GrimFest. For få år siden sagde han sit job op for at arbejde fuld tid med festivalen.
Men nu vender han tilbage til arbejdsmarkedet: Han er netop startet i et nyt fuldtidsjob som producent og byplanlægger hos Aarhus Festuge.
”Jeg kunne godt li´ at være skolelærer, men det var for hårdt hele tiden at skulle skifte over og pludselig være festivalleder. I det her nye job er der langt bedre synergi med mit arbejde på GrimFest”.
Han glæder sig samtidig også til igen at være en del af et forpligtende fællesskab, en organisation som Aarhus Festuge også er.
Organisation på tre ben
Hjemme på gårdspladsen bliver Johanne Barbesgaard daglig leder af kontoret, der også er bemandet af Trine Østergaard, som tager sig af kommunikation, samt flere praktikanter.
De vil tage sig at det daglige arbejde med planlægning af GrimFest, GrimMaker og de andre aktiviteter, der kommer til at foregå på Grimhøjvej 20. Organisationen vil fremover bestå af tre ben:
- Den velkendte festival, Grimfest
- Grim Events og Udlejning, der indebærer forskellige former for partnerskaber med andre, som ønsker at afholde arrangementer i området.
- Sponsormiljøet Grim Backer, der rummer samarbejde med virksomheder, som ønsker at støtte de værdier, aktiviteterne omkring GrimFest bygger på.
Selvom intet uden for døren lige nu inviterer til GrimFest, er dele af årets program allerede offentliggjort: Festivalgæsterne kan godt begynde at glæde sig til bl.a. Jonah Blacksmith, Allan Olsen, Blaue Blume, Zar Paulo, Total Hip Replacement, Calby og australske William Crighton. Du kan følge med på hjemmesiden og på festivalens Facebook-side.
Brabrand-Årslev Fællesråd uddeler her i foråret Karma-prisen, der går til en person, organisation eller forening, der har ydet en aktiv indsats for at styrke trivsel, tryghed og fællesskab i Brabrand Årslev. Vores Brabrand portrætterer i for tiden de nominerede. Foruden Aage Stokholm er det Karla Gosvig, Inge-Marie Hansen og Esben Andersen samt Vores Brabrand. Du kan stemme på en af kandidaterne på fællesrådets Facebook-side.